Test: Spermatogenesis


25 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: Spermatogenesis


Description
Attempt Test: Spermatogenesis | 25 questions in 25 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Spermatogenesis is promoted by:

Solution:

As male attain puberty. Leydig cells surrounding seminiferous tubules start to secrete testosterone hormone which initiate Spermatogenesis in Seminiferous tubules.

QUESTION: 2

The endocrine tissue of the testis is constituted primarily by:

Solution:

Interstitial cell secrete Testosterone as main Androgen.

QUESTION: 3

The secondary sex organs:

Solution:

Primary sex organs(ovaries and testes) have the ability to produce sperms and eggs (gametes) and harmones like testosterone (males) , estrogen and progesterone (females) while secondary sex organs can help in conduction of the gametes and contribute to the media transporting them(eg. seminal plasma) but do not produce harmones.

A is the correct answer 

QUESTION: 4

In humans, at the end of the first meiotic division, the male germ cells differentiate into the:    

Solution:

A primary spermatocyte completes the first meiotic division (reduction division) leading to formation of two equal, haploid cells called secondary spermatocytes, which have only 23 chromosomes each.

QUESTION: 5

Which among the following has 23 chromosomes?

Solution:

Secondary oocyte: The secondary oocyte is the cell that is formed by meiosis I in oogenesis. Thus, it has only one of each pair of homologous chromosomes

QUESTION: 6

How are mature human sperm and ova similar?

Solution:

Both Ovum and Sperm have haploid content 

QUESTION: 7

Spermatogenesis complete in            

Solution:

Spermatogenesis get completed in seminiferous tubule.

QUESTION: 8

Spermatozoa are nourished during their development by

Solution:

Sertoli cells provide nutrition to the germ cells.

QUESTION: 9

What is incorrect about male  gametes of human     

Solution:

Human sperm is haploid cell have flagellated tail like structure for movement.

QUESTION: 10

Which piece of a sperm is called power house

Solution:

The middle piece possesses numerous mitochondria, which produce energy for the movement of tail that facilitates sperm motility essential for fertilisation.

QUESTION: 11

The sperm producing substance of enzymatic nature to digest corona radiata is

Solution:

Sperm head have acrosome which produce Hyaluronidase for digestion of corona radiata

QUESTION: 12

Which cell inclusion of the spermatid forms the acrosome of the sperm

Solution:

Acrosome derived from Golgi body and have enzyme for sperm penetration

QUESTION: 13

Which part of sperm enters in egg in human :

Solution:

When the sperm enters egg, the flagella and the outer layer get disintegrated. This leads to cortical reaction which prevents other sperms from getting fused with egg. When the sperm gets entered zygote is formed by traveling of egg to the fallopian tube.

The after the zygote is formed it develops in a stage-wise manner to form a baby which takes 10 months for the fetus to develop and come out of the womb.

QUESTION: 14

Release of sperm from testes is called

Solution:

After spermiogenesis, sperm heads become embedded in the Sertoli cells, and are finally released from the seminiferous tubules by the process called spermiation.


The liberation of sperms from testes is called Semination. The liberation of sperms from the body of the male is called Ejaculation. Mammalian sperms are transferred to the vagina of females by the process called insemination.

 

QUESTION: 15

Longest phase of spermatogenesis is

Solution:

During multiplication phase, the germ cells of seminiferous tubules present near the capsule divide and produce primary spermatocytes cells by mitosis. The growth phase is marked by an increase in cell size of primary spermatocytes to undergo meiosis. The maturation phase starts with meiosis I in the primary spermatocyte to produces two secondary spermatocytes (n) which is followed by meiosis II that produces four spermatids. The maturation phase is the longest one. 

QUESTION: 16

The acrosome plays a role in

Solution:

Acrosome derived from Golgi body and have enzyme for sperm penetration.

QUESTION: 17

Which piece of a sperm is called power house

Solution:

The middle piece possesses numerous mitochondria, which produce energy for the movement of tail that facilitates sperm motility essential for fertilisation.

QUESTION: 18

Which types of division take place during second maturation division

Solution:

Meiosis II is Equational division 

QUESTION: 19

"Spermiogenesis" is a process in which

Solution:

The spermatids are transformed into spermatozoa (sperms) by the process called spermiogenesis.

QUESTION: 20

Which of the following releases inhibin to control spermatogenesis?

Solution:

Sertoli cells provide nutrition to the germ cells and can have negative feedback on GnRH.

QUESTION: 21

The correct sequence of spermatogenesis stages leading to the formation of sperms in a mature human testis is

Solution:

Some of the spermatogonia called primary spermatocytes periodically undergo meiosis. A primary spermatocyte completes the first meiotic division (reduction division) leading to formation of two equal, haploid cells called secondary spermatocytes, which have only 23 chromosomes each. The secondary spermatocytes undergo the second meiotic division to produce four equal, haploid
spermatids 
 

QUESTION: 22

Hormone release from anterior pituitary Like FSH and LH act on -

Solution:

LH acts at the Leydig cells and stimulates synthesis and secretion of androgens. Androgens, in turn, stimulate the process of spermatogenesis. FSH acts on the Sertoli cells

QUESTION: 23

Middle piece of mammalian sperm contains:

Solution:

The middle piece possesses numerous mitochondria.

QUESTION: 24

Maturation of human sperms occur in:

Solution:

some Maturation of sperm occurs in Epididymis

QUESTION: 25

The release of spermatozoa from the sertoli cells is called as:

Solution:

After spermiogenesis,sperm heads become embedded in the Sertoli cells, and are finally released from the seminiferous tubules by the process called spermiation.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code