Test: Stability Of Nonlinear System


20 Questions MCQ Test Control Systems | Test: Stability Of Nonlinear System


Description
This mock test of Test: Stability Of Nonlinear System for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Stability Of Nonlinear System (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Stability Of Nonlinear System quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Stability Of Nonlinear System exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Stability Of Nonlinear System extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Stability of a system implies that :

Solution:

Explanation: Stability of the system implies that small changes in the system input, initial conditions, and system parameters does not result in large change in system output.

QUESTION: 2

A linear time invariant system is stable if :

Solution:

Explanation: A system is stable only if it is BIBO stable and asymptotic stable.

QUESTION: 3

Asymptotic stability is concerned with :

Solution:

Explanation: Asymptotic stability concerns a free system relative to its transient behavior.

QUESTION: 4

Bounded input and Bounded output stability notion concerns with :

Solution:

Explanation: BIBO stability concerns with the system that has input present.

QUESTION: 5

If a system is given unbounded input then the system is:

Solution:

Explanation: If the system is given with the unbounded input then nothing can be clarified for the stability of the system.

QUESTION: 6

Linear mathematical model applies to :

Solution:

Explanation: As the output exceeds certain magnitude then the linear mathematical model no longer applies.

QUESTION: 7

For non-linear systems stability cannot be determined due to:

Solution:

Explanation: For non-linear systems stability cannot be determined as asymptotic stability and BIBO stability concepts cannot be applied, existence of multiple states and unbounded output for many bounded inputs.

QUESTION: 8

If the impulse response in absolutely integrable then the system is :

Solution:

Explanation: The impulse response must be absolutely integrable for the system to absolutely stable.

QUESTION: 9

The roots of the transfer function do not have any effect on the stability of the system.

Solution:

Explanation: The roots of transfer function also determine the stability of system as they may be real, complex and may have multiplicity of various order.

QUESTION: 10

Roots with higher multiplicity on the imaginary axis makes the system :

Solution:

Explanation: Repetitive roots on the imaginary axis makes the system unstable.

QUESTION: 11

In a control system integral error compensation _______steady state error

Solution:

Explanation: Integral compensation is the phase lag compensation as it reduces or minimizes the steady state error by not affecting the damping factor but reducing the natural frequency.

QUESTION: 12

With feedback _____ reduces.

Solution:

Explanation: With feedback damping increases and system gain reduces as they are inversely proportional to each other and for the good control system the speed of response must be high with low gain and oscillations.

QUESTION: 13

An amplidyne can give which of the following characteristics?

Solution:

Explanation: An amplidyne is the device so constructed so as can give constant current, voltage and power and it is the important device as single device can achieve all these features.

QUESTION: 14

Which of the following cannot be measured by LVDT?

Solution:

Explanation: LVDT is the linear variable differential transformer and it is an inductive transformer and can measure displacement, velocity and acceleration but pressure cannot be measured by using LVDT.

QUESTION: 15

__________directly converts temperature into voltage.

Solution:

Explanation: Among all the instruments Thermocouple is the instrument that has two different metals with different temperatures and the difference in temperature is converted into the potential difference.

QUESTION: 16

The transfer function technique is considered as inadequate under which of the following conditions?

Solution:

Explanation: State variable analysis is used as Transfer function approach cannot be practically used in the systems having complexities, nonlinearities, stability problems and multiple input.

QUESTION: 17

Which of the following is the output of a thermocouple?

Solution:

Explanation: Thermocouple is the instrument that has two different metals with different temperatures and the difference in temperature is converted into the potential difference and gives output in D.C. Voltage.

QUESTION: 18

A.C. servomotor is basically a

Solution:

Explanation: A.C. Servomotor is the servomotor in which the input is mainly the alternating current and is basically two phase induction motor.

QUESTION: 19

The first order control system, which is well designed, has a

Solution:

Explanation: The first order control system which is the system with maximum one root which can be at origin and has well designed large negative transfer function pole.

QUESTION: 20

Which of the following is exhibited by Root locus diagrams?

Solution:

Explanation: Root locus diagrams is constructed by the locus traced by the gain of the system with the varying frequency and have the poles of the transfer function for a set of parameter values.

Similar Content

Related tests