Test: Synonyms- 1


25 Questions MCQ Test Verbal Aptitude Basics Duplicated | Test: Synonyms- 1


Description
This mock test of Test: Synonyms- 1 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for CAT Test: Synonyms- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Synonyms- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Synonyms- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Synonyms- 1 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Guess the correct Synonym of the following word: 

CORPULENT

Solution:

Meaning of corpulent: Fat

Similar Words: 

  • obese
  • overweight
  • plump

Additional Information:

  • Meaning of Lean: to move the top part of your body and head forwards, backward or to the side
  • Meaning of Gaunt: very thin because of hunger, illness, etc.
  • Meaning of Emaciated: extremely thin and weak because of illness, lack of food, etc.
QUESTION: 2

Find out the Synonym of the following word:

BRIEF

Solution:

Meaning of brief: of short duration; not lasting for long.

Additional Information:

  • Meaning of Limited: small or controlled in number, amount, etc.
  • Meaning of Small: not large in size, number, amount, etc.
  • Meaning of Little: not big; small
QUESTION: 3

Find out the Synonym of the following word:

EMBEZZLE

Solution:
  • Meaning of Embezzle: Steal or misappropriate (money placed in one's trust or belonging to the organization for which one works).
  • Meaning of Misappropriate: dishonestly or unfairly take (something, especially money, belonging to another) for one's own use.
  • Meaning of Balance: an even distribution of weight enabling someone or something to remain upright and steady.
  • Meaning of Remunerate: pay (someone) for services rendered or work done
  • Meaning of Clear: easy to perceive, understand, or interpret.
QUESTION: 4

Find out the Synonym of the following word:

VENT

Solution:
  • Meaning of vent: An opening that allows air, gas, or liquid to pass out of or into a confined space.
  • Meaning of Opening: a space or gap that allows passage or access
  • Meaning of Stodge: food that is heavy, filling, and high in carbohydrates
  • Meaning of End: a final part of something, especially a period of time, an activity, or a story.
QUESTION: 5

Find out the Synonym of the following word:

AUGUST

Solution:
  • Meaning of August: Respected and impressive.
  • Meaning of Common: occurring, found, or done often; prevalent
  • Meaning of Ridiculous: deserving or inviting derision or mockery; absurd
  • Meaning of Dignified: having or showing a composed or serious manner that is worthy of respect
  • Meaning of Petty: unduly concerned with trivial matters, especially in a small-minded or spiteful way
QUESTION: 6

Find out the Synonym of the following word:

CANNY

Solution:
  • Canny: Intelligent and showing good judgement especially in business or politics.
  • Stout: Fat
  • Handsome: Attractive
  • Obstinate: Refusing to change your opinion, behaviour.

So, the answer is clever.

QUESTION: 7

Find out the Synonym of the following word:
MASSIVE

Solution:
  • Lump sum: a single payment made at a particular time, as opposed to a number of smaller payments or installments.
  • Strong: having the power to move heavy weights or perform other physically demanding tasks.
  • Little: small in size, amount, or degree.
  • Huge: extremely large; enormous.
  • Massive: exceptionally large.

So, the synonym of Massive is Huge.

QUESTION: 8

Find out the Synonym of the following word:

WARRIOR

Solution:
  • Meaning of Warrior: A brave or experienced soldier or fighter.
  • Meaning of Sailor: a person who goes sailing as a sport or recreation
  • Meaning of Pirate: a person who attacks and robs ships at sea
  • Meaning of Spy: a person employed by a government or other organization to secretly obtain information on an enemy or competitor
QUESTION: 9

Find out the Synonym of the following word:

DISTANT

Solution:
  • Meaning of Distant: Far away in space or time.
  • Meaning of Removed: (with reference to cousins) separated in relationship by a particular number of steps of descent
  • Meaning of Reserved: slow to reveal emotion or opinions
  • Meaning of Separate: forming or viewed as a unit apart or by itself
QUESTION: 10

Find out the Synonym of the following word:

ADVERSITY

Solution:
  • Meaning of Adversity: A difficult or unpleasant situation.
  • Meaning of Failure: lack of success
  • Meaning of Helplessness: inability to defend oneself or to act effectively
  • Meaning of Misfortune: bad luck
QUESTION: 11

Find out the Synonym of the following word:

FAKE

Solution:
  • Meaning of Fake: Not genuine, imitation or counterfeit.
  • Meaning of Original: present or existing from the beginning; first or earliest
  • Meaning of Trustworthy: able to be relied on as honest or truthful
  • Meaning of Loyal: giving or showing firm and constant support or allegiance to a person or institution
QUESTION: 12

Find out the Synonym of the following word:

INDICT

Solution:
  • Meaning of Indict: Formally accuse of or charge with a crime.
  • Meaning of Condemn: express complete disapproval of; censure.
  • Meaning of Reprimand: a formal expression of disapproval
  • Meaning of Allege: claim or assert that someone has done something illegal or wrong, typically without proof
QUESTION: 13

Find out the Synonym of the following word:

STRINGENT

Solution:
  • Meaning of Stringent: Strict, precise, and exacting.
  • Meaning of Dry: free from moisture or liquid; not wet or moist
  • Meaning of Strained: showing signs of nervous tension or tiredness
  • Meaning of Rigorous: extremely thorough and careful
  • Meaning of Shrill: (of a voice or sound) high-pitched and piercing
QUESTION: 14

Find out the Synonym of the following word:

LAMENT

Solution:
  • Lament has two meanings out of which one is 'to complain'.
  • Meaning of Complaint: a statement that something is unsatisfactory or unacceptable
  • Meaning of Comment: a verbal or written remark expressing an opinion or reaction
  • Meaning of Condone: accept (behaviour that is considered morally wrong or offensive)
  • Meaning of Console: comfort (someone) at a time of grief or disappointment
QUESTION: 15

Find out the Synonym of the following word:

HESITATED

Solution:
  • Meaning of Hesitated: Pause in indecision before saying or doing something.
  • Meaning of Stopped: (of an event, action, or process) come to an end; cease to happen.
  • Meaning of Paused: interrupt action or speech briefly
  • Meaning of Slowed: reduce one's speed or the speed of a vehicle or process
  • Meaning of Postponed: cause or arrange for (something) to take place at a time later than that first scheduled
QUESTION: 16

Find out the Synonym of the following word:

QUARANTINE

Solution:
  • Meaning of Quarantine: To separate someone into isolation.
  • Meaning of Rescue: save (someone) from a dangerous or difficult situation
  • Meaning of Detention: the action of detaining someone or the state of being detained in official custody
  • Meaning of Defence: the action of defending from or resisting an attack
  • Meaning of Safety: the condition of being protected from or unlikely to cause danger, risk, or injury
QUESTION: 17

Find out the Synonym of the following word:

PROPEL

Solution:
  • Jettison: Throw or drop (something) from an aircraft or ship.
  • Burst: Break open or apart suddenly and violently, especially as a result of an impact or internal pressure.
  • Acclimatize: Become accustomed to a new climate or new conditions, adjust
  • Modify: Make partial or minor changes to (something).
  • Drive: Propel or carry along by force in a specified direction.
  • Propel: Carry along by force in a specified direction.

So the synonym of Propel is Drive.

QUESTION: 18

Find out the Synonym of the following word:

FORAY

Solution:

The word maraud comes from a Middle French word that means "rascal or rogue."

 A marauder is someone who marauds and marauding describes people who raid and plunder. As a noun, a maraud is a quick, short foray

QUESTION: 19

Find out the Synonym of the following word:

RECKLESS

Solution:
  • Reckless or rash means "acting or done without considering the possible results".
  • Courageous: not deterred by danger or pain; brave.
  • Bold: (of a person, action, or idea) showing a willingness to take risks; confident and courageous.
  • Daring: causing outrage or surprise by being boldly unconventional.
QUESTION: 20

Find out the Synonym of the following word:

CONSEQUENCES

Solution:
  • Consequences are results of something that already had happened whereas conclusions are the final verdits of discussions or ideas.
  • Results: something that happens because of something else; the final situation at the end of a series of actions
  • Conclusions: an opinion that you reach after thinking about something carefully
  • Difficulties: the state or condition of being difficult
  • Applications: the action of putting something into operation.
QUESTION: 21

Find out the Synonym of the following word:

INEBRIATE

Solution:
  • Dreamy: Having a magical or pleasantly unreal quality; dreamlike.
  •  Stupefied: Make (someone) unable to think or feel properly.
  • Unsteady: Liable to fall or shake; not steady in position.
  • Drunken: Drunk or intoxicated.
  • Inebriate: Drunk or intoxicated.

So the synonym of Inebriate is Drunken.

QUESTION: 22

Find out the Synonym of the following word:

STERILE

Solution:
  • Sterile means barren-unable to produce any child or offspring; unproductive that means barren.
    Another meaning of it is not imaginative or creative.
  • Barren means (used about land or soil) not good enough for plants to grow on
  • Arid means (used about land or climate) very dry; with little or no rain
  • Fertile means (used about land or soil) that plants grow well in
  • Dry means without liquid in it or on it; not wet
     
QUESTION: 23

Find out the Synonym of the following word:

ABJECT

Solution:
  • Abject means Terrible without hope, without any pride and respect for yourself.
  • Challenge means something new and difficult that forces you to make a lot of effort
  • Miserable means very unhappy
  • Deny means to state that something is not true; to refuse to admit or accept something
  • Disobey means to refuse to do what you are told to do
     
QUESTION: 24

Find out the Synonym of the following word:

JEOPARDY

Solution:
  • Jeopardy means danger of loss, harm, or failure.
  • Safe means free from danger; not able to be hurt
  • Hunting means the act of following and killing wild animals or birds as a sport or for food
  • Endangered means (used about animals, plants, etc.) in danger of disappearing from the world (becoming extinct)
  • Extinct means (used about a type of animal, plant, etc.) no longer existing
QUESTION: 25

Find out the Synonym of the following word:

IRONIC

Solution:
  • Meaning of Ironic: meaning the opposite of what you say
  • Meaning of Inflexible: that cannot be changed or made more suitable for a particular situation; rigid
  • Meaning of Bitter: caused by anger or hatred
  • Meaning of Good-natured: friendly or kind
  • Meaning of Disguisedly sarcastic: showing or expressing opposite of

Hence Correct Answer is Option D

Similar Content

Related tests