Test: Tansen - 1


15 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 6 | Test: Tansen - 1


Description
Attempt Test: Tansen - 1 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 6 for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Who was the father of Tansen?

Solution:

Mukandan Mishra was Tansen's father.

QUESTION: 2

Where did Mukandan Mishra and his wife live?

Solution: Mukandan Mishra and his wife lived in Behat near Gwalior.
QUESTION: 3

Tansen was great ______.

Solution: Tansen was a great musician.
QUESTION: 4

What did Tansen learn in the forest?

Solution: Tansen went to the forest to play and soon he learned to imitate perfectly the calls of animals and birds.
QUESTION: 5

The group of visitors settled down to rest in a _____.

Solution: The group of visitors settled down to rest in a shady grove.
QUESTION: 6

Why did Swami Haridas tell Tansen’s father that Tansen is a naughty boy, but he is talented?

Solution: Swami Haridas tells Tansen’s father that Tansen is a naughty boy, but he is talented because he mimicked the roar of the tiger perfectly.
QUESTION: 7

For how many years did Tansen learn music from Swami Haridas?

Solution: Tansen learned music from Swami Haridas for around 11 years.
QUESTION: 8

With whom Tansen lived in Gwalior ?

Solution:

Tansen lived with Mohammad Ghaus in Gwalior. He was a holy man. 

QUESTION: 9

Swami Haridas told Tansen’s father ______.

Solution: Swami Haridas told Tansen’s father that he could make him a good singer musician.
QUESTION: 10

Tansen went to Akbar’s court in which year? 

Solution: Tansen went to Akbar’s court in 1556
QUESTION: 11

 

Who went to Akbar to ask Akbar to test Tansen’s music? 

Solution:

Shaukat Mian went to Akbar to ask Akbar to test Tansen’s music.

QUESTION: 12

Once Tansen was asked to sing Raga______.

Solution: Once Tansen was asked to sing Raga Deepak.
QUESTION: 13

What happened when Tansen started singing Raag Deepak? 

Solution: When Tansen started singing Raag Deepak the river water started boiling, bird became like lifeless and leaves on the trees dried
QUESTION: 14

Mohammed Ghaus was a _______.

Solution: Mohammed Ghaus was a holy man.
QUESTION: 15

Who was Tansen’s wife?

Solution:

Hussaini was Tansen’s wife.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code