Test: Terms, Concepts And Their Use In Sociology


10 Questions MCQ Test Sociology Class 11 | Test: Terms, Concepts And Their Use In Sociology


Description
This mock test of Test: Terms, Concepts And Their Use In Sociology for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Terms, Concepts And Their Use In Sociology (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Terms, Concepts And Their Use In Sociology quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Terms, Concepts And Their Use In Sociology exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Terms, Concepts And Their Use In Sociology extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

‘Social position’ in a society is known as

Solution:

Status refers to a social position of an individual in society with certain duties and rights assigned to that position.

QUESTION: 2

The basis of a caste system is

Solution:

Ascribed status is decided on the basis of birth.

QUESTION: 3

Panchamas in the caste system were considered as

Solution:

Untouchables were also called as outcastes and they used to live out of the villages.

QUESTION: 4

The system in which society was divided into Brahmins, Kshatriyas, Vaishyas and Shudras was known as

Solution:

Traditional Indian society was stratified into caste system.

QUESTION: 5

Human life is based on the

Solution:

Human beings interact, communicate and construct collectivities.

QUESTION: 6

Peer group is a kind of

Solution:

Peer group is formed between individuals of similar age or people of same professional group.

QUESTION: 7

Social classes, status groups, age and gender groups and crowds are the examples of

Solution:

Interaction among members is very less or absent in quasi groups.

QUESTION: 8

Migrants are often considered as

Solution:

The members of an out-group are considered as outsiders.

QUESTION: 9

The perspective which stresses that deviance promotes social unity and social change is

Solution:

Functionalism believes in systematic functions of the institutions.

QUESTION: 10

The behaviours, obligations, and privileges attached to a social status is known as

Solution:

The behaviors, obligations, and privileges associated with a given social status known as "social roles."

When you have social status, it is expected of you to behave in a certain way, showing the proper characteristics that are identified by your status. You have to show the kind of obligations, and privileges associated with your status to show other people that "you belong." People set expectations that you have to fulfill in order to represent or be part of that social status.