Test: The Age of Industrialisation- 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: The Age of Industrialisation- 1


Description
This mock test of Test: The Age of Industrialisation- 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: The Age of Industrialisation- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Age of Industrialisation- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: The Age of Industrialisation- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Age of Industrialisation- 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What did the term ‘Orient’ refer to?

Solution:
  • The Orient is a historical term for the East, traditionally comprising anything that belongs to the Eastern world, in relation to Europe. It is the antonym of Occident, the Western World.
  • The Orient is an old-fashioned name for Asia.
QUESTION: 2

Assertion: ‘Dawn of the century was published by ET Paul Music Co.
Reason: It glorified machine and technology.

Solution:

Correct Answer :- C

Explanation : 1.The cover page of a music book a published by E. T. Paul in 1900 shows the sign of progress as the picture of railway, camera, machines, printing press and factory.

2. The glorification of machines and technology is even more marked on the cover page of a trade magazine.

Both the statements are correct but R is not the correction explanation of A.

QUESTION: 3

The person who got people from the village ensured them jobs, helped them settle in cities and provided them with money in times of need was known as ______.

Solution:

Jobber is the person who got people from the village, ensured them jobs, helped them settle in cities and provided them money in times of need. 

QUESTION: 4

Which is the pioneer country in industrialisation?

Solution:
  • England (Britain) was the first country to industrialize because it had resources that included coal, water, iron ore, rivers, harbors, and banks.
  • Britain also had all the factors of production that the Industrial Revolution required. These factors of production included land, labor (workers), and capital (wealth).
QUESTION: 5

Assertion: In the 18th century, European merchants found it difficult to expand production within towns.
Reason: Town had absolute technology.

Solution:
QUESTION: 6

Why did Manchester export to India declined after the First World War?

Solution:
  • Manchester export to India declined after the First World War because the British industries and mills were busy in fulfilling the needs of the army.
  • Most of the products were manufactured for meeting war needs.
QUESTION: 7

Which among these was a pre-colonial seaport?

Solution:
  • Hoogly, Surat and Masulispatnam are the three pre-colonial ports of India.
  • Surat on the Gujarat coast connected India to the gulf and red seaports. Masulipatam on the coromandel coast.
  • Hoogly in Bengal had trade links with Southeast Asian ports.
QUESTION: 8

Assertion: The East Indian Company appointed ‘gomastha’.
Reason: To get new recruits

Solution:

The East India Company appointed gomasthas to supervise weavers in India to establish a more direct control over the weavers, free of the existing traders and brokers in the cloth trade. The Gomasthas were the paid servants who supervised the weavers,collected supplies and examined the quality of cloth.

QUESTION: 9

Why were workers in England hostile to machines and new technology?

Solution:

Machines replaced human labour which was not a good indication for those who earned their livelihood by working in the industries.

QUESTION: 10

Where was the first cotton mill in India established?

Solution:

In 1854, the first cotton mill was set up in Bombay and it grew as an important port for the export of raw cotton from India to England and China. This cotton crop became a huge demand and farmers started investing in it. Cotton turned the market upside down. A huge number of labours started working in mills.

Related tests