Test: The Coastal Plains and Islands- 2


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: The Coastal Plains and Islands- 2


Description
Attempt Test: The Coastal Plains and Islands- 2 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What is the Northern part of the Eastern Coastal Plains called?

Solution:
  • The Eastern Coastal Plains is a wide stretch of the landmass lying between the Eastern Ghats and the Bay of Bengal.
  • In the northern part, it is referred to as the Northern Circar, while the southern part is known as the Coromandel Coast.
QUESTION: 2

Where do the Western and the Eastern Coastal Plains meet?

Solution:
  • The two coastal plains meet at Kanyakumari, the southernmost tip of the Indian mainland.
  • The eastern coastal plain is located between The Bay of Bengal and the eastern ghats and the western coastal plain is located between the Arabian Sea and the western ghats.
QUESTION: 3

What is Kerala famous for?

Solution:

Kerala is well-known for its mesmerizing backwaters, ecotourism initiatives, scenic beauty, amazing beaches, and mouthwatering cuisine.

QUESTION: 4

What is the name of the capital of Gujarat?

Solution:

The capital of Gujarat is Gandhinagar and the largest city of Gujarat is Ahmedabad.

QUESTION: 5

Where is the famous Aurobindo Ashram and Matri Mandir is located?

Solution:

The famous Aurobindo Ashram and Matri Mandir is located in Puducherry.

QUESTION: 6

Where is the famous Sabarmati Ashram located?

Solution:
  • The Sabarmati Ashram in Ahmedabad was one of the residences of Mahatma Gandhi.
  • It is situated on the banks of the Sabarmati river in Ahmedabad.
  • Gandhiji and his wife Kasturba lived here from 1917 and 1930.
QUESTION: 7

Cashew nuts, mangoes, coconuts, rice and spices are the main crops of which state of coastal plains?

Solution:

Cashew nuts, mangoes, coconuts, rice and spices are the main crops of Goa.

QUESTION: 8

Which state is known as the IT capital of India?

Solution:
  • Bengaluru is known as the electronic capital of India.
  • Bengaluru is the capital of the state Karnataka in India.
QUESTION: 9

Mangalore is an important seaport of which state?

Solution:
  • New Mangalore Port is a small water af, all-weather port at Panambur, Mangalore in Karnataka state in India, which is the deepest inner harbour on the west coast.
  • It is the only major port of Karnataka and the seventh largest port in India.
QUESTION: 10

In which water body the Andaman and Nicobar Islands situated?

Solution:

Andaman and Nicobar Islands, union territory, India, consisting of two groups of islands at the southeastern edge of the Bay of Bengal.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code