Test: The Crisis Of Democratic Order


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: The Crisis Of Democratic Order


Description
This mock test of Test: The Crisis Of Democratic Order for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Crisis Of Democratic Order (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Crisis Of Democratic Order quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Crisis Of Democratic Order exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Crisis Of Democratic Order extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Congress was defeated in the lok sabha elections of

Solution:

The 1977 Lok Sabha Elections witnessed an entirely different result,i.e., first ever defeat of Congress.

QUESTION: 2

After 1977 general elections, which government which came into power?

Solution:

Major opposition parties came together on the eve of the elections and formed a new party known as Janata Party. Some leaders of the congress who were opposed to the emergency also joined this new party. After 1977, Janata party came into power. It won 295 seats and enjoyed a clear majority.

QUESTION: 3

Shah Commission was appointed to inquire

Solution:

Shah Commission was appointed by the Janata Party in May 1977. to inquire the malpractices and abuse of authority committed during emergency.

QUESTION: 4

The Bihar movement was led by

Solution:

J. P. Narayan led the Bihar movement in 1974, against the corruption in the government.

QUESTION: 5

Mandal Commission was set up for the issue of

Solution:

The Mandal Commission in India was established in 1979 by the Janata Party government under the Prime Ministership of Morarji Desai with a mandate to "identify the socially or educationally backward classes". The commission is popularly known as the Mandal Commission, being its chairman as B.P. Mandal.

QUESTION: 6

The Bihar Movement in 1974 was led by

Solution:

Bihar Movement was a movement initiated by students in the Indian state of Bihar in 1974 against misrule of and corruption in the government under the Prime Ministership of Indiar Gandhi.

QUESTION: 7

The Prime Minister of India during 1977-79 was

Solution:

Morarji Desai was a Freedom fighter and a Gandhian Leader. He was a proponent of Khadi, naturopathy and Prohibition. He also served as the Chief Minister of Bombay State. He joined Congress (O) after the split in the party. He became the Prime Minister from 1977 to 1979—first Prime Minister belonging to a non-Congress party.

QUESTION: 8

The Janata Party made which election into a referendum on the Emergency?

Solution:

The Janata Party made 1977 election into a referendum on the Emergency. Its campaign was focused on the non-democratic character of the rule and on the various excesses that took place during this period.

QUESTION: 9

Who left Congress party and founded Bharatiya Kranti Dal in 1967?

Solution:

Chaudhary Charan Singh (1902-1987) was the  Prime Minister of India between July1979 -January 1980. He was a freedom fighter and  active in the politics of Uttar Pradesh. He was proponent of rural and agricultural development. He left Congress party and founded Bharatiya Kranti Dal in 1967.

QUESTION: 10

The ''state of emergency'' was declared on

Solution:

On 25th June, 1975, the government headed by Mrs.Indira Gandhi declared a state of emergency because there was a threat of the internal disturbances.