Test: The Great Indian Desert- 1


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: The Great Indian Desert- 1


Description
Attempt Test: The Great Indian Desert- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Rann of Kachchh is a salt marsh

Solution:

The Great Rann of Kutch (or Rann of Kutch seasonal salt marsh) is a salt marsh in the Thar Desert in the Kutch District of Gujarat, India.

QUESTION: 2

The hot winds in the desert carry lot of sand with them and causes

Solution:
  • A dust storm, also called sandstorm, is a meteorological phenomenon common in arid and semi-arid regions.
  • Dust storms arise when a gust front or other strong wind blows loose sand and dirt from a dry surface.
QUESTION: 3

Villages in the desert come up in places

Solution:

Villages in the desert region generally grow up around oases because of the following reasons:

  • Oases were found only in particular places of deserts, where there is an underground water source beneath the surface.
  • The water gets accumulated below the sand, so it becomes naturally fertile for the flora and fauna.
QUESTION: 4

The Banjaras lead a settled life

Solution:
  • Banjaras were nomadic or travelling traders who travelled with their families in large groups.
  • These people transported grains from villages to towns on bullock carts.
QUESTION: 5

Some areas in the Thar Desert has become green due to

Solution:
  • The Indira Gandhi (IG) Canal was constructed to rejuvenate the Thar region, and it has had many positive socioeconomic impacts.
  • As many as 153 species of plants have disappeared from the irrigated region of the Thar Desert.
QUESTION: 6

The Desert Festival is held in

Solution:
  • The Jaisalmer Desert Festival is an annual event that take place in February month in the beautiful city Jaisalmer (Rajasthan).
  • It is held in the Hindu month of Magh, three days prior to the full moon.
QUESTION: 7

Which of the below statements describe the climate of the Thar Desert

Solution:
  • The Climate in the Thar desert is like any other desert. Hot in the day and cool at night.
  • The summer days are really hot and the nights are cool but the winter days are warm and the nights are cold.
  • This desert has no rain in June, July and August.
QUESTION: 8

Which of these is NOT TRUE about sand dunes?

Solution:
  • Dunes may look monumental, but their grains don't stay in one place for long.
  • These broke down into small grains, which the wind gathered into dunes.
QUESTION: 9

The people of Rajasthan speak only Hindi

Solution:

The census includes 57 languages as part of Hindi language including Rajasthani, Marwari, Mewari, Brajbhasha and Bagri which are prominently spoken in Rajasthan.

QUESTION: 10

Bandhani is the traditional dress worn by the women of Rajasthan.

Solution:
  • Ghagra is a name of Rajasthani dress that is a type of long skirt worn by women folks.
  • The Ghagra is usually worn along with a Choli or a long or short blouse.
  • Some women also wear prefer to wear Kurti over their skirts.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests