Test: The Indian Constitution - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: The Indian Constitution - 2


Description
This mock test of Test: The Indian Constitution - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Indian Constitution - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Indian Constitution - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Indian Constitution - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Indian Constitution - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Define Constitution.

Solution:

A constitution is a set of fundamental principles or established precedents according to which a state or other organization is governed. These rules together make up, i.e. constitute, what the entity is. When these principles are written down into a single document or set of legal documents, those documents may be said to embody a written constitution; if they are written down in a single comprehensive document, it is said to embody a codified constitution. Some constitutions (such as the constitution of the United Kingdom) are uncodified, but written in numerous fundamental Acts of a legislature, court cases or treaties.

QUESTION: 2

A set of statements with respect to the constitution of a country are given below. Select the one that is not applicable

Solution:

Here equality and discrimination are controversial terms as they both can't exist together. the main aim of proposing equality was the removal of discrimination among the citizens of India on the basis of caste, race, sex, religion etc. hence this statement doesn't belong to the constitution.

QUESTION: 3

A few reasons as to why a Constitution is required in a country are given below. Pick out the inappropriate one.

Solution:

Constitituon of india is law of land of our country. according to article 14 of Indian constitution protect eqality of all people and no one can be discriminated on the ground of religions race cast creed and sex . some more article like 12 to 32 protect basic tights which are also called fundamental rights hencs I support B

QUESTION: 4

Name the President of the Constituent Assembly who appointed a drafting committee to frame the Constitution

Solution:

The Constitution Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B. R. Ambedkar  on 29 August, 1947 to prepare a Draft Constitution for India. The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on 26 November 1949 and came into force on 26 January 1950.

QUESTION: 5

Name the Chairman of the Drafting Committee who was responsible for framing the Constitution with the help of the image given below: 

Solution:
QUESTION: 6

Pick out the date on which the Indian Constitution was passed by the Constituent Assembly.

Solution:

The Constitution was legally Enforced on 26 January 1950 , but it was passed by the Constituent Assembly on 26 November 1950.

QUESTION: 7

Select the correct date on which the Indian Constitution came into effect

Solution:
QUESTION: 8

A few key features of the Indian constitution are given below. Pick out the inappropriate one.

Solution:
QUESTION: 9

The Indian Constitution begins with a __________

Solution:
QUESTION: 10

Name the procedure through which changes can be brought out in the Constitution.

Solution:
QUESTION: 11

What does the word "Preamble "mean ?

Solution:
QUESTION: 12

Which statement from the following is in the Preamble of Indian Constitution ?

Solution:
QUESTION: 13

Which one of the following is a fundamental right ?

Solution:
QUESTION: 14

A constitution not only includes the type of government, but also an agreement on certain ___________ that they all believe the country should uphold.

Solution:

A country is usually made up of different communities of people who share certain beliefs but may not necessarily agree on all issues. A Constitution helps serve as a set of rules and principles that all persons in a country can agree upon as the basis of the way in which they want the country to be governed. This includes not only, the type of government but also an agreement on certain ideals that they all believe the country should uphold.

QUESTION: 15

A sequence of events that happened in Nepal proves the people's struggle for democracy. When did this people's struggle for democracy start ?

Solution:

The Jana Andolan' (People's Movement) officially started on February 18, 1990, which is Democracy day in Nepal.

QUESTION: 16

During which year did Nepal adopt an interim constitution ?

Solution:

In 2007, the reinstated parliament of Nepal adopted an interim constitution, declaring the country a secular, federal republic and called for an election of a constituent assembly that would write Nepal's first democratic constitution within four years.

QUESTION: 17

What was the huge task that the members of the Constituent Assembly before tham ?

Solution:
QUESTION: 18

One of the key features on the India Constitution is Federalism. Which one among the following best describes Federalism

Solution:
QUESTION: 19

Define the term Sovereign as referred to in Indian Constitution.

Solution:
QUESTION: 20

What does the term Socialist refer to as per Indian Constitution

Solution: The term Socialist has been inserted in the Constitution of India by 42nd Amendment Act, 1976. Even prior to this amendment the idea was implicit in the constitution, in the form of directive principles of state policy and in the words of Preamble, 'Justice social, economic and political' as well as 'Equality- of status and opportunity.' General meaning of socialism implies the control of state over the means of production.

Related tests