Test: The Living World- 1


20 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: The Living World- 1


Description
Attempt Test: The Living World- 1 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

A binomial nomenclature has _________ words.

Solution:

The first word in a biological name represents the genus while the second word denotes the specific epithet. Hence, the correct option is Two.

QUESTION: 2

A branch of biology which deals with the identification, nomenclature and classification of organisms is called:

Solution:
  • Taxonomy is a ‘branch of science’ that deals with arrangement of organisms into taxa based on their characteristics and behavioural changes.  
  • Each organism is given a separate taxonomic rank and is put under the categories such as ‘phylum’ (division is sometimes used in ‘botany in place of phylum’), kingdom, class, family, genus, order, and species.
QUESTION: 3

Which of the following statements regarding universal rules of nomenclature is incorrect?

Solution:

The universal rules of nomenclature are as follows:

  • Biological names are in Latin and are written in italics.
  • The first word in the name indicates the genus, while the second word denotes its specific epithet.
  • When the name is handwritten, both the words are separately underlined. When printed, the name is in italics.
  • The first letter of the first word is always written in capital, while the first letter of the specific epithet, i.e. the second word, is a small letter.

Examples: Homo sapiens, Mangifera indica

QUESTION: 4

A group of closely related classes is called:

Solution:
  • Phylum (for Animals) or Division (for Plants) comprises a group of closely related classes.
  • Genus comprises a group of related species. 
  • Family has a group of related genus.
  • Order has a group of related family.

Hence, the correct option is Phylum.

QUESTION: 5

Full form of ICBN is:

Solution:

ICBN stands for International Code for Botanical Nomenclature that frames rules for the nomenclature of plants applicable all over the world.

QUESTION: 6

Botanical gardens and zoological parks have:

Solution:
  • Botanical gardens and zoological parks are specialized places where living plants are grown and living animals are kept (where they can reproduce too) respectively.
  • Both, endemic (local), as well as exotic (foreign to that place) species, are kept in these places. They can be used for scientific studies.
  • Example: Botanical garden at Kew, England, and National Zoological Park, Delhi.

QUESTION: 7

The expansion of ICZN is:

Solution:

The scientific names of any species are given by ICBN and ICZN. They also framed the universal rule for using the scientific name. The International Code of Zoological Nomenclature (ICZN) is in charge of producing a set of regulations for naming animals and solving nomenclatural difficulties.

QUESTION: 8

Solanum, Panthera, Homo are examples of:

Solution:

Solanum, Panthera, Homo are examples of Genera.
Example:

  1. Potato Genus: Solanum; 
    Species: tuberosum
  2. Human Genus: Homo;
    Species: sapiens
  3. Lion Genus: Panthera; 
    Species: leo
QUESTION: 9

The basic unit of classification is:

Solution:

The basic unit of classification is species. Species are population of organisms that can inter breed among themselves to produce new organisms.

QUESTION: 10

Herbarium is _________.

Solution:

The herbarium is a storehouse of collected plant specimens that are dried, pressed, and preserved on sheets. Hence, the correct option is the Collection of dried plant specimens.

Herbarium Sheet:

QUESTION: 11

Which of the following is less general in characters as compared to genus?

Solution:

The correct hierarchy of classification of various taxons in descending order is given by:
Kingdom → Phylum → Class → Order → Family → Genus → Species

The kingdom is the highest taxon with the least similar characters shared between its various members while species is the lowest level with almost similar morphological and behavioural similarities.

Species is followed by Genus with slightly fewer similarities among its members.
So, the correct answer is 'Species'

QUESTION: 12

National Botanical Research Institute is situated at:

Solution:

The National Botanical Research Institute (NBRI) is a research institute of CSIR in Lucknow. It is engaged in the field of taxonomy and modern biology.

So the correct option is 'Lucknow'.

QUESTION: 13

The Darwin of 20th century is:

Solution:

Born on 5 July 1904, in Kempten, Germany, ERNST MAYR, the Harvard University evolutionary biologist who has been called ‘The Darwin of the 20th century’, was one of the 100 greatest scientists of all time.

QUESTION: 14

Related genera belong to the same:

Solution:

Family is a taxonomic category which contains one or more related genera. All the genera of a family have some common features and they are separable from genera of a related family by important characteristic differences.

QUESTION: 15

Classification based on evolutionary and genetic relationship is called:

Solution:
  • This method (Cladistics) helps in the classification of the organism on the basis of comparison with the other organisms.
  • The organisms are compared on the basis of the evolution, history, and the relationship between them.
  • The genetic relation help in identifying the ancestors.
  • This method (Cladistics) helps in the classification of the organism on the basis of comparison with the other organisms.
QUESTION: 16

It is a handy book containing instructions of occurrence, collection and identification of species found in a particular area.

Solution:

A manual is a useful book that contains information on the occurrence, collecting, and identification of species present in a specific area.

QUESTION: 17

Select the correctly written scientific name of Mango which was first described by Carolus Linnaeus.

Solution:
  • Mangifera indica Linn is the scientific name for mango.
  • The Linn is the abbreviation which is used for the scientist who named it, Carolus Linnaeus, whenever such abbreviation is used after the scientific name then it always shows the name of the scientist who named it.
  • Mangifera represents the genus and indicia represent the species.
QUESTION: 18

The taxonomic unit ‘Phylum’ in the classification of animals is equivalent to which hierarchical level in classification of plants?

Solution:
  • The phylum is the highest level of classification or taxonomic rank that comes under the kingdom. As a result, the species in a phylum are more similar than the animals in the kingdom. 
  • In addition, the phylum can be defined as the classification level above class.
  • Animals belonging to a phylum have less similarities than those belonging to a class. As a result, the taxonomic unit 'Phylum' in animal classification is equivalent to the taxonomic unit 'Division' in plant classification.

Hence, the correct answer is option (D).

QUESTION: 19

In a hierarchical system of classification of plants, which of the following taxonomic rank ends in ‘aceae’?

Solution:
  • There is no suffix for genus and species.
  • Family is a taxonomic category between the division and order.
  • It includes one or more genera. Its suffix is 'aceae'. For example, Solanaceae (potato family).
  • In case of vascular plants order ends with suffix 'ales' ​

Hence, the correct option is Family.

QUESTION: 20

The taxonomical aid used for identification of plants and animals based on the similarities and dissimilarities is:

Solution:
  • Key is a taxonomical aid used for identification of plants and animals based on the similarities and dissimilarities.
  • The keys are based on the contrasting characters generally in a pair called couplet. It represents the choice made between two opposite options. This results in acceptance of only one and rejection of the other.
  • Each statement in the key is called a lead.
  • Separate taxonomic keys are required for each taxonomic category such as family, genus and species for identification purposes.
  • Examples:
    ► Ear wings and mammary glands are present – bat.
    ► Beak, feathers, wings are present – birds.
    ► Mammary glands, pinna, and scales are absent; Limbs and slimy skin is present – Frog.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code