Test: The Northern Mountain- 2


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: The Northern Mountain- 2


Description
Attempt Test: The Northern Mountain- 2 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Himalaya means ___

Solution:

Himalaya means "abode of snow" with an estimated 15,000 glaciers throughout the range.

QUESTION: 2

Find the incorrect statement.

Solution:

K2 is located in the Karakoram Range and lies partly in a Chinese-administered enclave of the Kashmir region.

QUESTION: 3

Who was the first Indian woman to reach Mt Everest?

Solution:

Bachendri Pal, (born May 24, 1954, Nakuri, India), Indian mountaineer who in 1984 became the first Indian woman to reach the summit of Mount Everest.

QUESTION: 4

The lowest range of Himalayas is called

Solution:

The Sivalik Hills (also known as the Shiwalik Hills and Churia Hills), are a mountain range of the outer Himalayas that stretches from the Indus River about 2,400 km (1,500 mi) eastwards close to the Brahmaputra River, spanning across the northern parts of the Indian subcontinent.

QUESTION: 5

Which of the following rivers does not originate in Himalayas?

Solution:

Godavari flows into Bay of Bengal flowing through Andhra Pradesh and Telangana not through Himalayas.

QUESTION: 6

Find the animal that belongs to the northern mountain?

Solution:

The wild yak (Bos mutus) is a large, wild cattle native to the Himalayas. It is the ancestor of the domestic yak (Bos grunniens).

QUESTION: 7

The Mughal Emperor Jahangir described the Kashmir valley as

Solution:

The Mughal Emperor Jahangir described the Kashmir valley as ‘Heaven on Earth’

QUESTION: 8

The eastern states of Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Nagaland, Manipur, Tripura and Mizoram are known as _____.

Solution:

The Seven Sister States is a popular term for the contiguous states of Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Nagaland and Tripura prior to inclusion of the state of Sikkim into the North Eastern Region of India.

QUESTION: 9

Look at the image. Who are they?

Solution:
  • The two persons shown in the picture are Edmund Hillary of New Zealand and Tenzing Norgay of India.
  • They were the first who succeeded in reaching the summit of Mt Everest in 1953.
QUESTION: 10

Look at the following image. What type of cultivation is it?

Solution:

The agriculture shown in the image is called terrace farming.

  • This type of farming is practised in mountainous regions to prevent soil erosion.
  • Terraces made in the hill slopes help to hold water and prevent water flowing down fast.
  • Consequently, this protects the land from getting eroded.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code