Test : Town Planning Architecture


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test : Town Planning Architecture


Description
This mock test of Test : Town Planning Architecture for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test : Town Planning Architecture (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test : Town Planning Architecture quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test : Town Planning Architecture exercise for a better result in the exam. You can find other Test : Town Planning Architecture extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Harappan houses opened on the main street in which one of the following cities?

Solution:

Lothal was one of the Indus cities that has houses with doors on the main streets. 

QUESTION: 2

Which of the following is the most striking Character of the Indus Valley Civilization?

Solution:
  • The Indus Valley Civilization is the earliest known culture of the Indian subcontinent of the kind, now called Urban.
  • The people of the Indus Valley, also known as Harappan (Harappa was the first city in the region found by archaeologists), achieved many notable advances in technology, including great accuracy in their systems and tools for measuring length and mass.
  • The ancient Indus systems of sewerage and drainage developed, which were used in cities throughout the region. It was far more advanced than any other found in contemporary urban sites in the Middle East, and even more efficient than those in many areas of Pakistan and India today.
QUESTION: 3

The remarkable thing about the arrangement of the houses in the cities is that they followed the following system:

Solution:

By 2600 BC, Mohenjo-daro and Harappa are the major cities of the Indus Valley Civilization, which were built with blocks divided by a grid of straight streets and running north-south and east-west. Each block was subdivided into small lanes.

QUESTION: 4

At which of the following places has it been revealed that not only the citadel but the lower town too was enclosed by a wall and fortified?

Solution:

Like Kalibangan, the citadel and the town were fortified, each having independent entrances in the South and also an intercommunicating gate.

QUESTION: 5

Consider the following statements regarding Indus Valley Civilization town planning;
1. In some sites, they lived in double stored houses.
2. Chanduhara is the only city which doesn’t have citadel.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Statement 1 is correct - Some of the stairs present in the buildings indicate that they might have been a double-storey.
  • Statement 2 is correct - Some of the buildings in citadels might have been the residence of the rulers and aristocrats. Chanduhara is the only city which doesn’t have citadel.
QUESTION: 6

Which of the following is used in the floor of the Great Bath, besides burnt bricks and mortar?

Solution:
  • The floor of the bath was constructed of sawn bricks set on edge in 'The Great Bath'. It is a finely built brick structure that measures 12m by 7m and is nearly 3m deep from the surrounding pavement.
  • The floor of the bath was constructed of sawn bricks set on edge in gypsum mortar, with a layer of bitumen sandwiched between the inner and outer bricklayers.
  • Water was supplied by a large well in an adjacent room, and an outlet from one corner of the bath led to a high corbelled drain disgorging on the west side of the mound.
QUESTION: 7

Consider the following statements:
1. The Indus bricks were of standard in size
2. The house planning is well evident from the lower town of the Mohenjo -Daro.


Which of the statements given above is/are incorrect?

Solution:
  • Statement 1 is correct: The bricks were of standard size and ratio (4:2:1) and similar standardized bricks were employed in all settlements in this culture. Each of the houses is built around a courtyard with rooms built around it.
  • Statement 2 is correct: The domestic house planning and architecture is well evident from the lower town of the Mohenjo-Daro.
QUESTION: 8

Concerning Town planning of Indus valley civilization, consider the following statements:
1. Granaries were found only in Harappa and Mohen-jo-Daro sites.
2. Two rows of six granaries were found at Harappa.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Statement 1 is incorrect: Granaries were found at several sites such as Harappa, Lothal and Mohenjo-daro.
  • Statement 2 is correct: Two rows of six granaries were found at Harappa  that appear to be foundations are arranged along a central passageway that is about 7 meters wide and partly paved with baked bricks.
QUESTION: 9

Which of the following statement is not correct regarding the Great Bath?

Solution:

The Great Bath is one of the well-known structures among the ruins of Mohenjo-Daro in Sindh, Pakistan. It was built in the 3rd millennium BCE soon after the building of the Citadel. It measures 11.88 × 7.01 metres and has a maximum depth of 2.43 metres.

QUESTION: 10

This archaeological site consists of a number of low archaeological mounds created by generations of superimposed mud brick structures. Located close to the mouth of the Bolan Pass, it was abandoned by the time of the emergence of the literate urbanised phase of the Indus Civilisation. An entry in the UNESCO tentative list it is?

Solution:

It was a small farming village. It is one of the earliest sites with evidence of farming and herding in South Asia. Mehrgarh is now seen as a precursor to the Indus Valley Civilization, displaying the whole sequence from earliest settlement and the start of agriculture, to the mature Harappan Civilisation.

Related tests