Test: Traders, Kings & Pilgrims


10 Questions MCQ Test History(Prelims) by UPSC Toppers | Test: Traders, Kings & Pilgrims


Description
Attempt Test: Traders, Kings & Pilgrims | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study History(Prelims) by UPSC Toppers for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

South India was famous for gold and spices especially __________ and _____________.

Solution:

South India was famous for gold, spices, especially pepper, and precious stones. Pepper was particularly valued in the Roman Empire, so much so that it was known as black gold. So, traders carried many of these goods to Rome in ships, across the sea, and by land in caravans.

QUESTION: 2

Roman gold coins have been found in

Solution:
QUESTION: 3

Some people carried with them the silk , they followed the path that came to be known as

Solution: The Silk Route was a historic trade route that dated from the second century BC until the 14th century AD and stretched from China to the Mediterranean. The Silk Route was so named because of the heavy silk trading during that period. This valuable fabric originated in China, which initially had a monopoly on silk production until the secrets of its creation spread. The Silk Route traversed China, India, Persia, Arabia, Greece and Italy. In addition to silk, the route facilitated the trade of other fabrics, spices, grains, fruits and vegetables, animal hides, wood and metal work, precious stones and other items of value. The Silk Route was also known as the Silk Road.
QUESTION: 4

Single minded devotion to one god

Solution:

Bhakti  literally means "attachment, participation, fondness for, homage, faith, love, devotion, worship, purity". ... Bhakti ideas have inspired many popular texts and saint-poets in India. The Bhagavata Purana, for example, is a Krishna-related text associated with the Bhakti movement in Hinduism.

QUESTION: 5

Across the ________, where sailors took advantage of the monsoon winds to cross the seas more quickly

Solution:

Traders explored several sea routes. Some of these followed the coasts. There were others across the Arabian Sea and the Bay of Bengal, where sailors took advantage of the monsoon winds to cross the seas more quickly. So, if they wanted to reach the western coast of the subcontinent from East Africa or Arabia, they chose to sail with the south-west monsoon. And sturdy ships had to be built for these long journeys.

QUESTION: 6

Madurai was the capital of

Solution:

The correct answer is D as madurai was the capital city of Pandyas. The Pandyas were ousted from Madurai by the Chola dynasty during the early 9th century.The city remained under the control of the Cholas until the early 13th century, when the second Pandyan empire was established with Madurai as its capital.

QUESTION: 7

Two Buddhist sects are

Solution:

The correct option is B.
After the death of Buddha, Buddhism was divided into two sects namely Mahayana and Hinayana.

QUESTION: 8

Which is called Black Gold in Roman

Solution:

C is the correct option.
Over 2000 years ago, in the time of Julius Caesar, the Roman Empire was one of the most powerful empires in the world. The Romans loved the Black Pepper and bought it from here, in Southern India. They paid for it in gold, which is why the spice was also called Black Gold.

QUESTION: 9

Who among the earliest rulers issued gold coins

Solution:

The correct answer is option (C). Kushanas were among the earliest rulers who issued gold coins. The main coins issued were gold, weighing 7.9 grams, and base metal issues of various weights between 12 g and 1.5 g. Little silver coinage was issued, but in later periods the gold used was debased with silver.

QUESTION: 10

Bhagavad Gita, a sacred book of the

Solution:

The Bhagavad Gita – the holy book of the Hindus – an ancient scripture that assimilates the fundamental truths of life has inspired the world in the past and will continue to instil motivating thoughts in the minds of the future generations.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code