Test: Transfer Functions


10 Questions MCQ Test | Test: Transfer Functions


Description
Attempt Test: Transfer Functions | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Electrical Engineering (EE) preparation | Free important questions MCQ to study for Electrical Engineering (EE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following is not the feature of modern control system?

Solution:

Explanation: For a good control system the speed of response and stability must be high and for the slow and sluggish response is not used and undesirable.

QUESTION: 2

The output of the feedback control system must be a function of:

Solution:

Explanation: Feedback control system has the property of reducing the error and that is by differencing the output with the desired output and as the equation of the output of the system is C=GR/1+GH.

QUESTION: 3

The principles of homogeneity and super position are applied to ____

Solution:

The principal of superposition and homogeneity are applied to linear time invariant (LTI) system only.

QUESTION: 4

In continuous data systems:

Solution:

Explanation: Continuous signals are the signals having values for the continuous time and if impulse response decays to zero as time approaches infinity, the system is stable.

QUESTION: 5

A linear system at rest is subject to an input signal r(t)=1-e-t. The response of the system for t>0 is given by c(t)=1-e-2t. The transfer function of the system is: 

Solution:

Explanation: c(t)=1-e-2t
R(s)=1/s-1/s+1
C(s)=1/s-1/s+2
Tf=2(s+1)/(s+2).

QUESTION: 6

In regenerating the feedback, the transfer function is given by

Solution:

Explanation: Regenerating feedback is positive feedback and it increases the infinitely and hence the speed of response of the system reduces.

QUESTION: 7

Traffic light system is the example of:

Solution:

The traffic lamp will glow according to the set timing and sequence and is time-dependent. The sequence and time are controlled by relays that work on the pre-programmed time. It does not depend upon the rush of the road.

QUESTION: 8

A transfer function has two zeroes at infinity. Then the relation between the numerator(N) and the denominator degree(M) of the transfer function is:

Solution:

Explanation: Zeroes at infinity implies two poles at origin hence the type of the system is two and degree of denominator is M=N+2.

QUESTION: 9

When deriving the transfer function of a linear element

Solution:

Explanation: When deriving the transfer function of a linear element only initial conditions are assumed to be zero, loading cannot be assumed to be zero.

QUESTION: 10

If the initial conditions for a system are inherently zero, what does it physically mean?

Solution:

Explanation: A system with zero initial condition is said to be at rest since there is no stored energy.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code