Test: Transfer of Heat by Radiation


20 Questions MCQ Test Physics For JEE | Test: Transfer of Heat by Radiation


Description
This mock test of Test: Transfer of Heat by Radiation for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for JEE Test: Transfer of Heat by Radiation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Transfer of Heat by Radiation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Transfer of Heat by Radiation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Transfer of Heat by Radiation extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the given phenomenon is not related to convection?

Solution:

Convection is the movement of surrounding medium according to density by which transfer of heat takes place. Whereas in option A it tells about the transfer of heat due to molecules inside conductor, which is conduction.

QUESTION: 2

Which is the fastest mode of heat transfer?

Solution:

Radiation is the fastest mode of transfer of heat, because radiation travels at the speed of light, which is very quick. The slowest mode of transfer of heat is conduction because it takes place from particle to particle.

QUESTION: 3

The heat of sun comes to us through:

Solution:

The sun heats the earth through radiation. Since there is no medium (like the gas in our atmosphere) in space, radiation is the primary way that heat travels in space. When the heat reaches the earth it warms the molecules of the atmosphere, and they warm other molecules and so on.

QUESTION: 4

What should be the temperature of black body to emit radiant energy which is independent of the conditions in the surroundings?

Solution:

Temperature of black body should be more than zero. Obvious answer. If the temperature is not greater than 0 then there will be no radiation.

QUESTION: 5

According to the Stefan-Boltzmann law of thermal radiation for a perfect radiator, the rate of radiant energy per unit area is proportional to

Solution:

The rate of loss of heat by a body is directly proportional to its excess temperature over that of the surroundings provided that this excess is small.

QUESTION: 6

SI unit of thermal conductivity is

Solution:

K = power × thickness (m) ÷ area × ∆T
K = (J s-1) (m) ÷ (m2) (K)
K = J m-1 s-1 k-1

QUESTION: 7

The mechanism of transfer of heat between two adjacent parts of a body because of their temperature difference is known as

Solution:

The mechanism of transfer of heat between two adjacent parts of a body because of their temperature difference is known as conduction. This is the definition of conduction.

QUESTION: 8

The temperature range upto which Newton’s law of cooling holds good

Solution:

Newton’s law of cooling is to be used at temperatures around room temperature.

QUESTION: 9

Newton’s law of cooling states that the rate of cooling of a body is proportional to the _____________________.

Solution:

Newton's law of cooling states that the heat released by a body with respect to time (or) the rate of heat released is directly proportional to the difference between the body's temperature and the surrounding temperature. 
dH/dt = k(T – Ts) where t = surrounding's temperature and T = temperature of the body 
Consider two bodies A and B, of equal surface areas, such that A's temperature is more that B's temperature and the surrounding temperature is less than both A and B. Then according to Newton's law of cooling A loses more heat to the surroundings when compared B during the same time interval. So, A will cool faster than B.

QUESTION: 10

Value of coefficient of thermal coefficient is:

Solution:

Conductors have free electrons in them whereas insulators don’t have any. Therefore, conductors conduct heat and electricity better than insulators. Therefore the value of thermal coefficient is good in case of conductors and less in case in insulators.

QUESTION: 11

Among the following methods of heat transfer, gravity does not play any part in

Solution:

Gravity does not play any part in radiation and conduction because in both these processes heat is transferred without any motion of the medium particles.

QUESTION: 12

The process by which heat is transferred from one place to another without heating the intervening medium is known as

Solution:

Radiation alludes to the mechanism in which heat is transmitted without any physical contact between objects. It uses electromagnetic waves for transfer of heat.

QUESTION: 13

The process by which heat flows from the region of higher temperature to the region of lower temperature by actual movement of material particles is called

Solution:

In this process, heat is transferred in the liquid and gases from a region of higher temperature to a region of lower temperature. Convection heat transfer occurs partly due to the actual movement of molecules or due to the mass transfer

QUESTION: 14

What is the coefficient of thermal conductivity K?

Solution:
QUESTION: 15

Mercury is a liquid which is heated by:

Solution:

Hg expands on heat (thermometers) it acts as a good conducting metal.

QUESTION: 16

What are units of K?

Solution:

K is the heat transfer coefficient.

[] means units
[Q/t] = W, [A] = L2, [d] = L, [T] = K

QUESTION: 17

Rate of conduction of heat depends on:

Solution:

The rate is given as dQ/dt = KAdT/dx

QUESTION: 18

Which of the given relation is true for Newton’s law of cooling?

Solution:

Newton's law of cooling states that the heat released by a body with respect to time (or) the rate of heat released is directly proportional to the difference between the body's temperature and the surrounding temperature. 
dH/dt = k(T – Ts) where t = surrounding's temperature and T = temperature of the body 
Consider two bodies A and B, of equal surface areas, such that A's temperature is more that B's temperature and the surrounding temperature is less than both A and B. Then according to Newton's law of cooling A loses more heat to the surroundings when compared B during the same time interval. So, A will cool faster than B.

QUESTION: 19

Which of the relation is true for the heat current?

Solution:

H = dQ/dt = KAdT/dx

QUESTION: 20

What is the expression for temperature gradient?

Solution:

A temperature gradient is a physical quantity that describes in which direction and at what rate the temperature changes the most rapidly around a particular location.
The temperature gradient is a dimensional quantity expressed in units of degrees per unit length.
The SI unit is kelvin per meter.
Expression: ∆T/∆x, where ∆T = change in temperature and ∆x = change in distance

Related tests