Test: Translation & Regulation of Gene Expression


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Translation & Regulation of Gene Expression


Description
This mock test of Test: Translation & Regulation of Gene Expression for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Translation & Regulation of Gene Expression (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Translation & Regulation of Gene Expression quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Translation & Regulation of Gene Expression exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Translation & Regulation of Gene Expression extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The inducer for switching ‘on’ the lac operon in bacteria is

Solution:
QUESTION: 2

The diagram shows an important concept in the genetic implication of DNA. Fill in the blanks A to C.

Solution:
QUESTION: 3

In the Lac operon system, β-galactosidase is coded by

Solution:

The gene product of lacZ is beta- galactosidase which cleaves lactose, a disaccharide, into glucose and galactose. LacY encodes Beta-galactoside permease, a membrane protein which becomes embedded in the cytoplasmic membrane to enable the cellular transport of lactose into the cell.

QUESTION: 4

Which of the following is the correct sequence of the units of genetics arranged in descending order of size?​

Solution:

Gene is a sequence of nucleotides in DNA or RNA that encodes the synthesis of a gene product, either RNA or protein. When we divide gene, it gets divided into 3 parts - Cistron, Recon and Muton . Cistron is the largest one in the gene. It encodes for the polypeptide during protein synthesis. Recons are the locations within a gene which takes part in recombination and Muton are the elements which undergoes mutation. Hence, the correct sequence is b.

QUESTION: 5

Repressor protein is produced by

Solution:

Regulator gene controls the expression of operon and produces a small protein molecule known as repressor. It is a DNA or RNA binding protein that inhibits the expression of one or more genes by binding to the operator or associated silencers. It blocks the attachment of RNA polymerase to the promoter.hence, it prevents translation of mRNA into protein and this entire process is known as repression.

QUESTION: 6

During splicing, the exons are joined and the enzyme which catalyses this reaction is

Solution: Joint joining of nucleotide in RNA and DNA is done by DNA/RNA ligase.
QUESTION: 7

The lac operon consists of​

Solution: It consists of three adjacent structural genes, a promoter, a terminator, and anoperator. The lac operon is regulated by several factors including the availability of glucose and lactose. It can be activated by allolactose. Lactose binds to the repressor protein and prevents it from repressinggene transcription.
QUESTION: 8

In E.coli, the lac operon gets switched on when:

Solution:


In case of lactose presence
(i) Lactose acts as an inducer which binds to the repressor and forms an inactive repressor.
(ii) The repressor fails to bind to the operator region.
(iii) The RNA polymerase binds to the operator and transcript lac mRNA.
(iv) lac mRNA is polycistronic, i.e., produces all three enzymes, β -galactosidase, permeaseand transacetylase.
(v) The lac operon is switched on.

In case of lactose absence
(i) When lactose is absent, i gene regulates and produces repressor mRNA which translate repression.
(ii) The repressor protein binds to the operator region of the operon and as a resultprevents RNA polymerase to bind to the operon.
(iii) The operon is switched off.   

QUESTION: 9

To initiate translation, the mRNA first binds to

Solution:

The cellular factory responsible for synthesising proteins is the ribosome. The ribosome consists of structural RNAs and about 80 different proteins. In its inactive state, it exists as 2 subunits, as a large subunit and a small subunit. When the small subunit encounters an mRNA, the process of translation of the mRNA to protein begins.

QUESTION: 10

Locations on sites in the human DNA where single base DNA differences occurs are called

Solution:

Single nucleotide polymorphisms(SNP), represents a difference in a single DNA building block, called a nucleotide.it is a location on sites in human DNA where single base DNA differences occurs.