Test: Types of Organic Reactions


10 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: Types of Organic Reactions


Description
Attempt Test: Types of Organic Reactions | 10 questions in 15 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

 Halogenation proceeds via:

Solution:

The reaction proceeds through the radical chain mechanism. The radical chain mechanism is characterized by three steps: initiation, propagation and termination.  Initiation requires an input of energy but after that the reaction is self-sustaining.  The first propagation step uses up one of the products from initiation, and the second propagation step makes another one, thus the cycle can continue until indefinitely.

QUESTION: 2

Nitration of benzene is:

Solution:

Nitration and sulfonation of benzene are two examples of electrophilic aromatic substitution. The nitronium ion (NO2+) and sulfur trioxide (SO3) are the electrophiles and individually react with benzene to give nitrobenzene and benzenesulfonic acid respectively.

QUESTION: 3

A reagent that brings an electron pair is known as:

Solution:

A reagent that brings an electron pair is called a nucleophile.i,e., nucleus seeking and the reaction is then called nucleophilic reaction.During a reaction a nucleophilic attacks an electrophilic centre of the substrate which is that specific atom or part of the electrophile that is electron deficient.

QUESTION: 4

One molecule of water adds to alkynes on warming with mercuric sulphate and dilute sulphuric acid to form:

Solution:

When one molecule of alkynes react with mercuric sulphate and dilute sulphuric acid at 333 K it result into the formation of  carbonyl compounds.

Reaction involved:

QUESTION: 5

 Majority of the reactions of alkynes are the examples of:

Solution:

Addition reactions are limited to chemical compounds that have multiple bonds, such as molecules with carbon–carbon double bonds (alkenes), or with triple bonds (alkynes). Two non-polar addition reactions exist as well, called free-radical addition and cycloadditions.

QUESTION: 6

 Addition of dihydrogen to propyne forms:

Solution:

Propene, also known as propylene or methyl ethylene, is an unsaturated organic compound having the chemical formula . It has one double bond, and is the second simplest member of the alkene class of hydrocarbons.

QUESTION: 7

Which one of the following is the strongest acid ?

Solution:

For Cl and other halogen, we prioritise -I effect over +M effect because of their electron withdrawing nature. 
In firstcase, we have 3 -Cl which exerts maximum electron withdrawing nature, thus decreasing electron density on carboxylate which in turn, breaks O-H bond. With decrease in no. of Cl atoms, acidic strength decreases.
So, a is the strongest acid.

QUESTION: 8

Three steps in halogenation reaction are:

Solution:

The three steps in the halogenation reaction are initiation, propagation and termination.

In the figure, BS means bond strength and EN means electronegativity. There one can see why HCl forms and not RCl.

QUESTION: 9

 Rate of reaction of alkanes with halogens is:

Solution:

The correct answer is option C
The reactivity of the halogens decreases in the following order: F2​>Cl2​>Br2​>I2
fluorine is so explosively reactive it is difficult to control, and iodine is generally unreactive. Chlorination and bromination are normally exothermic.

QUESTION: 10

 In Friedel crafts alkylation and acylation the attacking reagent is an:

Solution:

A Friedel-Crafts alkylation reaction is an electrophilic aromatic substitution reaction in which a carbocation attacks an aromatic ring with the net result that one of the aromatic protons is replaced by an alkyl group. vinyl and aryl halides cannot be used to form carbocations.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code