Test: Valence Bond Theory


10 Questions MCQ Test Chemistry for JEE | Test: Valence Bond Theory


Description
This mock test of Test: Valence Bond Theory for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Valence Bond Theory (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Valence Bond Theory quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Valence Bond Theory exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Valence Bond Theory extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The bond enthalpy of ___________ molecule is 435.8 kJ mol-1.

Solution:

The amount of energy that is required to break a chemical bond in a molecule into individual atoms is known as bond enthalpy. 435.8 kJ mol-1 is required to dissociate a hydrogen molecule into two hydrogen atoms.

QUESTION: 2

The strength of covalent ___________ extent of overlapping of orbitals.

Solution:

As per the concept of valence bond theory, the partial merging of atomic orbitals id knowns as overlapping. The extent of overlapping is directly proportional to the strength of the covalent bond, i.e. it is dependent.

QUESTION: 3

What is the electronic configuration of carbon in it’s excited state?

Solution:

The electronic configuration of carbon in its ground state is given by 1s22s22p4. When it’s in an excited state, that is when it loses an electron, that would be from 2p-orbital. So the excited state’s electronic configuration is 1s22s12p3.

QUESTION: 4

Which type of bond is present between hydrogens in hydrogen molecule?

Solution:

The head-on or end to end type of overlapping is present in sigma bond. A sigma bond is a type of covalent bond. It may also be called an axial overlap. In case of the hydrogen molecule, its s-s overlapping.

QUESTION: 5

The pi-bond involves __________

Solution:

A pi-bond is a type of covalent bond in which the internuclear axes of the atoms are parallel to each other and for side-wise overlapping. The bond formed here is perpendicular to the internuclear axes.

QUESTION: 6

A __________ overlap doesn’t result in the formation of a bond.

Solution:

Zero overlap means that the orbitals don’t overlap at all. When there is no overlapping the bond formation doesn’t occur. As we all know that the extent of overlapping is dependent on the strength of the bond.

QUESTION: 7

A positive overlap is same as ________

Solution:

A positive overlap results in bond formation. When 2 p-orbitals are in phase, both the positive lobes overlap, thus creating a positive overlap and result in the bond formation, thus it is called in-phase overlap.

QUESTION: 8

Which of the following is not a homonuclear diatomic molecule?

Solution:

The molecule that is formed from the same element is known as a homonuclear molecule and the molecule that is made up of 2 atoms is called a diatomic molecule. But HCl is not a homonuclear diatomic molecule as it has different atoms.

QUESTION: 9

s-orbitals are nondirectional because of

Solution:
QUESTION: 10

The oxygen molecule is paramagnetic. It can be explained by

Solution:

Similar Content

Related tests