Test: Various Unit Operations


11 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Various Unit Operations


Description
This mock test of Test: Various Unit Operations for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 11 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Various Unit Operations (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Various Unit Operations quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Various Unit Operations exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Various Unit Operations extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In which unit operation, gases are released or absorbed in water?

Solution:

Explanation: In Gas transfer, gases are released or absorbed in water by exposing the water through aeration under normal, increased or reduced pressure.

QUESTION: 2

How many types of aerators are commonly used in the treatment of water?

Solution:

Explanation: There are 4 types of aerators namely Gravity aerators, Spray aerators, Diffusers and Mechanical aerators.

QUESTION: 3

Which of the following process is used to remove the colloidal particles from water?

Solution:

Explanation: Chemical coagulation is used to remove colloidal particles by the use of coagulants which increase the particle size and they settle down.

QUESTION: 4

Flocculation of iron from water by addition of lime is an example of which of the following process?

Solution:

Explanation: Chemical precipitation removes the dissolved substance from water through ion transfer where precipitation of dissolved impurities takes place.

QUESTION: 5

In which unit operation objectionable solutes are converted into unobjectionable forms without removal?

Solution:

Explanation: In solute stabilization, water is stabilized by chlorination or liming so that objectionable solutes are converted into unobjectionable form.

QUESTION: 6

 In which form of solute stabilization, hydrogen sulfide in water is oxidized into sulfate?

Solution:

Explanation: By the process of chlorination, water gets stabilized by the conversion of hydrogen sulfide into sulfate.

QUESTION: 7

Which form of solute stabilization occurs when water passes through limestone?

Solution:

Explanation: When water passes through limestone, carbon dioxide in excess get converted into soluble bicarbonate.

QUESTION: 8

In which process, excess lime is converted into bicarbonate?

Solution:

Explanation: By Re-carbonation of water softened by excess lime treatment, excess lime is converted into bicarbonate.

QUESTION: 9

 By which process, odour producing substances is oxidized?

Solution:

Explanation: By addition of chlorine dioxide to water, odour producing substances are oxidized.

QUESTION: 10

Solids are removed from the water by which of the following unit operation?

Solution:

Explanation: During solids transfer, solids are removed from water by straining, sedimentation, flotation and filtration.

QUESTION: 11

Organic contaminants are removed from the water by the process of ______

Solution:

Explanation: Organic contaminants are removed from the water by the attraction and accumulation of one substance on the surface of another.