Test: Water (Oceans)


10 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Water (Oceans)


Description
This mock test of Test: Water (Oceans) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Water (Oceans) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Water (Oceans) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Water (Oceans) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Water (Oceans) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A major portion of sea level is found at:

Solution:

Ocean floor has varied and complex features.

QUESTION: 2

Along the coasts, salinity is:

Solution:

Surface salinity is lowered in coastal regions because of the inflow of fresh water from rivers.

QUESTION: 3

Salinity refers to the total amount of

Solution:

Salinity is the saltiness or dissolved salt content of a body of water. It is a general term that is used to describe the levels of different salts, such as sodium chloride, magnesium and calcium sulfates and bicarbonates.

QUESTION: 4

The relief feature of oceanic floor shown in the given picture is

Solution:

Submarine canyons have been found carving deep cracks that extend from near shore to deep sea edge of the oceanic shelf.

QUESTION: 5

The salinity increases with depth and there is a distinct zone called

Solution:

Salinity, generally, increases with depth and there is a distinct zone called the halocline, where salinity increases sharply. Other factors being constant, increasing salinity of seawater causes its density to increase.

QUESTION: 6

A mid-ocean ridge is an underwater mountain system formed by

Solution:

A mid-ocean ridge is an underwater mountain system formed by plate tectonics and consequently is termed a divergent plate boundary.

QUESTION: 7

The factor affecting the distribution of temperature of ocean water is

Solution:

The factor affecting the distribution of temperature of ocean water is latitude, unequal distribution of land and water,prevailing winds ocean currents.

QUESTION: 8

The Coral reefs are a major characteristic of:

Solution:

The Pacific Ocean has the most coral reefs amongst all the oceans. There are about twice as many coral species in Pacific Ocean reefs as in Atlantic Ocean reefs.

QUESTION: 9

Which one of the following is the smallest ocean:

Solution:
QUESTION: 10

Which one of the following is not a minor relief feature in the oceans:

Solution:

Related tests