Test: Why Do We Fall Ill- 1


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Why Do We Fall Ill- 1


Description
This mock test of Test: Why Do We Fall Ill- 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Why Do We Fall Ill- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Why Do We Fall Ill- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Why Do We Fall Ill- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Why Do We Fall Ill- 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Identify the group among the following, which contains all bacterial diseases :

Solution:

QUESTION: 2

Choose the wrong statement:

Solution:

Peptic ulcers were caused by stress, poor dietary habits.

QUESTION: 3

Diseases affect the organs depending on the point of entry into the body. Identify the disease from the following, which enters our body through a mosquito bite and reaches the brain:

Solution:
  • Encephalitis is a term used to describe inflammation of the brain. This condition causes problems with the brain and spinal cord function.
  • The inflammation causes the brain to swell, which leads to changes in the person’s neurologic condition, including mental confusion and seizures.
QUESTION: 4

Which one of the following has a long term effect on the health of an individual?

Solution:
  • Chewing of tobacco may cause long term effects on an individual. It increases the risk for leukoplakia which is a precursor to oral cancer.
  • Chewing tobacco has been known to cause cancer, particularly of the mouth and throat.
QUESTION: 5

The diseases where microbes are the immediate causes are called _________.

Solution:

Diseases where microbes are immediate causes are called infectious diseases. Microbes can spread in a community and thereby spread the disease. 
Example: Tuberculosis, common cold, AIDS, etc.

QUESTION: 6

Which one of the following is not a viral disease?

Solution:

Typhoid is caused by Salmonella typhi, which is a bacteria. All other diseases are caused by viruses.

QUESTION: 7

Malarial parasite after entering the human body reaches the:

Solution:
  • Malaria spreads when a mosquito becomes infected with the disease after biting an infected person, and the infected mosquito then bites a non-infected person.
  • The malaria parasites enter that person's bloodstream and travel to the liver. When the parasites mature, they leave the liver and infect red blood cells.
QUESTION: 8

We should not allow mosquitoes to breed in our surroundings because they______.

Solution:
  • Mosquitos cause more human suffering than any other organism. Mosquitoes act as a vector for bacteria and viruses, responsible for diseases such as malaria, dengue, encephalitis and yellow fever etc.
  • When mosquitoes bite a human it causes severe skin irritation through an allergic reaction to the mosquitoes saliva, this is what causes the red bump and itching.
QUESTION: 9

Sleeping sickness is caused by (i) ________ , which is a (ii) ___________.

Solution:
  • Human African trypanosomiasis, also known as sleeping sickness, is a vector-borne parasitic disease.
  • It is caused by infection with protozoan parasites belonging to the genus Trypanosoma.
QUESTION: 10

AIDS cannot be transmitted by:

Solution:
  • AIDS ( acquired immunodeficiency syndrome)  don't spread by hugs or by handshakes. There are only a few ways you can get infected with HIV/AIDS.
  • AIDS can be spread by sexual contact, breastfeeding, blood transfusion.

Related tests