Test:Soils of India- 1


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test:Soils of India- 1


Description
Attempt Test:Soils of India- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Small pieces of sand carried by the wind is called

Solution:

Small pieces of sand carried by the wind is called erosion.

QUESTION: 2

What is a synonym for soil conservation?

Solution:

A synonym for soil conservation is protection. 

QUESTION: 3

Which soil requires lots of water for cultivation of crops?

Solution:

Desert soil requires lots of water for the cultivation of crops.

QUESTION: 4

Red soil appears red due to the presence of ————

Solution:

Red soil appears red due to the presence of iron.

QUESTION: 5

When plants, animals, and other organisms die, they break down and become part of the soil. What is this part of the soil called?

Solution:

Humus is dark, organic material that forms in soil when plant and animal matter decays. When plants drop leaves, twigs, and other material to the ground, it piles up. ... The thick brown or black substance that remains after most of the organic litter has decomposed is called humus.

What Is Humus Made Of - Learn The Difference Between Compost And Humus

QUESTION: 6

Which of the following soil conservation methods involves changing a steep hill into smaller, flatter fields?

Solution:

Terrace farming soil conservation methods involve changing a steep hill into smaller, flatter fields

QUESTION: 7

Planting of trees and grass to cover and bind the soil with their roots to prevent erosion is called __________________.

Solution:

Planting of trees and grass to cover and bind the soil with their roots to prevent erosion is called afforestation. 

QUESTION: 8

Which type of soil is most suitable to grow cotton soil?

Solution:

Black soils are poor in nitrogen, phosphorus and organic matter. The soils are generally rich in the montmorillonitic and beidellitic group of clay minerals. It is most suitable for the growth of cotton. It is also known or cotton soil as a reason.

What is the best cotton soil order? - Quora

QUESTION: 9

 Wind blowing dirt and sand through the air is an example of...

Solution:

Erosion is the geological process in which earthen materials are worn away and transported by natural forces such as wind or water. A similar process, weathering, breaks down or dissolves rock, but does not involve movement.

QUESTION: 10

This soil is mostly found in India.

Solution:

 Alluvial soils are by far the largest and the most important soil group of India. Covering about 15 lakh sq km or about 45.6 per cent of the total land area of the country, these soils contribute the largest share of our agricultural wealth and support the bulk of India's population.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code