The Sound of Music- Extract Based Type Question- 1


10 Questions MCQ Test English Class 9 | The Sound of Music- Extract Based Type Question- 1


Description
This mock test of The Sound of Music- Extract Based Type Question- 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 The Sound of Music- Extract Based Type Question- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this The Sound of Music- Extract Based Type Question- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this The Sound of Music- Extract Based Type Question- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other The Sound of Music- Extract Based Type Question- 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

As for music, she explains, “It pours in through every part of my body. It tingles in the skin, my cheekbones and even in my hair.” When she plays the xylophone, she can sense the sound passing up the stick into her fingertips. By leaning against the drums, she can feel the resonances flowing into her body. On a wooden platform she removes her shoes so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs.

Q. Find a word from the passage that means ‘takes off ’.

Solution: Take off: A rise or leap from a surface in making a jump or flight or an ascent in an aircraft or in the launching of a rocket.
QUESTION: 2

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

As for music, she explains, “It pours in through every part of my body. It tingles in the skin, my cheekbones and even in my hair.” When she plays the xylophone, she can sense the sound passing up the stick into her fingertips. By leaning against the drums, she can feel the resonances flowing into her body. On a wooden platform she removes her shoes so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs.

Q. Why does she remove her shoes on a wooden platform during her performance?

Solution: She removes her shoes on a wooden platform during her performance so that she can feel the vibrations of music through her feet to legs.
QUESTION: 3

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

As for music, she explains, “It pours in through every part of my body. It tingles in the skin, my cheekbones and even in my hair.” When she plays the xylophone, she can sense the sound passing up the stick into her fingertips. By leaning against the drums, she can feel the resonances flowing into her body. On a wooden platform she removes her shoes so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs.

Q. How does Evelyn hear the sound of music?

Solution: Evelyn hears the sound of xylophone through her finger tips. 2. She removes her shoes on a wooden platform during her performance so that she can feel the vibrations of music through her feet to legs.
QUESTION: 4

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

As for music, she explains, “It pours in through every part of my body. It tingles in the skin, my cheekbones and even in my hair.” When she plays the xylophone, she can sense the sound passing up the stick into her fingertips. By leaning against the drums, she can feel the resonances flowing into her body. On a wooden platform she removes her shoes so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs.

Q. What does she feel flowing into her body?

Solution: By leaning against the drums, she can feel the resonances flowing into her body. On a wooden platform, she removes her shoes so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs. She says that music pours in through every part of her body. It tingles in the skin, her cheekbones and even in her hair.
QUESTION: 5

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

As for music, she explains, “It pours in through every part of my body. It tingles in the skin, my cheekbones and even in my hair.” When she plays the xylophone, she can sense the sound passing up the stick into her fingertips. By leaning against the drums, she can feel the resonances flowing into her body. On a wooden platform she removes her shoes so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs.

Q. Who explains about the music?

Solution: So here Evelyn explains how she identifies music. It creates sensation in her skin, in her cheekbones and even in her hair. So, every part of Evelyn's body responds to music. When she plays the xylophone, she can sense the sound passing up the stick into her fingertips.
QUESTION: 6

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

But Evelyn was not going to give up. She was determined to lead a normal life and pursue her interest in music. One day she noticed a girl playing a xylophone and decided that she wanted to play it too. Most of the teachers discouraged her but percussionist Ron Forbes spotted her potential. He began by tuning two large drums to different notes. “Don’t listen through your ears,” he would say, “try to sense it some other way.” Says Evelyn, “Suddenly I realised I could feel the higher drum from the waist up and the lower one from the waist down.” Forbes repeated the exercise, and soon Evelyn discovered that she could sense certain notes in different parts of her body. “I had learnt to open my mind and body to sounds and vibrations.” The rest was sheer determination and hard work.

Q. What did Evelyn want to pursue?

Solution: Although Evelyn was deaf, she had an interest in music and was determined to study it. Percussionist Ron Forbes, who had spotted Evelyn's talent, encouraged her to pursue her passion for music.
QUESTION: 7

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

But Evelyn was not going to give up. She was determined to lead a normal life and pursue her interest in music. One day she noticed a girl playing a xylophone and decided that she wanted to play it too. Most of the teachers discouraged her but percussionist Ron Forbes spotted her potential. He began by tuning two large drums to different notes. “Don’t listen through your ears,” he would say, “try to sense it some other way.” Says Evelyn, “Suddenly I realised I could feel the higher drum from the waist up and the lower one from the waist down.” Forbes repeated the exercise, and soon Evelyn discovered that she could sense certain notes in different parts of her body. “I had learnt to open my mind and body to sounds and vibrations.” The rest was sheer determination and hard work.

Q. What did Ron Forbes advise Evelyn?

Solution: Evelyn decided not to give up. It was Ron Forbes who recognized her potential and supported her. He advised her not to listen through her ears but to open her body and mind to the vibrations. She mastered the art of interpreting different vibrations of sound on her body to different notes.
QUESTION: 8

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

But Evelyn was not going to give up. She was determined to lead a normal life and pursue her interest in music. One day she noticed a girl playing a xylophone and decided that she wanted to play it too. Most of the teachers discouraged her but percussionist Ron Forbes spotted her potential. He began by tuning two large drums to different notes. “Don’t listen through your ears,” he would say, “try to sense it some other way.” Says Evelyn, “Suddenly I realised I could feel the higher drum from the waist up and the lower one from the waist down.” Forbes repeated the exercise, and soon Evelyn discovered that she could sense certain notes in different parts of her body. “I had learnt to open my mind and body to sounds and vibrations.” The rest was sheer determination and hard work.

Q. Why did teachers discourage Evelyn to pursue music?

Solution: Evelyn had always loved music and despite her deafness, she expressed a desire to play the xylophone when she saw another girl playing it. However her teachers felt that she would not be able to play it because of her impaired hearing and they discouraged her from doing so.
QUESTION: 9

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

But Evelyn was not going to give up. She was determined to lead a normal life and pursue her interest in music. One day she noticed a girl playing a xylophone and decided that she wanted to play it too. Most of the teachers discouraged her but percussionist Ron Forbes spotted her potential. He began by tuning two large drums to different notes. “Don’t listen through your ears,” he would say, “try to sense it some other way.” Says Evelyn, “Suddenly I realised I could feel the higher drum from the waist up and the lower one from the waist down.” Forbes repeated the exercise, and soon Evelyn discovered that she could sense certain notes in different parts of her body. “I had learnt to open my mind and body to sounds and vibrations.” The rest was sheer determination and hard work.

Q. How did Evelyn hear music?

Solution:

By leaning against the drums, she can feel the resonances flowing into her

body. On a wooden platform she removes her shoes so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs.

QUESTION: 10

Direction: Read the following paragraph and choose the correct options to answer any four questions given below :

But Evelyn was not going to give up. She was determined to lead a normal life and pursue her interest in music. One day she noticed a girl playing a xylophone and decided that she wanted to play it too. Most of the teachers discouraged her but percussionist Ron Forbes spotted her potential. He began by tuning two large drums to different notes. “Don’t listen through your ears,” he would say, “try to sense it some other way.” Says Evelyn, “Suddenly I realised I could feel the higher drum from the waist up and the lower one from the waist down.” Forbes repeated the exercise, and soon Evelyn discovered that she could sense certain notes in different parts of her body. “I had learnt to open my mind and body to sounds and vibrations.” The rest was sheer determination and hard work.

Q. Who spotted Evelyn’s potential?

Solution: Ron Forbes, the percussionist was the one who spotted Evelyn's potential while most of the teachers discouraged her.

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!