WBPSC Full Mock Test- 6


200 Questions MCQ Test WBPSC Mock Test Series (State PCS) | WBPSC Full Mock Test- 6


Description
Attempt WBPSC Full Mock Test- 6 | 200 questions in 150 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study WBPSC Mock Test Series (State PCS) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following are the longest cells of the human body?

Solution: The longest cells in the human body are nerve cells. The longest cells in the human body are the nerve cells whose cell bodies are located in the base of the spinal cord and whose axons run down to the ends of the toes.
QUESTION: 2

Inactive Nitrogen and Argon gases are usually used in electric bulbs in order to

Solution: The inert gas within the bulb prevents the filament from evaporating. Thus it increases the life of the filament.
QUESTION: 3

Who will be honoured with the highest national award of UAE - the order of Zayed in August 2019?

Solution:
  • Prime Minister Modi arrived in UAE on 23 August 2019 in the second leg of his tour.

  • This is the third visit of PM Modi to UAE in four years.

  • During the two day visit, the Prime Minister will be honoured with the highest national award of UAE - the order of Zayed.

  • The Highest National Award to PM Modi is a mark of special relationship between India and UAE.

QUESTION: 4

The Secretary of State for India was given powers by -

Solution: Government of India Act 1858 provided that India was to be governed directly and in the name of the crown. This act abolished the company rule, abolished the Court of directors and abolished the Board of control. The act provided the Crown will govern India directly through a Secretary of Statefor India, who was to exercise the powers which were being enjoyed by the Court of Directors and Board of control.
QUESTION: 5

The first woman president of Indian National Congress?

Solution: Annie Besant was the first woman president of INC.
QUESTION: 6

In the following questions, four/five alternatives are given for the meaning of the given Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Get the sack

Solution: Meaning of “Get the sack” is – “To be fired from a job or task”.

E.g. - The new secretary is so rude—it's time she got the sack.

I tried so hard to do a good job in Mrs. Smith's garden, but I got the sack anyway.

QUESTION: 7

In the following questions a part of the sentence is bold. Below are alternatives to the part of the sentence given in bold, which may improve the sentence. Choose the alternative which makes the sentence grammatically and contextually correct. In case the sentence is correct as it is, choose 'No Improvement' as your option.

His political views were closely akin with those of the monarchists, and he ran into immediate opposition ii, Congress.

Solution: This is an example of ‘adjective + preposition’ collocation. With ‘’Akin’’ we always use ‘’to.’’ Akin means ‘’of similar character’’ and should be followed by preposition ‘to’ in order to indicate to whom/what the subject is being compared to. So option 3 is correct.
QUESTION: 8

In the following question, a sentence is divided into some parts. Find out which part of the sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, then choose (D) as your answer.

Preeti is not yet (A)/ acquainted with (B)/ her husband’s likings (C)/ No Error (D)

Solution: The sentence is correct.

'be acquainted with something' is a formal expression meaning 'To become familiar or comfortable with something'

QUESTION: 9

In the following question, sentence (s) is/are given with blank (s) to be filled in with an appropriate word (s) Some alternatives are suggested for the given question. Choose the correct alternative out of the given alternatives as your answer.

Tired ____ working and unable to concentrate, the young writer decided to call it a day.

Solution: Option (b) ‘of’ is the correct answer. Other options won’t fit in the blank and make the sentence incorrect. ‘Tired of doing something’ means bored or sick of doing something.
QUESTION: 10

Which of the following is not a correct statement about Buddhist Canonical literature?

Solution: Sutta Pitaka deals with philosophy and psychology and lays down methods for training the mind.

Abhidhamma Pitaka is the third and latest of the Pali canonical texts recognized in the early Buddhist Theravāda tradition. Its compilation is dated to the third Buddhist Council, held during the reign of the Mauryan emperor Asoka, that is, c. third century BCE. The text focuses on philosophy and psychology and lays down methods for training the mind.

QUESTION: 11

There are 1000 trees on a road. A person marks from 1 to 1000 on them. Find the number of zero.

Solution:

10,20,30...........1000 have 100 zeros.

and101,102........201, 202, 909 have 8 zeros.

and 100, 200, ........900 have 9 zeros.

and 1000 has 3 zeros but since 1 zero is already counted so here we count only 2 zeros.

Therefore total no of zeros,

100+81+9+2=192

QUESTION: 12

Who were Manu, Yajnavalkya , Narada and Brihaspati?

Solution: Law givers of ancient India
QUESTION: 13

India’s population growth during the 20th century can be classified into four distinct phases. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

Solution: The Indian demographic history can be divided into the following four phases

1. Period of stagnant growth rate – Before 1921.

2. Period of steady growth rate – 1921 - 1951.

3. Period of rapid growth rate – 1951 - 1981.

4. Period of declining growth rate – After 1981.

QUESTION: 14

In which year, the Danish East India company was formed?

Solution: In 1616 AD, the Danish East India company was formed and they established their settlements at Tranquebar in Tamilnadu (1620) and Serampore in Bengal (1676). Though they failed to strengthen themselves in India and finally in the beginning of the 19th century, they sold all their settlements to the British and went back to their country.
QUESTION: 15

In the following questions, four/five alternatives are given for the meaning of the given Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Flash in the pan

Solution: Flash in the pan= a thing or person whose sudden but brief success is not repeated
QUESTION: 16

Which of the following ancient Indian sages did not make a substantial contribution to the YOGĀCĀRA (Yogachara) philosophical tradition?

Solution: YOGĀCĀRA is a Buddhist philosophical tradition that emphasized idealism. The earliest known text of the school is the Mahāyānasūtrālam kāra attributed to Asanga (c. fifth century CE). Others who contributed to the tradition included Vasubandhu, Dinnāga and Dharmakīrti.
QUESTION: 17

The Jorwe culture of ancient India has been named after a site of the same name in which of the following states?

Solution: Jorwe Ware Culture is named after a site of the same name in Maharashtra. This culture dates between 1600 to 1000 BC. The key features of this culture include red pottery, generally with matt surface bearing paintings in black.
QUESTION: 18

Which of the following is not an event in ancient Indian history in BC era?

Solution: Foundation of the Indo-Greek empire by Demetrius in 182 BC. Beginning of Vikram samvat Era in 58 BC by Vikramaditya of Ujjain. Fourth Buddhist Council was held in Kundalvana, Kashmir in 72 AD under the patronage of Kushan king Kanishka. The King Kharavela of Kalinga left Hathigumpha inscription in around 50 BC. So the correct answer would be C.
QUESTION: 19

Read the following information carefully and answer the question given below-

Q, #, C, A, P, $$ , R, %, 9, +, I, S, B, D, 1, E, G, /, U, W, X, 3, 8, H, J, Y, L, Z, &, O, K, 7, 4, V, M, N, !

Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Solution: The pattern is:-

QUESTION: 20

Ketan is 10th from the top and Neha is 13th from the bottom. Two persons are in between Ketan and Neha and Ketan is above Neha. Find Neha’s rank from the top?

Solution: Ketan’s rank from the top = 10

Neha’s rank from the bottom = 13

No. of persons between Ketan and Neha = 2

Total no. of persons = 10 + 2 + 13 = 25

Neha’s rank from the top = 25 – 13 + 1 = 13th

QUESTION: 21

A person standing 1 m in front of a plane mirror approaches the mirror by 40 cm. The new distance between the person and his image in the plane mirror is

Solution: The distance between person and his image is 60 cm × 2 = 1.2 m
QUESTION: 22

Azadirachta indica is the botanical name of which of the following?

Solution: Azadirachta indica is the botanical name of neem. It is a multipurpose tree that is highly popular in India, where it provides food and insecticide, and is used for its great number of ethnomedicinal properties.
QUESTION: 23

Who has been awarded the 2019 Ramon Magsaysay Award?

Solution:
  • Indian journalist Ravish Kumar has been awarded the 2019 Ramon Magsaysay Award for harnessing journalism to give voice to the voiceless.

  • The award was started in 1957 and celebrates the leadership example of the former Philippine President Ramon del Fierro Magsaysay.

  • The awardees are presented with a medallion with a right side facing profile image of Ramon Magsaysay and a certificate.

QUESTION: 24

The Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO) selected June 1st as World Milk Day, which celebrates the important contributions of the dairy sector to sustainability, economic development, livelihoods, and nutrition. The theme for World Milk Day 2019 is-?

Solution: The Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO) selected June 1st as World Milk Day, which celebrates the important contributions of the dairy sector to sustainability, economic development, livelihoods, and nutrition. The theme for World Milk Day 2019 is “Drink Milk: Today & Everyday.” The aim is to educate people about the importance of milk in our life and society. Milk is one of the global foods, which is celebrated as a superfood all around the globe, figuratively and literally.
QUESTION: 25

The Writers’ Building was designed by Thomas Lyon for?

Solution: The Writers’ Building was designed by Thomas Lyon in 1777 for the British East India Company.
QUESTION: 26

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Epidemic

Solution: Epidemic is widespread. Contagious and infectious are also the same.

Pandemic means prevalent over a whole country or the world.

QUESTION: 27

Which one is not the name of a Division of West Bengal?

Solution: SILIGURI: Mango, an integral part of culture and heritage of not only India, but adjoining Bangladesh too. But, export of this Mangifera fruit from West Bengal, one of the highest mango producing states of India, to adjacent Bangladesh across Indo-Bangla border, is not in very healthy shape now.
QUESTION: 28

The doctrine of ‘Vyuhavada’ is associated with which among the following Sects (or) cults of India?

Solution: Vaishnavism
QUESTION: 29

Which ministry has launched a song “Hawa Aane De” to spread awareness about Air pollution ahead of World Environment day 2019?

Solution: Ahead of the World Environment Day (WED) on 5th of June, the Union Environment Ministry has launched the song “Hawa Aane De” to spread awareness about Air pollution. It was launched by Secretary of Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC), C K Mishra in the presence of actor Shekhar Suman and singer Shaan. Every year, on the occasion of WED, a celebration is held at Vigyan Bhawan.
QUESTION: 30

In which of the following years was the All India Trade Union Congress formed in Bombay?

Solution: Most of these strikes were called by the labour. On October 31, 1920, the first session of the All India Trade Union Congress was held at Bombay under Lala Lajpat Roy, thus marking the beginning of AITUC. Today AITUC has over 27 Lakh members and is politically affiliated with the CPI.
QUESTION: 31

To perform which among the following functions, Rajukas were appointed by Asoka?

Solution: The rajukas worked in a judicial capacity as well as being revenue administrators. During asoka’s reign they were given increased judicial powers in the settlement of disputes.
QUESTION: 32

Which one among the following nontoxic gases helps in formation of enzymes which ripen fruit?

Solution: Acetylene is the nontoxic gases that help in formation of enzymes which riper fruit. Ripening is a process in fruits that causes them to become more palatable.
QUESTION: 33

In the following questions out of the four/five alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

GRAPPLE

Solution: Grapple means to struggle to deal with or overcome (a difficulty or challenge).
QUESTION: 34

Cockroach cannot survive in the water because its respiratory organ is –

Solution: Cockroaches cannot survive in the water because their respiratory organ is trachea.
QUESTION: 35

Which insurance company has launched a new product “cyber defence insurance”, to protect businesses from financial and reputational losses due to cyber-attacks?

Solution: On 22nd April 2019, SBI General Insurance has launched its new product – cyber defence insurance to protect businesses from financial and reputational losses due to cyber-attacks. At first, it will focus on SMEs and mid-market businesses, but later it can cater to larger businesses. This offers protection against the growing threat of cyber breaches like hacking attacks, identity theft, disclosure of sensitive information and business interruption. Also, provides IT forensic investigations, legal advice, reputational and PR management.SBI General Insurance’s (SBIG) Cyber Defense comes with CyRUSS (Cyber Risk Underwriting & Solution Suite) which is a cloud-based tool for Commercial Cyber policies including risk assessment, ongoing risk management, and claim management.
QUESTION: 36

What is dual pricing?

Solution: Dual pricing is a situation in which the same product or service is sold at different prices in different markets.
QUESTION: 37

Which of the following is the speciality of the Government of India Act 1935?

1- Under the Act, a federal court was established in 1935.

2- Under this act, dual administration was abolished in the provinces.

3- Under this 10% of the population got the right to vote.

Select the correct answer using the code given below :

Solution: The rules of the Government of India Act 1935 are: The Dwight rule was abolished and provincial autonomy was started in the provinces under this act. Under this, the federal court was established in 1937.

Under this, the franchise was expanded and about 10% of the population got the right to vote.

QUESTION: 38

In the following question, a sentence is divided into some parts. Find out which part of the sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, then choose (D) as your answer.

When I returned I felt (A)/ a big cat brush side me (B)/ as I opened the door. (C)/No Error (D).

Solution: Replace 'side' with 'past'.

The correct phrase is 'brush past'; ' brush past someone or something' meaning 'To quickly pass by and lightly touch someone or something.'

QUESTION: 39

Which of the following is a correct statement about Indus Valley Civilization?

Solution: Both Surkotada and Dholavira are located in Kutch of Gujarat

Mohenjo Daro was located on the banks of river Indus. Harappa on Ravi. Chanhudaro is in Pakistan now. Lothal was on the mouth of Gulf of Cambay.

QUESTION: 40

Creation of something from nothing is against the law of

Solution: Creation of something from nothing is against the law of conservation of mass energy.
QUESTION: 41

Where was the SWIFT India and South Asia Conference 2019 held?

Solution: The SWIFT India and South Asia Conference was held successfully on 9 May 2019 at the St Regis Mumbai, Maharashtra. The conference saw the participation of 500 delegates representing financial institutions, regulators, market infrastructure experts, multinational corporations, and other industry professionals, to discuss the most pertinent issues concerning the nation’s financial market.
QUESTION: 42

To honour which Nobel laureate, London School of Economics and Political Science (LSE) has created the Chair in Inequality Studies?

Solution: On 19th April 2019, To honour the Indian Nobel laureate Amartya Sen, the London School of Economics and Political Science (LSE) created the Amartya Sen Chair in Inequality Studies. He was a Professor of Economics at LSE from 1971-82. Amartya Sen.He will also serve as the director of the LSE International Inequalities Institute, focused on studying and challenging some of the most pressing issues. The Institute is a living embodiment of the School’s enduring commitment regarding the improvement of society through research, education and public engagement. He won the Nobel Prize in Economic sciences in 1998 and was honoured with Bharat Ratna in 1999.
QUESTION: 43

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in the bold to help you locate them while answering some of the questions.

Extreme weather conditions have become such a part of life all across the world over the last decade and more, that ways and means to understand and cope with them have become an essential element of survival strategies. Heatwaves in summer, cold waves in winter and extreme rainfall when it is least expected have almost become the norm. Each of these rounds takes its own toll on lives and livelihoods even as those in other areas are forced to stand as mute spectators. This summer in India, the number of lives lost to heatwave conditions has exceeded 2,000. While shrinking winter-spans are considered by specialists as a sure sign that climate change is a reality we cannot ignore, at the other end of the spectrum, hot summers are no less debilitating. Prediction of these phenomena is itself so difficult, not for lack of effort but because of the theoretical limitations of the models being used in the calculations. Broadly speaking, there is no doubt that summer heat is worsening by the year in parts of India. This fact is reflected in some climate studies. For instance, one on climate in the subcontinent over the period from 1961 to 2010 by scientists of the India Meteorological Department based in Pune and Chennai, found that compared to the first four decades, the number of heat-wave (HW) days per season was higher during 2001-2010 in many parts of north, north-west and central India. An increase was observed in the number of severe-heatwave (SHW) days per season in some stations, mainly in north-west India. The study also found that the frequency, persistence and area coverage of HW/SHW days were more than average in years succeeding El Niño years. Source, The Hindu, Delhi Edition, 3rd June

According to the passage, what is the meaning of the phrase “other end of the spectrum”.

Solution: Other end of the spectrum is an idiomatic expression in French which means as a complete contrast
QUESTION: 44

In the following questions out of the four/five alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

FORSWEAR

Solution: Forswear and forsake means to renounce or reject.

Oath is to promise or pledge.

Abuse is to disparage someone using bad words.

Garner is to gather or collect

QUESTION: 45

In what time will Rs. 8500 produce the same interest at 3%, as Rs. 250 produces in 4 years at 3% pa?

Solution: The formula for calculating Simple Interest is P x r x t ÷ 100,

where P = Principal Amount, Rate of Interest & T = Time.

QUESTION: 46

Who gave the concept of “Total Revolution”?

Solution: Jaya Prakash once stated that Total Revolution is a combination of seven revolutions, viz., political, social, economic, cultural, ideological or intellectual, educational and spiritual; and the main motive being to bring in a change in the existing society that is in tune with the ideals of the Sarvodaya.
QUESTION: 47

Read the following information carefully and answer the question given below-

Q, #, C, A, P, $$ , R, %, 9, +, I, S, B, D, 1, E, G, /, U, W, X, 3, 8, H, J, Y, L, Z, &, O, K, 7, 4, V, M, N, !

Which of the following is fourteen to the left of twelfth from the right end?

Solution: Required character = 12 + 14 = 26th

S is 26th from the right end.

QUESTION: 48

The first astronomical observatory of Harappan Civilization has been found at which among the following ancient Indian sites?

Solution: Dholavira
QUESTION: 49

In an observation, α-particles, β-particles and γ-rays have the same energies. Their penetrating power in a given medium in increasing order will be

Solution:

γ – rays are the most penetrating rays

β – Particle are moderately penetrating and

α – particles are least penetrating

QUESTION: 50

Who took over as the Director-General of the Indian Coast Guard in 2019?

Solution:
  • K. Natarajan took over as the Director-General of the Indian Coast Guard (ICG).

  • He is the 23rd chief of India’s coastal security force.

  • Prior to his appointment, Natarajan was the Coast Guard Commander of Western Seaboard, considered to be sensitive because of its jurisdiction that ranges from the Gujarat coast adjoining Pakistan to the Kerala coast down south.

  • He replaced Rajendra Singh, who was the first Coast Guard Director-General to rise within the ranks and head the maritime force.

QUESTION: 51

The density of population per sq. km in Kolkata as per 2011 census is around:

Solution: (The initial provisional data released by census India 2011, shows that the density of Kolkata district for 2011 is 24,306 people per sq. km. In 2001, Kolkata district density was at 24,718 people per sq. km.)
QUESTION: 52

Which of the following is/are correctly matched?

1). Antecedent stream - maintains its original course and pattern despite the changes in underlying rock topography

2). Consequent streams - follow slope of the land over which they originally formed.

3). Subsequent streams - developed independently of the original relief of the land and generally follow paths determined by the weak rock belts.

Solution: In antecedent stream is a stream that maintains its original course and pattern despite the changes in underlying rock topography. A stream with a dendritic drainage pattern, for example, can be subject to slow tectonic uplift. However, as the uplift occurs, the stream erodes through the rising ridge to form a steep-walled gorge. The stream thus keeps its dendritic pattern even though it flows over a landscape that will normally produce a trellis drainage pattern.

E.g. The Himalayan Rivers are great examples of antecedent origin like The Indus, Brahmaputra and Sutlej.

Consequent streams are streams whose course is a direct consequence of the original slope of the surface upon which it developed, i.e., streams that follow slope of the land over which they originally formed.

Subsequent streams are streams whose course has been determined by selective headward erosion along weak strata. These streams have generally developed after the original stream. Subsequent streams developed independently of the original relief of the land and generally follow paths determined by the weak rock belts.

QUESTION: 53

Which of the following statements can logically follow II, after interchanging the pair to form a meaningful paragraph?

1. Ghanaian jollof is made with perfumed jasmine rice, and usually accompanied by stewed vegetables as well as pepper sauce (shito) on the side.

2. The inhabitants of each country in West Africa believe that their version of jollof is the best, but particularly famous is the one that is found in the Ghanaian cuisine.

3. Even the Nigerians who visit this restaurant say that the Ghanaian jollof is better.

Solution: II talks about how jollof is typically part of every Ghanaian meal. 1 does not follow as it talks of the things that accompany jollof, which has already been covered in II. 3 does not follow as it refers to a specific restaurant, which finds its mention at a later point of time, in the passage. 2 follows as it talks about how jollof is particularly famous in Ghanaian cuisine. A is the right answer.
QUESTION: 54

Thermodynamics is the branch of physical science concerned with

Solution: Thermodynamics deals with heat and its transformation from one form to another.

The branch of physical science that deals with the relations between heat and other forms of energy (such as mechanical, electrical, or chemical energy), and, by extension, of the relationships between all forms of energy.

QUESTION: 55

Which article of the Indian constitution abolished untouchability?

Solution: Abolition of untouchability has been included among fundamental rights under article 17. This is one of the few fundamental rights available against individuals. To make untouchability law further strong, parliament passed the Untouchability (offences) Act in 1955 which came into force 1st June 1955. This act was further amended and renamed in 1976 as Protection of Civil Rights Act, 1955.
QUESTION: 56

Consider the following statements about Composite Water Management Index (CWMI) and identify the incorrect statement:

Solution: NITI Aayog has released its report on Composite Water Management Index (CWMI).

About CWMI:

1. The Composite Water Management Index report is a step in a direction that aims to create awareness among people and governments about the realities of the water crisis in the country.

2. CWMI aims to enable effective water management in Indian states in the face of this growing crisis.

3. The index would provide useful information for the states and concerned Central ministries and departments enabling them to formulate and implement suitable strategies for better management of water resources.)

QUESTION: 57

In each of the following questions, some parts of the sentence have been highlighted and bracketed. You need to identify which of the given pair of options can both grammatically and contextually replace the highlighted part. In case the highlighted part is correct, mark option E as your answer.

'The Solitary Reaper' is one of the good poems written by William Wordsworth.

(A) one of the betters

(B) a better

(C) one of the best

(D) one of the most admired

Solution: Here, the poem 'The Solitary Reaper' is being compared to all other poems composed by William Wordsworth. Hence, adjective of superlative degree has to be used. Therefore, C is the correct answer. Also, 'one of the better' would have been grammatically correct in place of 'one of the betters'. C is the right answer.
QUESTION: 58

Directions: A set of five statements are given below that form a coherent paragraph. Three of the statements are in the correct order, and two are incorrectly placed. Read the set of statements and answer the questions that follow.

I. West African cuisine packs in several flavours and textures, from the softness of the tilapia fish to the crisp salty taste of yam chips to the sweetness of fried plantains.

II. But no West African, or more specifically, Ghanaian meal is complete without jollof, the flavoured rice dish often served with meat or vegetable stew on the side.

III. According to Cisse Awa, the cook at Agoo Hostel, fufu (cassava), kenke, banku (both fermented maize dishes) and jollof are the four dishes that define Ghanaian cuisine.

IV. It's unclear though, where jollof originated, but multiple internet sources attribute it to the tribe of Wolof, based in Senegal from 1350 to 1890.

V. Of these, jollof is probably the most famous, finding its way to the top of tourist brochures as well as the menus of Ghanaian restaurants.

Which of the following statements can logically follow IV, after interchanging the pair to form a meaningful paragraph?

1. It may have also been influenced by the pre-existing Muslim population in West Africa, given jollof's similarity to biryani, a rice-based dish popular in South Asia and the Middle East.

2. Jollof is also believed to be the predecessor of jambalaya, a popular rice-based dish in the Southern United States that was likely brought and popularized by enslaved Africans who came to the United States.

3. From there, it spread all around West Africa, and today it can be found all across the world.

Solution: After re-arrangement, IV is talking about the aspects that made jollof famous. In this regard, 1 will not follow because it talks about the origin while IV is talking about its popularity. Even 2 will not follow because it again talks about aspects related to its origin, which won't be in congruence with IV. 3 will follow the given context - from the menus to all around West Africa. A is the right answer.
QUESTION: 59

For motion in 3 dimensions we need

Solution: Motion is a change in position of an object with time. In order to specify position, we need to use a reference point and a set of axes. It is convenient to choose a rectangular coordinate system consisting of three mutually perpendicular axes, labelled X-, Y-, and Z- axes.

The point of intersection of these three axes is called origin (O) and serves as the reference point. The coordinates (x, y. z) of an object describe the position of the object with respect to this coordinate system.

To measure time, we position a clock in this system. This coordinate system along with a clock constitutes a frame of reference.

QUESTION: 60

Octet of electrons, represents a particularly stable electronic arrangement. Atoms achieve the stable octet when they are linked by chemical bonds. This rule is associated with one of the following theories

Solution: Lewis developed the electronic theory of valence or theory of chemical bonding to explain the formation of chemical bonds between the two atoms.

According to the electronic theory of valence, every atom tries to attain octet configuration (presence of eight electrons) in its valence shell by losing or gaining or by sharing electrons. This is known as the "Octet Rule".

The electrostatic forces of attraction that hold the two oppositely charged ions together are known as "electrovalent bonds".

QUESTION: 61

Brunner’s gland is

Solution: Brunner’s glands are submucosal mucin secreting glands localized predominantly in the duodenal bulb and proximal duodenum, decreasing progressively in size and number in the distal portions.

Sub-mucosal glands (Brunner’s glands) provide an alkaline medium.

QUESTION: 62

Place chronologically the following treaties:

1. Treaty of Amritsar

2. Treaty of Bassein

3. Treaty of Seringapatam

4. Treaty of Salbai

Solution:

1. Treaty of Salbai – 1782

2. Treaty of Seringapatam – 1792

3. Treaty of Bassein – 1802

4. Treaty of Amritsar – 1809)

QUESTION: 63

Gandhiji considered Khadi as a symbol of-

Solution: The khadi movement by Gandhi aimed at boycotting foreign cloth. Mahatma Gandhi began promoting the spinning of khadi for rural self-employment and self-reliance (instead of using cloth manufactured industrially in Britain) in the 1920s in India, thus making khadi an integral part and an icon of the Swadeshi movement.
QUESTION: 64

Who among the following initiated the introduction of English in India

Solution: In India Thomas Babington Macaulay is fully credited with the official introduction of English education, though the necessary order on the subject was issued by Bentinck.
QUESTION: 65

Vernacular Press Act, 1878 was proposed by?

Solution: Vernacular Press Act, 1878 was proposed by Lord Lytton, then Viceroy of India, and was unanimously passed by the Viceroy’s Council on 14 March 1878. This act was enacted to curtail the freedom of the Indian press and prevent the expression of criticism toward British policies.
QUESTION: 66

“India Wins Freedom” is the autobiography of-

Solution: India Wins Freedom is an enlightened account of the partition from the author, Maulana Azad’s perspective.
QUESTION: 67

Arrange in the right order the contribution of sectors to the GDP from lowest to highest.

Solution: All three sectors of the Indian economy in the FY 2016-17 at the current price

a. Agriculture Sector - 17.32 %

b. Manufacturing - 29.02 %

c. Services Sector - 53.66 %

QUESTION: 68

Consider the following statements about Asteroid Impact Deflection Assessment:

1) It is a joint mission carried out by countries who are part of the International Space Station.

2) It aims to study the viability of diverting an asteroid by crashing a spacecraft into its surface.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: Asteroid Impact Deflection Assessment (AIDA) is a joint research mission between NASA and the European Space Agency (ESA) teams.

It aims to study the viability of diverting an asteroid by crashing a spacecraft into its surface.

The project aims to deflect the orbit of one of the two Didymos asteroids between Earth and Mars, with an observer craft gauging the effect of the impact more effectively than ground-based observers could manage.

QUESTION: 69

Consider the following statements about “First Garbage Café”:

1) It is being built by the Ministry of New and Renewable Energy.

2) It is being built at Ambikapur in Chhattisgarh.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • India’s first ‘Garbage Café’ will soon be opened in the city of Ambikapur in north Chhattisgarh which is also the second cleanest city in the country in Swachhata rankings.

  • This initiative by the Ambikapur municipal corporation of Chhattisgarh.

  • It aims to make the city plastic-free.

QUESTION: 70

Which one of the following districts has got Head Quarter in the name of the District?

Solution: Damodar River flows in the northern part of Bankura district and separates it with the major part of Burdwan district. The district headquarter is located in Bankura town
QUESTION: 71

The greatest number of 5 digits to be added to 8321, so that the sum will be exactly divisible by 15, 20, 24, 27, 32 and 36 is

Solution: Number that is divisible by 15,20,24,27, 32 and 36 is 4320 (LCM). Divide 100000 by 4320 we get remainder as 740 so 99360 is completely divisible & answer will be 99360+(4320 X 2 - 8321) = 99679
QUESTION: 72

A bookseller bought 200 textbooks for 12,000. He wanted to sell them at a profit so that he got 20 books free. At what profit percent should he sell them?

Solution: Cp of 200 Books = 12000

Cp of 1 Book = 12000/200 = 60

Total Profit to be earned = Cp of 20 Books = 20 × 60 = 1200+

Profit Percentage = 1200/12000 × 100 = 10%

QUESTION: 73

20% of a businessman's income is paid as rent, 60% are his living expenses and 10% are his savings. If he spends remaining 90 on the education of his children, find his income-

Solution: Let his salary be x.

let us consider only expenses

Add all the expenses so 20%+60%+10% = 90%

Out of 100% salary, 90% spending on his expenses

so, salary left =100%-90% = 10%

In this problem it is given that if we subtract all expenses from income, he remains with 90 rupees which is used for education and is equivalent to 10% of his total salary(x).

10% of x = 90.

x x 10/100 = 90

We get, x = 900

QUESTION: 74

Consider the relationship between the following words:

Encyclopedia: information

Which of these word pairs expresses this same relationship?

Solution: The pair 'Comedian : entertainment' expresses the same relationship.

Just like Encyclopedia is a source of information similarly comedian is source of entertainment

QUESTION: 75

‘Dastan –i-Amir Hamza’ was illustrated by________________?

Solution: ‘Dastan –i-Amir Hamza’ was illustrated by Abdus Samad. 'Abdul-Samad or Khwaja Abdus Samad was a 16th-century painter of Persian miniatures who moved to India and became one of the founding masters of the Mughal miniature tradition, and later the holder of a number of senior administrative roles.
QUESTION: 76

At which place The East India Company established its first factory?

Solution: The East India Company arrived first at Surat, India in 1608 in the ship Hector and within a few years had established a permanent factory there. Surat was the port used by the textile manufacturers of Gujarat and was the most important centre for the overseas trade of the Mughal Empire.
QUESTION: 77

Match the following

A. Brahmo Samaj 1. Pune

B. Veda Samaj 2. Bengal

C. Arya Samaj 3. Madras

D. Satyashodhak Samaj 4. Bombay

A B C D

Solution: Brahmo Samaj founded by Raja Ram Mohan Roy in Bengal

Veda Samaj founded by Keshab Chandra Sen in Madras

Arya Samaj founded by Dayananda Sarswati in Bombay

Satyashodhak Samaj is a social reform society founded by Jyotiba Phule in Pune.

QUESTION: 78

Under Article 330 to 342 of Indian Constitution belong to.

Solution:

Articles 330-342: Part XVI (16): Special Provisions Relating to Certain Classes

Article 330. Reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the House of the People

Article 331. Representation of the Anglo-Indian community in the House of the People

Article 332. Reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Legislative Assemblies of the States

Article 333. Representation of the Anglo-Indian community in the Legislative Assemblies of the States

Article 334. Reservation of seats and special representation to cease after sixty years

Article 335. Claims of Scheduled Castes and Scheduled Tribes to services and posts

Article 336. Special provision for Anglo-Indian community in certain services

Article 337. Special provision with respect to educational grants for the benefit of Anglo-Indian Community

Article 338. National Commission for Scheduled Castes 338A. National Commission for Scheduled Tribes

Article 339. Control of the Union over the Administration of Scheduled Areas and the welfare of Scheduled Tribes

Article 340. Appointment of a Commission to investigate the conditions of backward classes

Article 341. Scheduled Castes

Article 342. Scheduled Tribes

QUESTION: 79

Around what percent of total rice is produced in West Bengal?

Solution: The state produces more than 15% of total rice production in the country. West Bengal also accounts for 72% of the country's jute, 34% of potato and 22.9% of tea production. Cropped area covers 5.47 million hectares with a cropping intensity of 174.4%.
QUESTION: 80

Sidrapong of Darjeeling had India's first:

Solution: Sidrapong Hydel Power Station), located at the foothills of Arya Tea Estate 12 km (7.5 mi) from Darjeeling town, is the oldest hydel power station or hydroelectric power plant in India.
QUESTION: 81

In a certain code language 'CALM' is written as ‘2'. and 'TALK' is written as '8'. How is 'CARD' written in that code language?

Solution: the pattern follows

C A L M

3+1+12+13=29=2+9=11=1+1=2

similarly,

C A R D

3+1+18+4=26=2+6=08=0+8=8

QUESTION: 82

Pointing to a person in the picture, Aaryali said, "He is the only son of my sister's brother's father" How is that person related to Hariyali?

Solution: Sister's brother - brother; Brother's father - Father; Father's son - Brother

So, the person in the picture is Aaryali's brother.

QUESTION: 83

In the following questions, two sentences are given which are to be joined with any one of the given options. The sentences can be joined in any manner, but they should not undergo any modification.

A. Like all my friends I wanted to be successful.

B. Unlike my friends I didn't know what that meant.

Solution: The two sentences are of contrasting nature and the only possible option that can connect the two is 'but' - "Like all my friends I wanted to be successful but unlike my friends I didn't know what that meant." This will also eliminate option B. 'Beside' means at the side of. 'Besides' means in addition to. 'After' is used to connect sequential sentences. Option A will be the correct answer.
QUESTION: 84

The position of an object moving in a straight line can be specified with reference to

Solution: To describe motion along a straight line, we can choose an axis, say X-axis, so that it coincides with the path of the object. We then measure the position of the object with reference to a conveniently chosen origin, say O, Positions to the right of O are taken as positive and to the left of O, as negative.
QUESTION: 85

Mohan Das Karamchand Gandhi was called as ‘Mahatma’ by-

Solution: Mohandas Karamchand Gandhi is called Mahatma “Great Soul” because the great Indian Poet and Nobel Laureate Rabindranath Tagore called him that.
QUESTION: 86

Which year did Bankim Chandra Chattopadhyay write Anand Math?

Solution: Anandamath is a Bengali novel, written by Bankim Chandra Chatterjee and published in 1882. Set in the background of the Sannyasi Rebellion in the late 18th century, it is considered one of the most important novels in the history of Bengali and Indian literature.
QUESTION: 87

Which of the following works were authored by Harasha?

1. Priyadarshika

2. Nagananda

3. Harshacharita

4. Ratnavali

Select your answer using the codes given below

Solution: The Harsha Charita is the biography of Indian emperor Harsha by Banabhatta, also known as Bana, who was a Sanskrit writer of seventh-century CE India. He was the court poet of Harsha. Harsha is widely believed to be the author of three Sanskrit plays Ratnavali, Nagananda and Priyadarshika.
QUESTION: 88

Which of the following statements is correct?

Solution:

(a) Non-Cooperation Movement was the first all India mass movement.

Hence option (a) is wrong.

(b) Lord Canning was the Viceroy of India during the revolt of 1857. Hence option (b) is wrong.

(c) Vernacular Press Act, (1878) tried to seize those vernacular newspapers which supported the founding of the British government. Hence, it was also called a gagging act. So, option (c) is the correct answer.

(d) Lord Ripon was Associated with initiation of local self-government in India. Hence option (d) is also wrong.

QUESTION: 89

Government of India (Gol) has adopted the strategy of developing integrated Industrial Corridors. Which of the following is/are among the prescribed Industrial Corridors?

1). Delhi -Mumbai Industrial Corridor (DMIC)

2). Chennai-Kolkata Industrial Corridor (CBIC)

3). Amritsar - Kolkata Industrial Corridor (AKIG)

4). Bengaluru- Pune Economic Corridor (BMEC)

5). Vizag-Chennai Industrial Corridor (VCIC)

Solution: To accelerate the growth in manufacturing and for ensuring scientifically planned urbanization, Government of India (Gol) has adopted the strategy of developing integrated Industrial Corridors in partnership with State Governments with focus on manufacturing.

Five Corridors namely,

1). Delhi Mumbai Industrial Corridor (DMIC),

2). Chennai-Bengaluru Industrial Corridor (CBIC),

3). Amritsar Kolkata Industrial Corridor (AKIG),

4). Bengaluru- Mumbai Economic Corridor (BMEC)

5). Vizag-Chennai Industrial Corridor (VCIC)

Have been planned for development by Government of India.

The five Industrial corridors presently cover the States, namely, Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Bihar, Jharkhand, West Bengal, Madhya Pradesh, Rajasthan, Gujarat, Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh, Tamil Nadu.

QUESTION: 90

In each of the questions given below, a sentence is given with one or two blanks. Choose the answer choice that gives the correct word, or the correct combination of words that can be filled in the blanks.

Thinking nothing can be done, many victims of arthritis ignore or delay ............. countermeasures, thus aggravating the problem.

I. tardy

II. injurious

III. operative

IV. characteristic

V. deleterious

VI. effective

Solution: The word 'effective' (serving the purpose or producing a result) provides the required meaning to the sentence. 'Operative' can also fit in the blank.

'Injurious' does not fit as the sentence is talking about countermeasures against arthritis and it would provide a contradictory meaning.

'Deleterious' means the same thing as 'injurious' and hence does not fit either.

'Characteristic' is incorrect as it does not convey the required meaning.

'Tardy' means delayed and is incorrect as 'delay' is already used just before the blank, making it redundant. 3 is the right answer.

QUESTION: 91

In the given questions, a word has been given and there are three ways in which the word has been used, in similar or different forms. You need to see which of the sentences have correctly used the highlighted word, and mark that as your answer.

Club

1. He travelled to the same club he visited last night, hungry and drenched.

2. The group clubbed the money they had to help the poor boy.

3. The gangster clubbed the mafia's head until he was dead.

Solution: sentence 1- here, the 'club' means an association dedicated to a particular interest or an activity. Sentence 2- In the case of gathering money, we always say 'pooled the money'. 'Club, in the collection sense, is never used for money. Sentence 3- 'clubbed the mafia' means beat with a club. All the three sentences are correct hence, d is the right choice.
QUESTION: 92

The giant planets Jupiter and Saturn consist mostly of

Solution: The name ‘gas giant’ was coined in 1952 by science fiction writer James Blish to refer to all the giant planets. The giant planets (Jupiter and Saturn) are huge gas balls, which is quite different from Earth and other three rocky inner planets. Gas giants are primarily composed of gases, such as hydrogen and helium, and a much thicker layer of metallic hydrogen, along with a molten rocky core.

Unlike rocky planets, gas giants do not have a well-defined surface, and there is no clear boundary between where the atmosphere ends and the surface begin. In other words, you wouldn’t be able to land on these planets, as their atmospheres simply become gradually denser towards the core, perhaps with liquid or liquid-like states somewhere in between.

QUESTION: 93

The first woman president of Indian National Congress?

Solution: Annie Besant. Annie Besant (née Wood; 1 October 1847 – 20 September 1933) was a British socialist, theosophist, women's rights activist, writer, orator, educationist, and philanthropist. Regarded as a champion of human freedom, she was an ardent supporter of both Irish and Indian self-rule
QUESTION: 94

The first Viceroy of India was-

Solution: After the mutiny of 1857 the British parliament passed an act that ended to the rule of the East India company in India. In this development Lord Canning was made the first Viceroy of India
QUESTION: 95

Treaty of Salbai is associated with which of the following wars?

Solution: The Treaty of Salbai was signed on May 17, 1782, by representatives of the Maratha Empire and the British East India Company after long negotiations to settle the outcome of the First Anglo-Maratha War. Under its terms, the Company retained control of Salsette and Broach and acquired guarantees that the Marathas would defeat Hyder Ali of Mysore and retake territories in the Carnatic.
QUESTION: 96

The first Viceroy and Governor-General of the pre-independence era was __________?

Solution: Lord Canning was the first Viceroy and Governor-General Of pre-independence era. Upon independence in August 1947, the title of Viceroy was abolished. The representative of the British Sovereign became known once again as the Governor-General. C. Rajagopalachari became the only Indian Governor-General.
QUESTION: 97

Who was known as the Mother of Indian Revolutionaries?

Solution: Bhikaiji Rustom Cama or Madam Cama was born on 24 September 1861 in Bombay. She was an outstanding lady of great courage, fearlessness, integrity, perseverance and passion for freedom and is considered as the mother of Indian revolution because of her contributions to the Indian freedom struggle.
QUESTION: 98

Who was the Chairman of the Partition Council?

Solution: The Partition Council was chaired by Lord Mountbatten and its members were Vallabh Bhai Patel, Dr. Rajendra Prasad, Liaqat Ali Khan and Abdur Rab Nishtar.
QUESTION: 99

Consider the following statements:

1. The Food Safety and Standards Act, 2006 replaced the Prevention of Food Adulteration Act, 1954.

2. The Food Safety and Standard Authority of India (FSSAI) is under the charge of Director General of Health Services in the Union Ministry of Health and Family Welfare.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

FSS act became an umbrella act for following older acts:

- Prevention of Food Adulteration Act, 1954

- Fruit Products Order, 1955

- Meat Food Products Order, 1973

- Vegetable Oil Products (Control) Order, 1947

- Edible Oils Packaging (Regulation) Order 1988

- Solvent Extracted Oil, De- Oiled Meal and Edible Flour (Control) Order, 1967

- Milk and Milk Products Order, 1992)

QUESTION: 100

India is the biggest producer, as well as the largest consumer and importer of which of the following crops?

Solution: India is the biggest producer, as well as the largest consumer and importer of pulses, but productivity is low. However, for 2016-17, there is a massive rebound in pulse production while Rabi pulses suggests harvest of 134 lakh tons (108 lakh tons), Kharif output is estimated at 87 lakhs tons (previous year 55 lakh tons) taking the annual total to a humongous 221 lakh tons (164 lakh tons
QUESTION: 101

West Bengal will go into Assembly Polls in how many phases?

Solution: Kerala, Tamil Nadu and Puducherry will see single-phase elections, while Assam will go to polls in three phases and West Bengal will have 8 phases.

Hence, the correct option is (D).

QUESTION: 102

Who declared as his ultimate aim the ‘wiping of every tear from every eye’?

Solution: In his famous speech ‘Freedom at midnight’, the first prime minister of the country, Jawaharlal Nehru mentioned, “The ambition of the greatest men of our generation has been to wipe every tear from every eye. That may be beyond us, but as long as there are tears and suffering, so long our work will not be over.”
QUESTION: 103

Under Akbar, Mir Bakshi was required to look after________ ?

Solution: The head of the military was called Mir Bakshi, appointed from among the leading nobles of the court. Mir Bakshi was in charge of intelligence gathering, and also made recommendations to the emperor for military appointments and promotions.
QUESTION: 104

Mahatma Gandhi made the first use of the Hunger Strike as a weapon in which of the following movements?

Solution: Ahmedabad Mill Strike, 1918 was one of the initial movements led by Gandhi in the beginning of 20th century after his return from South Africa.
QUESTION: 105

Name the representative of Indian women in The Second Round Table Conference?

Solution: The Second Round Conference opened on September 7, 1931. Gandhi represented Indian National Congress and Sarojini Naidu represented Indian women.
QUESTION: 106

The Bengal Sati Regulation which banned the Sati practice passed by-

Solution: The Bengal Sati Regulation which banned the Sati practice in all jurisdictions of British India was passed on December 4, 1829 by the then Governor-General Lord William Bentinck. The regulation described the practice of Sati as revolting to the feelings of human nature.
QUESTION: 107

When did the British Govt. start ruling India directly?

Solution: After the sepoy mutiny the govt of India act was passed in 1858 and abolished the board of control and court of directors and the British govt started ruling directly.
QUESTION: 108

In which session of India National Congress the tricolour flag was unfurled for the first time?

Solution: The Purna Swaraj declaration, or Declaration of the Independence of India, was promulgated by the Indian National Congress on 19 December 1929, resolving the Congress. The tricolour flag of India was hoisted by Jawaharlal Nehru on 31 December 1929 on the banks of Ravi river, in Lahore, modern-day Pakistan.
QUESTION: 109

The Swadeshi Movement was launched-

Solution: The Swadeshi movement had genesis in the anti-partition movement which started to oppose the British decision to partition Bengal.
QUESTION: 110

The decision of Partition of Bengal was announced in 1905 by?

Solution: The decision of the Partition of Bengal was announced on 19 July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took place on 16 October 1905 and separated the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas
QUESTION: 111

Directions

In the following questions out of the four/five alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Onus

Solution:

Onus - something that is one's duty or responsibility.

Antipathy - a deep-seated feeling of aversion.

Inclination - a person's natural tendency or urge to act or feel in a particular way; a disposition.

Prudence - the quality of being prudent; cautiousness.

QUESTION: 112

Choose the option that has the opposite meaning to the capitalized word.

MITIGATE

Solution: MITIGATE, ABATE, PLACATE and SOFTEN are synonyms which mean lessen the seriousness or extent of something while INCITE means provoke or stir up. Therefore, INCITE is the antonym of MITIGATE.
QUESTION: 113

Directions: In the following question, a sentence is divided into some parts. Find out which part of the sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, then choose (D) as your answer.

You must conform in (A)/ the school's rules, (B)/ or else you will get detention. (C)/ No error (D)

Solution: The error is in the first part of the sentence.

The error is due to the incorrect usage of the preposition ‘in’ after ‘conform’.

The phrase ‘conform to’ means ‘to comply with rules, standards, or laws’.

Therefore, to make the sentence grammatically correct, ‘in’ must be replaced with ‘to’.

Hence, the correct sentence is: You must conform to the school's rules, or else you will get detention.

QUESTION: 114

Directions: In the following question, a sentence is divided into some parts. Find out which part of the sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, then choose (D) as your answer.

To detect these currents some device must (A)/ be inserted in the antenna circuit or else inductively connected with it (B)/ which is sensitive for high frequency currents. (C)/ No error (D)

Solution: The error is in the third part of the sentence.

The error is due to the incorrect usage of the preposition ‘for’ after ‘sensitive’.

The phrase ‘sensitive to’ means ‘easily damaged, injured, or distressed by slight changes’. Moreover, preposition ‘to’ is used to show the person or thing that is affected by an action.

Therefore, to make the sentence grammatically correct, ‘for’ must be replaced with ‘to’.

Hence, the correct sentence is: To detect these currents some device has to be inserted in the antenna circuit or else inductively connected with it which is sensitive to high frequency currents

QUESTION: 115

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Active Voice/ Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

They are not laying down arms

Solution: The given sentence is in present continuous tense.

Rule:

is/am/are+V1+ing (active voice)

is/am/are+being+V3 (passive voice).

QUESTION: 116

Directions

In the following questions, a sentence has been given in Active Voice/ Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

I will not do social service.

Solution: The given sentence is in future indefinite tense.

Rule:

Subject+will/shall+V1+object (active voice)

will/shall+be+V3 (passive voice)

QUESTION: 117

Choose the correct spellings in the questions given below.

Solution: Option (b) ‘opprobrious’ is the correct answer.

Opprobrious:(of language) expressing scorn or criticism.

QUESTION: 118

In Question four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

Solution: Mischief: playful misbehaviour, especially on the part of children.
QUESTION: 119

Directions

In the following question, a sentence is divided into some parts. Find out which part of the sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, then choose (D) as your answer.

If the allegations made against (A)/ him are found to be true he (B)/ could face rigorous imprisonment. (C)/ No Error (D).

Solution: All sentences are correct there is no error found.
QUESTION: 120

Directions

In the following question, a sentence is divided into some parts. Find out which part of the sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, then choose (D) as your answer.

I trust you will show forbearance to me (A)/ for a little more minutes (B)/ so that I may finish this work. (C)/ No Error (D)

Solution: Replace 'little' with 'few'

Little refers to non-countable nouns and is used with the singular form to indicate that something exists only in a small amount or to a slight degree. Few refer to countable nouns and is used with the plural form to indicate not many persons or things.

QUESTION: 121

Directions

Read the following passage and answer the questions that follow the passage. Your answers to these items should be based on the passage only.

To avoid the various foolish opinions to which mankind is prone, no superhuman brain is required. A few simple rules will keep you, not from all errors, but from silly errors. If the matter is one that can be settled by observation, make the observation yourself. Aristotle could have avoided the mistake of thinking that women have fewer teeth than men, by the simple device of asking Mrs. Aristotle kept her mouth open while he counted. Thinking that you know, when in fact you do not, is a bad mistake to which we are all prone. I believe myself that hedgehogs eat black beetles, because I have been told that they do; but . If I were writing a book on the habits of hedgehogs, I would not commit myself until I had seen one enjoying this diet.. Aristotle, however, was less cautious. Ancient and medieval writers knew all about unicorns and salamanders; not one of them thought it necessary to avoid dogmatic statements about them because he had never seen one of them.

The writer believes that :

Solution: “through observation, we could avoid making many mistakes” is correct as per passage
QUESTION: 122

Directions

Read the following passage and answer the questions that follow the passage. Your answers to these items should be based on the passage only.

To avoid the various foolish opinions to which mankind is prone, no superhuman brain is required. A few simple rules will keep you, not from all errors, but from silly errors. If the matter is one that can be settled by observation, make the observation yourself. Aristotle could have avoided the mistake of thinking that women have fewer teeth than men, by the simple device of asking Mrs. Aristotle kept her mouth open while he counted. Thinking that you know, when in fact you do not, is a bad mistake to which we are all prone. I believe myself that hedgehogs eat black beetles, because I have been told that they do; but. If I were writing a book on the habits of hedgehogs, I would not commit myself until I had seen one enjoying this diet. Aristotle, however, was less cautious. Ancient and medieval writers knew all about unicorns and salamanders; not one of them thought it necessary to avoid dogmatic statements about them because he had never seen one of them.

With reference to the passage, which one of the following is the correct statement?

Solution: “Aristotle thought women have fewer teeth than men”is correct as per passage.
QUESTION: 123

Directions

Read the following passage and answer the questions that follow the passage. Your answers to these items should be based on the passage only.

To avoid the various foolish opinions to which mankind is prone, no superhuman brain is required. A few simple rules will keep you, not from all errors, but from silly errors. If the matter is one that can be settled by observation, make the observation yourself. Aristotle could have avoided the mistake of thinking that women have fewer teeth than men, by the simple device of asking Mrs. Aristotle kept her mouth open while he counted. Thinking that you know, when in fact you do not, is a bad mistake to which we are all prone. I believe myself that hedgehogs eat black beetles, because I have been told that they do; but . If I were writing a book on the habits of hedgehogs, I would not commit myself until I had seen one enjoying this diet.. Aristotle, however, was less cautious. Ancient and medieval writers knew all about unicorns and salamanders; not one of them thought it necessary to avoid dogmatic statements about them because he had never seen one of them.

The writer says that if he was writing a book on hedgehogs :

Solution: “he would first observe their eating habits” is correct as per passage.
QUESTION: 124

Directions

Read the following passage and answer the questions that follow the passage. Your answers to these items should be based on the passage only.

To avoid the various foolish opinions to which mankind is prone, no superhuman brain is required. A few simple rules will keep you, not from all errors, but from silly errors. If the matter is one that can be settled by observation, make the observation yourself. Aristotle could have avoided the mistake of thinking that women have fewer teeth than men, by the simple device of asking Mrs. Aristotle kept her mouth open while he counted. Thinking that you know, when in fact you do not, is a bad mistake to which we are all prone. I believe myself that hedgehogs eat black beetles, because I have been told that they do; but. If I were writing a book on the habits of hedgehogs, I would not commit myself until I had seen one enjoying this diet.. Aristotle, however, was less cautious. Ancient and medieval writers knew all about unicorns and salamanders; not one of them thought it necessary to avoid dogmatic statements about them because he had never seen one of them.

The writer's opinion is that :

Solution: “only those who had observed the habits of unicorns and salamanders wrote about them” is correct as per passage.
QUESTION: 125

Directions

Read the following passage and answer the questions that follow the passage. Your answers to these items should be based on the passage only.

To avoid the various foolish opinions to which mankind is prone, no superhuman brain is required. A few simple rules will keep you, not from all errors, but from silly errors. If the matter is one that can be settled by observation, make the observation yourself. Aristotle could have avoided the mistake of thinking that women have fewer teeth than men, by the simple device of asking Mrs. Aristotle kept her mouth open while he counted. Thinking that you know, when in fact you do not, is a bad mistake to which we are all prone. I believe myself that hedgehogs eat black beetles, because I have been told that they do; but . If I were writing a book on the habits of hedgehogs, I would not commit myself until I had seen one enjoying this diet.. Aristotle, however, was less cautious. Ancient and medieval writers knew all about unicorns and salamanders; not one of them thought it necessary to avoid dogmatic statements about them because he had never seen one of them.

A 'dogmatic statement' in the context means a statement which is:

Solution: “unquestionable” is correct as per passage.
QUESTION: 126

Directions; In the following questions, the 1st and the last sentences of the passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.

1. I would urge you

P. and take no further action

Q. sympathetic view

R. to take a very

S. of the matter

6. against her.

Solution: You have to think backwards here; rather than finding the second sentence try finding the last sentence in PQRS. You would find P and S6 connecting with each other to complete the sentence.

Step2; P as the last sentence is found only in option A and C now.

Step3; Q and S are connecting sentences and shall be placed together but we find Q shall be placed first to connect in the context with the later sentence ‘S’.

Step4; SP both of these sentences must be together and shall be placed at the end of the paragraph and completes the sentence. This sequence order is found in option c hence it is the correct option.

QUESTION: 127

Directions; Arrange these parts so as to form a complete meaningful sentence/paragraph and then choose the correct combination.

P : As the mountain rising from the ocean floor does not reach to the water's surface, it is not an island.

Q : Much of it is fairly flat, but there are great mountain ranges as well.

R : These peaks are often found hundreds to thousands of metres below the surface.

S : On an average, the bottom of an ocean is two and a half to three and a half miles down.

T : They come in all shapes and sizes, and follow a distinctive pattern of growth, activity and death.

Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?

Solution: Sentence S comes first as the depth of the ocean is being talked about. The nature of the bottom is found in Q. So, it comes after S. P follows Q as it tells about the mountain ranges. R comes after P as it tells about the depth at which they are found. 'Does not reach the surface' in P leads to 'below the surface' in R. Last comes T, which talks about the variety of mountains to be found under the sea. So, the correct sequence is SQPRT.
QUESTION: 128

Directions; In the following questions, out of the given alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

The recently dead person in question

Solution: The recently dead person in question’ means ‘Deceased’

Obliviate: To forget, commit to oblivion

Reposed: be situated or kept in a particular place.

QUESTION: 129

Directions; In the following questions, out of the given alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

A man having characteristics of a woman:

Solution: Effeminate is the best word that describes “a man having characteristics of a woman.” All other options are the characteristics of a woman.

Ladylike is appropriate for or typical of a well-bred, decorous woman or girl.

Feminine is relating to women

QUESTION: 130

Which one among the following metals is used for making boats because it does not corrode by sea water?

Solution: Titanium (Ti) metal is used for making boats because it does not corrode by the sea water.
QUESTION: 131

Directions; In the following questions a part of the sentence is bold. Below are alternatives to the part of the sentence given in bold, which may improve the sentence. Choose the alternative which makes the sentence grammatically and contextually correct. In case the sentence is correct as it is, choose 'No Improvement' as your option.

I do not know if you would not like it.

Solution: A sentence cannot have 2 negatives, so we use 'would like'.

And the given sentence is type 1 conditional sentence. And type 1 conditional is used to refer to the present or future where the situation is real. The type 1 conditional refers to a possible condition and its probable result. In these sentences the if clause is in the simple present, and the main clause is in the simple future.

(If clause) (Main clause)

If + simple present simple future

QUESTION: 132

Most service providers rely on voice calls for almost three-quarters of their revenue. Ambani has promised that voice calls will be free and decided to bank on growing data usage.

i. Though…

ii. Knowing…

iii. So…

Solution: ii. Knowing that most service providers rely on voice calls for almost three quarters of their revenue, Ambani has promised that voice calls will be free and decided to bank on growing data usage.
QUESTION: 133

Directions; Select the phrase/connector from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the sentences.

The king was pleased to see the boy standing before him. He ordered the attendants to do all the usual honours of hospitality.

i. No sooner…

ii. The king…

iii. Pleased to…

Solution: ii. The king was pleased to see the boy standing before him so he ordered the attendants to do all the usual honours of hospitality.

iii. Pleased to see the boy standing before him, the king ordered the attendants to do all the usual honours of hospitality.

QUESTION: 134

Directions; In the following question, sentence (s) is/are given with blank (s) to be filled in with an appropriate word (s) Some alternatives are suggested for the given question. Choose the correct alternative out of the given alternatives as your answer

Life is to death as pleasure is to ......... .

Solution: Here Analogy has been drawn. 'death' is the antonym of 'life' similarly 'pain' is the antonym of pleasure.
QUESTION: 135

Directions; In the following question, sentence (s) is/are given with blank (s) to be filled in with an appropriate word (s) Some alternatives are suggested for the given question. Choose the correct alternative out of the given alternatives as your answer.

Every student has to give all 6 papers of matriculation examination in order to avoid ........ of his security.

Solution: penalty - a punishment imposed for breaking a law, rule, or contract.

forfeiture - the act of forfeiting - the loss of property or money because of a breach of a legal obligation

QUESTION: 136

Which part of India “Palani hills” is located?

Solution: The Palani Hills are a mountain range in the states of Kerala and Tamil Nadu in South India. The Palani Hills are an eastward extension of the Western Ghats ranges, which run parallel to the west coast of India. The Palani Hills adjoin the high Anamalai range (Kerala) on the west, and extend east into the plains of Tamil Nadu, covering an area of 2,068 square kilometres (798 sq mi).
QUESTION: 137

Which mountains lie to the east side of Himachal Pradesh and the northern side of Uttarakhand?

Solution: Zaskar mountains lie to the east side of Himachal Pradesh and northern side of Uttarakhand.
QUESTION: 138

In which state the sun rises first in India?

Solution: Dong is situated at a confluence of Lohit and Sati rivers and is the easternmost village which is said to receive the first sun rays in India. At an altitude of 1240 metres, Dong is placed at a strategic location of tri-junction of three countries namely, India, Myanmar and China.
QUESTION: 139

In which of the following cities Indian Standard Time is measured?

Solution: Indian Standard Time is calculated on the basis of 82.5 °E longitude which is just west of the town of Mirzapur, near Allahabad in the state of Uttar Pradesh.
QUESTION: 140

Which one of the following areas of India is covered by tropical evergreen forest?

Solution: Tropical Rainforests of India, are found in the Andaman and Nicobar Islands, the Western Ghats, which fringe the Arabian Sea, the coastline of peninsular India, and the greater Assam region in the north-east. Small remnants of rainforest are found in Odisha state.
QUESTION: 141

The Film and Television Institute of India located in___________?

Solution: The Film and Television Institute of India is located in Pune. The Film and Television Institute of India is designed for a new generation of storytellers: visual and performing artists who share a passion for motion pictures and want to learn by making their own projects in a hands-on, intensive program. FTII students are not lost in large classes.
QUESTION: 142

Which state in India has the highest ore of Copper?

Solution: The major copper mines are the Khetri copper belt in Rajasthan.

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 143

For which one of the following, is Satara well-known?

Solution: Wind Energy Plant.
QUESTION: 144

Ayodhya is situated on the bank of River_______?

Solution: The Sarayu is a river that flows through the Indian states of Uttarakhand and Uttar Pradesh. Ayodhya is situated on the banks of river Sarayu.
QUESTION: 145

Who maintains and constructs the National Highways in India?

Solution: Maintenance and construction of National Highways is the direct responsibility of the central government. The National Highway Authority of India (NHAI) is an autonomous agency of the Government of India, responsible for management of a network of over 60,000 km of National Highways in India.
QUESTION: 146

Match List I to List II and select the correct answer using the codes given below -

Solution: Tonk is famous for its leather products or Tannery. The popular areas that are known for Rubber industries in Kozhikode are Feroke, Karapparambu, Nadakkavu, Kasargod, Kannur Chethukadavu . Vanaspati Oil industry is related to Kankroli which is in Rajsamand district of Rajasthan. Narora is located on the banks of river Ganges, in district Bulandshahr, Uttar Pradesh. A nuclear power plant is located in its vicinity.
QUESTION: 147

Consider the following pairs :

Craft : Heritage of

1. Pithukuli shawls : Tamil Nadu

2. Sujni embroidery : Maharashtra

3. Uppada Jamdani sarees : Karnataka

Which of the pairs given above is/are correct?

Solution:

- Sujni Embroidery is of Bihar.

- Uppada Jamdani Saris is of Andhra Pradesh.

QUESTION: 148

Bandhavgarh National Park is located in which State?

Solution: Bandhavgarh National Park is one of the popular national parks in India located in the Umaria district of Madhya Pradesh. Bandhavgarh was declared a national park in 1968, with an area of 105 km2.
QUESTION: 149

Name the state of India which does not form part of Narmada River basin?

Solution: Narmada river basin covers large areas in the states of Madhya Pradesh (81%), Gujarat (12%) and a comparatively smaller area (4%) in Maharashtra, (2%) in Chhattisgarh and (1%) in Andhra Pradesh.
QUESTION: 150

Palk strait connects which one of the following Indian states to Sri Lanka?

Solution: The Palk Strait is a strait between the Tamil Nadu state of India and the Mannar district of the Northern Province of the island nation of Sri Lanka. It connects the Bay of Bengal in the northeast with the Palk Bay in the southwest.
QUESTION: 151

Directions: In the following grid, one number is missing. Identify the missing number out of the four given options.

Solution:
QUESTION: 152

Two circles of radius 8 cm each are cut orthogonally as shown in the figure. Find the length of the outline of the figure (i.e. ABCDA).

Solution:
QUESTION: 153

Directions: Choose from the given alternatives the one that will be a substitute for the underlined part in the following sentence and mark the answer accordingly.

Many people consider predictive sciences as undependable as they are based on observation, and not on theory.

Solution: Empirical analysis is an evidence-based approach to the study and interpretation of information. The empirical approach relies on real-world data, metrics and results rather than theories and concepts. empiricism is the idea that knowledge is primarily received through experience and attained through the five senses.
QUESTION: 154

Directions: Choose from the given alternatives the one that will be a substitute for the underlined part in the following sentence and mark the answer accordingly.

The study of the cause of diseases should be the first step in our effort to find a cure for any disease.

Solution: Aetiology: The study of the causes. For example, of a disorder. The word "aetiology" is mainly used in medicine, where it is the science that deals with the causes or origin of disease, the factors which produce or predispose toward a certain disease or disorder.
QUESTION: 155

Neuron is the unit of

Solution: Neurons (also called neurones or nerve cells) are the fundamental units of the brain and nervous system, the cells responsible for receiving sensory input from the external world, for sending motor commands to our muscles, and for transforming and relaying the electrical signals at every step in between.
QUESTION: 156

In February 2015, with which of the following did the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) partner to provide a convenient online shopping experience and sell various products?

Solution: In order to provide convenient online shopping experience to customers, Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has tied up with Amazon.in to sell various products.
QUESTION: 157

Remains of horse were discovered from which Harappan city?

Solution: In the Indus Valley Civilization, the remains of Horse bones have been found from Surkotada site. The site at Surkotada is located 160 km north- east of Bhuj, in the district of Kutch, Gujarat.
QUESTION: 158

The word "Sangam" in Sangam Age denotes

Solution: The term Sangam is a Sanskrit word which means confluence or association. The literature of this era describes the origin and growth of three important states of Pandya, Chola and Chera.
QUESTION: 159

Who was the leader of the English Mission sent to the Mughal Court in 1715, which succeeded in getting the 'farman' of 1717 from the Mughal emperor, Farrukh Siyar?

Solution: Surman Embassy, named after its chief, John Surman was the English mission to the court of the Mughal emperor Farrukshiyar in 1715.
QUESTION: 160

The Iron Pillar of Delhi, near the Qutub Minar, is a marvellous work belonging to the

Solution: The Iron Pillar of Delhi, near the Qutub Minar, is a marvellous work belonging to the Early Gupta period.
QUESTION: 161

Which of the following states share an international boundary with Bangladesh?

a. West Bengal

b. Assam

c. Meghalaya

d. Tripura

e. Mizoram

Solution:
  • Tripura shares its border with Bangladesh and myanmar.

  • Tripura is a northeastern Indian state bordered on three sides by Bangladesh and has a complex mix of tribal cultures and religious groups.

  • Its capital is Agartala, located in the north-western part of the state near the Bangladeshi border. With a population of 36,73,917, it extends over an area of 4,049 square miles (10,486 square km) (2011). The official languages are Bengali, English, and Kokborok.

  • Assam - Assam shares its border with only Bangladesh.

  • Meghalaya - Meghalaya shares its border with Bangladesh.

  • Tripura - Tripura shares its border with Bangladesh.

  • Mizoram - Mizoram shares its boundary with only Bangladesh.

QUESTION: 162

In India, the first attempt to estimate the National Income was made by

Solution: Before independence, there was no independent body to estimate national income. Dadabhai Naoroji was a pioneer in this field. He estimated the agricultural production in the country and then a certain percentage was added as non-agricultural production to determine national income in 1876. The scientific method to estimate national income was adopted in 1931 by VKRV Rao. In 1949, National Income Committee was appointed by the Government of India and was chaired by P.C. Mahalanobis.
QUESTION: 163

The theory of economic drain of India during British imperialism was propounded by

Solution: The theory of economic drain of India during British imperialism was propounded by Dadabhai Naoroji.
QUESTION: 164

Who called the Revolt of 1857 a 'war of races'?

Solution: Medley Called the Revolt of 1857 a ‘war of races’.
QUESTION: 165

Starting from his office, Fernandez drives his car 40 km towards the North. Then, he takes a right turn and travels 30 km to reach 'VXL Petrol Pump'. From there, he again drives North-West for a distance of 50 km, before travelling North for another 40 km. Finally, he turns and travels 50 km South-West and stops.

In which direction is he facing now with respect to the starting point?

Solution: He is facing north-west direction.
QUESTION: 166

Directions: In the following question, there are two sets of figures - the Problem figures and the Answer figures. The Problem figures are presented in two units. The first unit has two figures and the second unit has one figure and a question mark. Find out which one of the Answer figures marked (A) to (D) should come in place of the question mark.

Solution:
QUESTION: 167

The Governor-General of Fort William became the Governor-General of India under the Charter Act of

Solution: This state of things continued for 60 years till the Charter Act of 1833 was passed renewing the Company's charter for a further 20 years which altered the title from Governor General of Fort William in Bengal to Governor of the Presidency of Fort William in Bengal and Governor General of India, Lord William Bentinck.
QUESTION: 168

In April 2015, who took over the office of Director, ISRO Satellite Centre (ISAC) in Bengaluru, Karnataka?

Solution: Dr M Annadurai, Outstanding Scientist and Programme Director, Indian Remote Sensing Satellites (IRS) and Small Satellite Systems (SSS) of ISRO Satellite Centre (ISAC), Bangalore, has assumed the office of Director, ISAC on April 01, 2015.
QUESTION: 169

Who among the following presides over the Rajya Sabha meetings?

Solution: The Vice President of India (currently, Venkaiah Naidu) is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha, who presides over its sessions. The Deputy Chairman, who is elected from amongst the house's members, takes care of the day-to-day matters of the house in the absence of the Chairman.
QUESTION: 170

The Bengali weekly published by Raja Mohan Roy was

Solution: Sambad Kaumudi was a Bengali weekly newspaper published from Kolkata in the first half of the 19th century by Ram Mohan Roy.
QUESTION: 171

Who is known as 'Father of DNA Fingerprinting'?

Solution: Lalji Singh, widely regarded as the father of DNA fingerprinting in India, and a former director of Hyderabad-based Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB), passed away late last night (10 December, 2017) at the age of 70.
QUESTION: 172

Tidal energy has an advantage over solar energy and wind energy in that ________.

Solution: Tidal power plants can last much longer than wind or solar farms, at around four times the longevity. Tidal barrages are long concrete structures usually built across river estuaries. ... The longer lifespan of tidal power makes it much more cost-competitive in the long run. Even nuclear power plants do not last this long.
QUESTION: 173

What is the name of the innovative surveillance geo-portal launched by GAIL (India) Limited in 2015, for monitoring the pipeline Right of Use through space technology?

Solution: GAIL (India) Limited in the last week of November 2015 launched an innovative surveillance geo-portal called Bhuvan-GAIL portal for monitoring the pipeline Right of Use (RoU) through space technology.
QUESTION: 174

Which of the following Gupta monarchs styled himself as "Maharajadhiraja"?

Solution: Chandragupta I assumed the titles Bhattaraka and Maharajadhiraja, and bore the epithet Apratiratha ("having no equal or antagonist"). The Supiya stone pillar inscription, issued during the reign of his descendant Skandagupta, also calls him "Vikramaditya".
QUESTION: 175

In which city of West Bengal did the modern steel industry begin?

Solution: Modern steel making in India began with the setting of first blast furnace of India at Kulti in 1870 and production began in 1874, which was set up by Bengal Iron Works.
QUESTION: 176

Who among the following presides over the Joint Session of the Parliament?

Solution: The joint sitting of the Parliament is called by the President of India (Article 108) and is presided over by the Speaker of the Lok Sabha or, in their absence, by the Deputy Speaker of the Lok Sabha, or in their absence, the Deputy Chairman of the Rajya Sabha.
QUESTION: 177

Two alloys of iron have different percentages of iron in them. The first one weighs 6 kg and the second one weighs 12 kg. One-piece, each of an equal weight, was cut-off from both the alloys and the first piece was alloyed with the second alloy, and the second piece was alloyed with the first alloy. As a result, the percentage of iron became the same in the resulting two new alloys. What was the weight of each cut-off piece?

Solution: Let x and y be the percentage of aluminium in the 6 kg and 12 kg piece.

So taking away m kg away from both we get

So we have xm and ym amount of aluminium in both pieces.

So from the remaining 6 – m and 12 – m pieces the amount of aluminium will be

(6 – m) x + my / 6 = (12 – m) y + mx / 12

Therefore we get

(6 – m) x + my = (12 – m) y + mx / 2

2(6x – mx + my) = (12y – my + mx)

12x – 2mx + 2my = 12y – my + mx

12x – 2mx + 2my – 12y + my – mx

12 (x – y) – 3mx + 3my 12 (x – y) = 3mx – 3my

12(x – y) = 3m (x – y) So 3m = 12 Or m = 4

So the weight of each piece of cut off is 4 kg

QUESTION: 178

In November 2015, the names of 17 individuals who would receive the 2015 Presidential Medal of Freedom, the nation's highest civilian honour, were announced by the United States President Barack Obama. In which year was the Presidential Medal of Freedom first awarded?

Solution: In 1960 was the Presidential Medal of Freedom first awarded.
QUESTION: 179

In February 2015, which state launched the Crime and Criminal Tracking Network System (CCTNS) project in the state?

Solution: In February 2015, Himachal Pradesh launched the Crime and Criminal Tracking Network System (CCTNS) project in the state
QUESTION: 180

Who among the following was sent by Ashoka to Sri Lanka to preach Buddhism?

Solution: To spread Buddhism, King Ashoka sent his son Mahendra and his daughter Sanghamitra to Sri Lanka.
QUESTION: 181

Who among the following leaders of the revolt of 1857 escaped to Nepal?

Solution: Nana Saheb and Begum of Awadh are among the following leaders of the Revolt of 1857 managed to escape to Nepal.
QUESTION: 182

There are 3 bells; A, B and C. A and B ring together once every 2 minutes and B and C ring together once every 3 minutes. If all the three bells ring together at 8.00 a.m. for the first time, at what time will they ring together for the sixth time?

Solution:
QUESTION: 183

Prince Mahendra, son of king Ashoka, visited ________ as a Buddhist missionary.

Solution: King Ashoka then sent out missionaries in nine different directions. The delegation that was sent south to Sri Lanka, at the request of Tissa, was led by Ashoka's son Mahendra. The Mahendra mission was very successful in introducing Buddhism to Sri Lanka. He established the Bhikkhu Order for men.
QUESTION: 184

The founder of the Pandyan Empire was

Solution: Post Sangam period, the first Pandyan empire was established by a King named Kadungon, who defeated Kalabras in 6th century AD. The successors of Kadungon indulged in fighting with the nearby Chera and Chola Kings.
QUESTION: 185

Which among the following Britishers suppressed the Revolt of 1857 at Delhi?

Solution: Charles John Canning was the statesman and governor-general of India during the Indian Mutiny of 1857. He became the first viceroy of India in 1858. The important events during his tenure include: The Mutiny of 1857, which he was able to suppress successfully.
QUESTION: 186

Directions: Select the option closest in meaning to the given phrase.

A man of unusual habits

Solution: 'Eccentric' means 'a person of unconventional and slightly strange behaviour'. ' Odd habits' are also called 'strange behaviour'.
QUESTION: 187

The state which receives the maximum rainfall due to northeast monsoon is

Solution: Also called the winter monsoon, the rainfall associated with the Northeast monsoon is important for Tamil Nadu, Puducherry, Karaikal, Yanam, coastal Andhra Pradesh, Kerala, north interior Karnataka, Mahe and Lakshadweep.
QUESTION: 188

Which of the following institutions provide(s) long term finance to industries?

Solution: GIC, LIC, UTI all the institutions provides long term finance to industries.
QUESTION: 189

Which country replaced Mauritius as the top source of foreign direct investment into India during the 2015-16 financial year?

Solution: The US replaced Mauritius as the second-largest source of foreign direct investment (FDI) into India during 2020-21 with inflows of $13.82 billion, according to government data. Singapore remained the top source of foreign direct investment into the country for the third consecutive fiscal at $17.41 billion.
QUESTION: 190

West Bengal shares boundaries with how many countries?