XAT 2017 - Mock Test - 1


97 Questions MCQ Test XAT Mock Test Series 2020 | XAT 2017 - Mock Test - 1


Description
This mock test of XAT 2017 - Mock Test - 1 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 97 Multiple Choice Questions for CAT XAT 2017 - Mock Test - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this XAT 2017 - Mock Test - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this XAT 2017 - Mock Test - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other XAT 2017 - Mock Test - 1 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.

A. This is Russia's Wild Weal, though the mountains lie la the south of Moscow and SL Petersburg.
B. The Caucasus range has throughout history held Russians, especially fierce nationalists like Solzhenitsyn in fear and awe.
C. Hera, between the Black and Caspian seas, is a land bridge where Europe gradually vanishes amid a six-hundred-mile chain of mountains as high as eighteen thousand feet - mesmerizing in their spangled beauty, especially after the yawning and flat mileage of the steppe lands to the north D. Here, since the seventeenth century, Russian colonizers have tried to subdue congeries of proud peoples: Chechens, Ingush, Ossetes, Daghestanis, Abkhaz, Kartvelians, Kakhetians, Armenians, Azeris, and others.
E. Here, the Russians encountered Islam in both its moderation and implacability.

 

Q. Which of the following options is the best logical order of the above statements?

Solution:

Statements 3, 4 and 5 cannot be the opening statement since the usage of ―Hereǁ implies that the subject of the discussion has already been introduced; nor can statement 1, since statement 1 begins with ―This and that too implies the subject has been introduced. The introduction to the passage can only be through Statement 2. Statement 1 labels/describes the area that has been introduced in statement 3. Therefore, the sequence should start from 2, proceed to statement 3 and then on to 1.
Statement 3 after statement 4 is awkward as emphasis shifts from races to mountains. Hence, Option B is the correct answer.

QUESTION: 2

Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.

A. The periodic table orders the elements in a way that helps to understand why atoms behave as they do.
B. The properties of the elements are due to electronic configuration, and their recurring pattern give rise to periodicity.
C. In other words, what gives the elements their properties and what order lies below the surface of their seemingly random nature?
D. What makes Fluorine read violently with Caesium white its nearest neighbour neon is reluctant to react with anything?

 

Q. Which of the following options is the best logical order of the above statements?

Solution:

1 Introduces the idea and 4-3 take it forward by citing an example. 2 explain the reason for the same. Hence, the correct order is 1432.

QUESTION: 3

Identify the most appropriate summary for the paragraph.

Fragrant with steam
were the days and the nights red
with many braziers
in the beloved house 1 of my father, my mother.

 

Q. Which of the following options is the closest expression of the poet's feeling?

Solution:

The author feels nostalgic about the days spent in and memories of the beloved house (of her parents) which is clearly expressed in option E.

QUESTION: 4

Identify the most appropriate summary for the paragraph.

The current trend indicates that food and vegetable inflations continue la be pain points. Food inflation rose to 7.79 percent in June from 7.47 percent, and vegetable inflation rose to 14.74 percent from 10.85 percent. In the weeks ahead, the volatile food inflation will determine the course of overall inflation.
For RBI too, the trend is a concern since under the current agreement with the government, if the inflation exceeds II percent it will have to explain to the government why it could not be contained (the lower limit is 2 percent).

 

Q. Which of the following options is the most appropriate?

Solution:

The First paragraph talks about food inflation and vegetable inflation rising and also states that the food inflation has an overwhelming impact on overall inflation. The second paragraph talks about how this data concerns RBI. For RBI this data i.e. trend is a concern since if the trend continues, RBI will have to explain to the government.
As of now, the trend is a concern for RBI and therefore the data offers a potential application (use) to RBI. Thus, the most appropriate Option is B. Options A is wrong since there is no cause and effect relationship between the two paragraphs. Option C is wrong, since no assertion is made in the first paragraph. In Option E, while the first paragraph discusses pain points, the second paragraph does not discuss any remedy.
Option D is wrong since, the second paragraph does not hint at any inefficiency on the part of RBI other than the possibility of RBI giving an explanation in the future if and only if the trend continues in the future and crosses 11%. Even then it may not hint at any inefficiency on the part of RBI. At this point in time it is inappropriate to label RBI inefficient.
As of now, therefore the trend is a concern for RBI and therefore the data offers a potential application to RBI. But we cannot make any inference beyond this. Since the acceptable upper limit of inflation is 11%, the current trend may not mean that RBI is effective or ineffective in managing inflation. Also since how much resources RBI had in its arsenal to control inflation is not given in the first or second paragraphs, and how much was put to use is also not discussed in both the paragraphs, so, the second paragraph does not hint anything about efficiency or inefficiency.

QUESTION: 5

Complete the sentence by filling in the appropriate blank/blanks from the options provided.

The serious study of popular films by critics is regularly credited with having rendered obsolete a once-dominant view that popular mainstream films are inherently inferior lo an films. Yet the change of attitude may be somewhat _______Although, it is now academically respectable to analyse popular films, the fact that many critics feel compelled to rationalize their own _______ action movies or mass-market fiction reveals, perhaps unwittingly, their continued _________ the old hierarchy of popular and art films.
Consider the following words:  
A. unproductive                                 
B. not appreciated                              
C. overstated
D. penchant for                                   
E. dislike for                                      
F. investment in
G. exposure lo

 

Q. Which of the following options is the most appropriate sequence that Would meaningfully fit the blanks in the above paragraph?

Solution:

The previous thought about dominant view has been rendered obsolete. The first hint is ‘yet’ so the new view is ‘overstated’. Another hint is ‘although’ the critics are compelled to rationalize their ‘liking for’ or ‘penchant for’ action movies etc. The last blank should have ‘investment in’.

QUESTION: 6

Identify the most appropriate summary for the paragraph.

Invisible atoms coming together
Revealing themselves in visible forms
Seeds are hugged by the earth
Which renders them as gardens in bloom
And yonder stars, arc they not pearls
Floating on teeming seas?
Scattered, yet strung together in orderly constellations
Love binding them lo one another
And each is perpetually seeking its like?

 

Q.Which of the following options best captures the spirit of the above stanza?

Solution:

As per the lines ‘love binding them together’ and the context of the passage the answer option that reflects this essence is option E.

QUESTION: 7

 A sentence is divided into four parts. Choose the part that is/are grammatically incorrect.

 

Q. Which of the following options is grammatically correct and meaningful?

Solution:

As per the rule of grammar: with “not only”, “but also” is used. Also, the subject should remain either before or after this mandatory pair. Hence, option A satisfies the above rule.

QUESTION: 8

Read the following information and choose the best alternative:

On Friday morning, Dieting supplement sales Company Herbalife agreed to pay the US Federal Trade Commission a $200m fine. The FTC said Herbalife cheated hopeful salespeople out of hundreds of millions of dollars with a high-pressure multi-level marketing scheme.
Herbalife's stock received an immediate 15% increase following the above news. The company also announced that it would hire a second former FTC commissioner in a press release describing the terms of the settlement.

 

Q. Which of the following options would imply that the 15 percent increase in stock price is fair?

Solution:

As they are hiring a commissioner to have second take on entire matter so option D seems to be appropriate. Also there is no mention of ‘court’, so option E is not implied.

QUESTION: 9

Read the following information and choose the best alternative:

Worldwide, tomatos one of the most important crops. Because this crop can be adapted for cultivation in various environments ranging from tropical to alpine regions, its cultivation area is now expanding worldwide into not so productive regions. On the other hand, traditional cultivation areas, the most favourable for tomato cultivation with warm and dry climate, me contracting.
Every year, traditional cultivation areas lose 2 million hectares (ha) of land to environmental factors such as salinity, drought, and soil erosion.

 

Q. Which of the following is the coned inference based on the above passage?

Solution:

As per the last few lines there is loss of cultivation area so per hectare production has decreased worldwide.

QUESTION: 10

A sentence is divided into four parts. Choose the part that is/are grammatically incorrect.

Carefully read the statements below:
A. Chatterjee loves books; therefore, he reads them all the time.
B. Chatterjee loves books. Therefore, he reads them all the time.
C. Chatterjee loves books and, therefore, reads them all the time.

 

Q. Which of the above statement(s) is (are) correct in grammar and meaning?

Solution:

All the three given sentences are correct.

QUESTION: 11

Choose the pair of words which best expresses the relationship similar to that expressed in the capitalized pair.

 

Q. Grotesque is related to Macabre in a similar way as

Solution:

The 2 words in the question are synonyms and a similar relation is found in option D.

QUESTION: 12

Choose the word from the options which is most Similar in meaning to the given word.

 

Q. The suspension of the captain may _________ the number of spectators, who turn up for this match.
Transportation costs will directly ________ the cost of retail goods.
Grandmother's advancing age could _________ her ability to take care of the house.
She ________ a Texan accent throughout the interview.

Solution:

“Affect” is a verb and “effect” is a noun. The correct usage here in all of the blanks is for affect. Hence, option C is the correct answer

QUESTION: 13

Read the passage and answer the question based on it.

It’s taken me 60 years, but I had an epiphany recently: Everything, without exception, requires additional energy and order to maintain itself. I knew this in the abstract as the famous second law of thermodynamics, which stales that everything is falling apart slowly. This realization is not just the lament of a person getting older. Long ago I learnt that even the most inanimate things we know of—stone, iron columns, copper pipes, gravel roads, a piece of paper—won't last very long without attention and fixing and the loan of additional order. Existence, it seems, is chiefly maintenance.
What has surprised me recently is how unstable even the intangible is. Keeping a website or a software program afloat is like keeping a yacht afloat. It is a black hole for attention, I can understand why a mechanical device like a pump would break down after a while—moisture rusts metal, or the air oxidizes membranes., or lubricants evaporate, all of which require repair. But 1 wasn't thinking that the nonmaterial world of bits would also degrade. What's to break? Apparently everything.
Brand-new computers will ossify, Apps weaken with use. Code corrodes. Fresh software just released will immediately begin to fray. On their own - nothing you did. The more complex the gear, the more (not less) attention it will require. The natural inclination toward change is inescapable, even for the most abstract entities we know of: bits.
And then there is the assault of the changing digital landscape. When everything around you is upgrading. Ibis puts pressure on your digital system and necessitates maintenance. You may not want to upgrade, but you must because everyone else is. It's an upgrade arms race.
I used to upgrade my gear begrudgingly (why upgrade if it still works?) and at the last possible moment. You know how it goes: Upgrade this and suddenly you need to upgrade that, which triggers upgrades everywhere. I would put it off for years because I had the experiences of one "tiny" upgrade of a minor pan disrupting my entire working life. But as our personal technology is becoming more complex, more co-dependents upon peripherals, more like a living ecosystem, delaying upgrading is even more disruptive. If you neglect ongoing minor upgrades, the change backs up so much that the eventual big upgrade reaches traumatic proportions So I now see upgrading a type of hygiene: You do it regularly to keep your tech healthy. Continual upgrades are so critical for technological systems that they are now automatic for the major personal computer operating systems and some software apps, Behind the scenes, the machines will upgrade themselves, slowly changing their features over time. This happens gradually, so we don’t notice they are “becoming."
We lake this evolution as normal.
Technological life in the future will be a series of endless upgrades. And the rate of graduations is accelerating. Features shift, defaults disappear, menus morph. I'll open up a software package E don1) use every day expecting certain choices, and whole "menus will have disappeared.
No matter how long you have been using a tool, endless upgrades make you into a newbie—the new user often seen as clueless. In this era of "becoming," everyone becomes a newbie. Worse, we will be newbies forever. Thai should keep us humble.
That bears repeating. All of us—every one of us—will be endless newbies in the future simply trying to keep up. Here's why: First most of the important technologies that will dominate life 30 years from now have not yet been invented, so naturally you'll be a newbie to Them. Second because the new technology requires endless upgrades, you will remain in the newbie state Third, because the cycle of obsolescence is accelerating (the average lifespan of a phone app is a mere 30 days!), you won't have time to master anything before it is displaced, so you will remain in the newbie mode forever, Endless Newbie is the new default for everyone, no matter your age or experience.

 

Q. Which of the fallowing statements would the author agree with the most?

Solution:

The central idea of the passage is that one has to keep improving in order to survive. Hence, option C is the answer.

QUESTION: 14

Read the passage and answer the question based on it.

It’s taken me 60 years, but I had an epiphany recently: Everything, without exception, requires additional energy and order to maintain itself. I knew this in the abstract as the famous second law of thermodynamics, which stales that everything is falling apart slowly. This realization is not just the lament of a person getting older. Long ago I learnt that even the most inanimate things we know of—stone, iron columns, copper pipes, gravel roads, a piece of paper—won't last very long without attention and fixing and the loan of additional order. Existence, it seems, is chiefly maintenance.
What has surprised me recently is how unstable even the intangible is. Keeping a website or a software program afloat is like keeping a yacht afloat. It is a black hole for attention, I can understand why a mechanical device like a pump would break down after a while—moisture rusts metal, or the air oxidizes membranes., or lubricants evaporate, all of which require repair. But 1 wasn't thinking that the nonmaterial world of bits would also degrade. What's to break? Apparently everything.
Brand-new computers will ossify, Apps weaken with use. Code corrodes. Fresh software just released will immediately begin to fray. On their own - nothing you did. The more complex the gear, the more (not less) attention it will require. The natural inclination toward change is inescapable, even for the most abstract entities we know of: bits.
And then there is the assault of the changing digital landscape. When everything around you is upgrading. Ibis puts pressure on your digital system and necessitates maintenance. You may not want to upgrade, but you must because everyone else is. It's an upgrade arms race.
I used to upgrade my gear begrudgingly (why upgrade if it still works?) and at the last possible moment. You know how it goes: Upgrade this and suddenly you need to upgrade that, which triggers upgrades everywhere. I would put it off for years because I had the experiences of one "tiny" upgrade of a minor pan disrupting my entire working life. But as our personal technology is becoming more complex, more co-dependents upon peripherals, more like a living ecosystem, delaying upgrading is even more disruptive. If you neglect ongoing minor upgrades, the change backs up so much that the eventual big upgrade reaches traumatic proportions So I now see upgrading a type of hygiene: You do it regularly to keep your tech healthy. Continual upgrades are so critical for technological systems that they are now automatic for the major personal computer operating systems and some software apps, Behind the scenes, the machines will upgrade themselves, slowly changing their features over time. This happens gradually, so we don’t notice they are “becoming."
We lake this evolution as normal.
Technological life in the future will be a series of endless upgrades. And the rate of graduations is accelerating. Features shift, defaults disappear, menus morph. I'll open up a software package E don1) use every day expecting certain choices, and whole "menus will have disappeared.
No matter how long you have been using a tool, endless upgrades make you into a newbie—the new user often seen as clueless. In this era of "becoming," everyone becomes a newbie. Worse, we will be newbies forever. Thai should keep us humble.
That bears repeating. All of us—every one of us—will be endless newbies in the future simply trying to keep up. Here's why: First most of the important technologies that will dominate life 30 years from now have not yet been invented, so naturally you'll be a newbie to Them. Second because the new technology requires endless upgrades, you will remain in the newbie state Third, because the cycle of obsolescence is accelerating (the average lifespan of a phone app is a mere 30 days!), you won't have time to master anything before it is displaced, so you will remain in the newbie mode forever, Endless Newbie is the new default for everyone, no matter your age or experience.

 

Q. Which of the following quotes would the author agree with the most?

Solution:

In the passage, the author is making two points. The first is that change is constant and the second is how to adapt to the change so as to survive. In other words, the first is more of an observation by the author while the second part is his/her core argument/exhortation. Thus, the essence of the passage is the second point (i.e. how to adapt) while keeping in mind the existence of the first.
Based on the argument above, Option A is the closest since it includes both the points and hence, the correct answer. Option B contains only the first point, while Option C is irrelevant.
Option D and E are reactive and would be a consequence of non-adherence of the author‘s exhortation.

QUESTION: 15

Read the passage and answer the question based on it.

It’s taken me 60 years, but I had an epiphany recently: Everything, without exception, requires additional energy and order to maintain itself. I knew this in the abstract as the famous second law of thermodynamics, which stales that everything is falling apart slowly. This realization is not just the lament of a person getting older. Long ago I learnt that even the most inanimate things we know of—stone, iron columns, copper pipes, gravel roads, a piece of paper—won't last very long without attention and fixing and the loan of additional order. Existence, it seems, is chiefly maintenance.
What has surprised me recently is how unstable even the intangible is. Keeping a website or a software program afloat is like keeping a yacht afloat. It is a black hole for attention, I can understand why a mechanical device like a pump would break down after a while—moisture rusts metal, or the air oxidizes membranes., or lubricants evaporate, all of which require repair. But 1 wasn't thinking that the nonmaterial world of bits would also degrade. What's to break? Apparently everything.
Brand-new computers will ossify, Apps weaken with use. Code corrodes. Fresh software just released will immediately begin to fray. On their own - nothing you did. The more complex the gear, the more (not less) attention it will require. The natural inclination toward change is inescapable, even for the most abstract entities we know of: bits.
And then there is the assault of the changing digital landscape. When everything around you is upgrading. Ibis puts pressure on your digital system and necessitates maintenance. You may not want to upgrade, but you must because everyone else is. It's an upgrade arms race.
I used to upgrade my gear begrudgingly (why upgrade if it still works?) and at the last possible moment. You know how it goes: Upgrade this and suddenly you need to upgrade that, which triggers upgrades everywhere. I would put it off for years because I had the experiences of one "tiny" upgrade of a minor pan disrupting my entire working life. But as our personal technology is becoming more complex, more co-dependents upon peripherals, more like a living ecosystem, delaying upgrading is even more disruptive. If you neglect ongoing minor upgrades, the change backs up so much that the eventual big upgrade reaches traumatic proportions So I now see upgrading a type of hygiene: You do it regularly to keep your tech healthy. Continual upgrades are so critical for technological systems that they are now automatic for the major personal computer operating systems and some software apps, Behind the scenes, the machines will upgrade themselves, slowly changing their features over time. This happens gradually, so we don’t notice they are “becoming."
We lake this evolution as normal.
Technological life in the future will be a series of endless upgrades. And the rate of graduations is accelerating. Features shift, defaults disappear, menus morph. I'll open up a software package E don1) use every day expecting certain choices, and whole "menus will have disappeared.
No matter how long you have been using a tool, endless upgrades make you into a newbie—the new user often seen as clueless. In this era of "becoming," everyone becomes a newbie. Worse, we will be newbies forever. Thai should keep us humble.
That bears repeating. All of us—every one of us—will be endless newbies in the future simply trying to keep up. Here's why: First most of the important technologies that will dominate life 30 years from now have not yet been invented, so naturally you'll be a newbie to Them. Second because the new technology requires endless upgrades, you will remain in the newbie state Third, because the cycle of obsolescence is accelerating (the average lifespan of a phone app is a mere 30 days!), you won't have time to master anything before it is displaced, so you will remain in the newbie mode forever, Endless Newbie is the new default for everyone, no matter your age or experience.
The CEO of a technology company was thinking of the following policies.
A. Life time employment
B. Promotion based on seniority
C. Hire new competent employees and fire old incompetent employees
D. Regular training and retraining

 

Q. If a CEO were to consult the author of the passage, which of the above policies should (he author recommend?

Solution:

Only options 3rd and 4th highlight constant improvement, hence, option D is the correct answer.

QUESTION: 16

Read the passage and answer the question based on it.

Writing is both my vocation and my avocation: that's all I do.
You may wonder why I should write a genealogy. Well, to begin with my story is interesting. And, next, I am a mystery more so than a tree or a sunset or even a flash of lightning. But, sadly, I am taken for granted by those who use me, as if I were a mere incident and without background. This supercilious altitude relegates me to the level of the commonplace. This is a species of the grievous error in which mankind cannot too long persist without peril. For, as a wise man, G. K.Chesterton observed, "We are perishing for want of wonder, not for want of wonders."
I, simple though I appear to be, merit your wonder and awe, a claim I shall attempt to prove. In fact, if you can understand meno, that’s too much to ask of anyone - if you can become aware of the miraculousness that I symbolize, you can help save the freedom mankind is so unhappily losing. I have a profound lesson to teach. And I can teach this lesson better than an automobile or on airplane or a mechanical dishwasher because - well, because I am seemingly so simple.
Simple? Yes not a single person on the face of this earth knows how to make me. This sounds fantastic, doesn't it? Especially when you realize that there are about one and one -half billion of my kind produced in the U.S. each year.
Pick me up and look me over. What do you see? Not much meets the eye - there's some wood, lacquer, the printed labeling, graphite lead, a bit of metal, and an eraser.

 

Q. 'I' in the passage, most likely, refers to:

Solution:

The passage describes a pencil. Words like, graphite, lead etc. highlight it. So, answer is D.

QUESTION: 17

Read the passage and answer the question based on it.

Writing is both my vocation and my avocation: that's all I do.
You may wonder why I should write a genealogy. Well, to begin with my story is interesting. And, next, I am a mystery more so than a tree or a sunset or even a flash of lightning. But, sadly, I am taken for granted by those who use me, as if I were a mere incident and without background. This supercilious altitude relegates me to the level of the commonplace. This is a species of the grievous error in which mankind cannot too long persist without peril. For, as a wise man, G. K.Chesterton observed, "We are perishing for want of wonder, not for want of wonders."
I, simple though I appear to be, merit your wonder and awe, a claim I shall attempt to prove. In fact, if you can understand meno, that’s too much to ask of anyone - if you can become aware of the miraculousness that I symbolize, you can help save the freedom mankind is so unhappily losing. I have a profound lesson to teach. And I can teach this lesson better than an automobile or on airplane or a mechanical dishwasher because - well, because I am seemingly so simple.
Simple? Yes not a single person on the face of this earth knows how to make me. This sounds fantastic, doesn't it? Especially when you realize that there are about one and one -half billion of my kind produced in the U.S. each year.
Pick me up and look me over. What do you see? Not much meets the eye - there's some wood, lacquer, the printed labeling, graphite lead, a bit of metal, and an eraser.

 

Q. A "supercilious attitude" in this passage implies;

Solution:

The word, supercilious denotes an attitude which is demeaning.

QUESTION: 18

Read the passage and answer the question based on it.

Some psychologists and sociologist believe that psychopathy can be an asset in business and politics and that, as a result psychopathic traits are overrepresented among successful people. This would be a puzzle if n were so. If our moral feelings evolved through natural selection, then it shouldn't be the case dial one would flourish without them. And, in fact, the successful psychopath is probably the exception. Psychopaths have certain deficits. Some of these are subtle. The psychologist Abigail Marsh and her colleagues find that psychopaths are markedly insensitive to the expression of fear. Normal people recognize fear and treat it as a distress cue, but psychopaths have problems seeing it, let alone responding to it appropriately.
Other deficits run deeper. The overall lack of moral sentiments—and specifically, the lack of regard for others—might turn out to be the psychopath's downfall. We non-psychopaths are constantly assessing one another, looking for kindness and shame and the like, using this information to decide whom to trust, whom to affiliate with. The psychopath has to pretend to be one of us. But this is difficult. It's hard to force yourself to comply with moral rules just through a rational appreciation of what you are expected to do. [f you feel like strangling the cat, it's a struggle to hold back just because you know that it is frowned upon.
Without a normal allotment of shame and guilt, psychopaths succumb to bad impulses, doing terrible things out of malice, greed, and simple boredom. And sooner or later, they get caught. While psychopaths can be successful in the short term, they tend to fail in the long term and often end up in prison or worse. Let's take a closer look at what separates psychopaths from the rest of us. There are many symptoms of psychopathy, including pathological lying and lack of remorse or guilt, but the core deficit is indifference toward the suffering of other people. Psychopaths lack compassion. To understand how compassion works for all of us non-psychopaths, it's important to distinguish it from empathy. Now, some contemporary researchers use the terms interchangeably, but there is a big difference between caring about a person (compassion) and putting yourself m the person's shoes (empathy).
I am too much of an adaptationist to think that a capacity as rich as empathy exists as a freak biological accident. It most likely has a function, and the most plausible candidate here is that it motivates us to care about others. Empathy exists to motivate compassion and altruism. Still, the link between empathy (in the sense of mirroring another's feelings) and compassion (in the sense of feeling and acting kindly toward another) is more nuanced than many people believe. First, although empathy can he automatic and unconscious—a crying person can affect your mood, even if you're not aware that This is happening and would rather it didn't—we often choose whether to empathize with another person. So when empathy is present, it may be the product of a moral choice, not the cause of it. Empathy is also influenced by what one thinks of the other person. Second, empathy is not needed to motivate compassion. As the psychologist Steven Pinker points out, "If a child has been frightened by a barking dog and is howling in terror, my sympathetic response is not to howl in terror with her, but to comfort and protect her." Third, just as you can have compassion without empathy, you can have empathy without compassion. You might feel the person's pain and wish to slop feeling it—but choose to solve the problem by distancing yourself from that person instead of alleviating his or her suffering. Even otherwise good people sometimes turn away when faced with depictions of pain and suffering in faraway lands, or when passing a homeless person on a city street.

 

Q. The core deficit of Psychopaths affects their long term success because

Solution:

It has been mentioned that in the longer run, the psychopaths fail to hide their lack of compassion as they are driven by instinct. So, option C is the correct answer.

QUESTION: 19

Read the passage and answer the question based on it.

Some psychologists and sociologist believe that psychopathy can be an asset in business and politics and that, as a result psychopathic traits are overrepresented among successful people. This would be a puzzle if n were so. If our moral feelings evolved through natural selection, then it shouldn't be the case dial one would flourish without them. And, in fact, the successful psychopath is probably the exception. Psychopaths have certain deficits. Some of these are subtle. The psychologist Abigail Marsh and her colleagues find that psychopaths are markedly insensitive to the expression of fear. Normal people recognize fear and treat it as a distress cue, but psychopaths have problems seeing it, let alone responding to it appropriately.
Other deficits run deeper. The overall lack of moral sentiments—and specifically, the lack of regard for others—might turn out to be the psychopath's downfall. We non-psychopaths are constantly assessing one another, looking for kindness and shame and the like, using this information to decide whom to trust, whom to affiliate with. The psychopath has to pretend to be one of us. But this is difficult. It's hard to force yourself to comply with moral rules just through a rational appreciation of what you are expected to do. [f you feel like strangling the cat, it's a struggle to hold back just because you know that it is frowned upon.
Without a normal allotment of shame and guilt, psychopaths succumb to bad impulses, doing terrible things out of malice, greed, and simple boredom. And sooner or later, they get caught. While psychopaths can be successful in the short term, they tend to fail in the long term and often end up in prison or worse. Let's take a closer look at what separates psychopaths from the rest of us. There are many symptoms of psychopathy, including pathological lying and lack of remorse or guilt, but the core deficit is indifference toward the suffering of other people. Psychopaths lack compassion. To understand how compassion works for all of us non-psychopaths, it's important to distinguish it from empathy. Now, some contemporary researchers use the terms interchangeably, but there is a big difference between caring about a person (compassion) and putting yourself m the person's shoes (empathy).
I am too much of an adaptationist to think that a capacity as rich as empathy exists as a freak biological accident. It most likely has a function, and the most plausible candidate here is that it motivates us to care about others. Empathy exists to motivate compassion and altruism. Still, the link between empathy (in the sense of mirroring another's feelings) and compassion (in the sense of feeling and acting kindly toward another) is more nuanced than many people believe. First, although empathy can he automatic and unconscious—a crying person can affect your mood, even if you're not aware that This is happening and would rather it didn't—we often choose whether to empathize with another person. So when empathy is present, it may be the product of a moral choice, not the cause of it. Empathy is also influenced by what one thinks of the other person. Second, empathy is not needed to motivate compassion. As the psychologist Steven Pinker points out, "If a child has been frightened by a barking dog and is howling in terror, my sympathetic response is not to howl in terror with her, but to comfort and protect her." Third, just as you can have compassion without empathy, you can have empathy without compassion. You might feel the person's pain and wish to slop feeling it—but choose to solve the problem by distancing yourself from that person instead of alleviating his or her suffering. Even otherwise good people sometimes turn away when faced with depictions of pain and suffering in faraway lands, or when passing a homeless person on a city street.

 

Q. Which of the following options is correct according to the author?

Solution:

Refer to the first two lines of the 2nd paragraph which explains that compassion exists for a reason.

QUESTION: 20

Read the passage and answer the question based on it.

Some psychologists and sociologist believe that psychopathy can be an asset in business and politics and that, as a result psychopathic traits are overrepresented among successful people. This would be a puzzle if n were so. If our moral feelings evolved through natural selection, then it shouldn't be the case dial one would flourish without them. And, in fact, the successful psychopath is probably the exception. Psychopaths have certain deficits. Some of these are subtle. The psychologist Abigail Marsh and her colleagues find that psychopaths are markedly insensitive to the expression of fear. Normal people recognize fear and treat it as a distress cue, but psychopaths have problems seeing it, let alone responding to it appropriately.
Other deficits run deeper. The overall lack of moral sentiments—and specifically, the lack of regard for others—might turn out to be the psychopath's downfall. We non-psychopaths are constantly assessing one another, looking for kindness and shame and the like, using this information to decide whom to trust, whom to affiliate with. The psychopath has to pretend to be one of us. But this is difficult. It's hard to force yourself to comply with moral rules just through a rational appreciation of what you are expected to do. [f you feel like strangling the cat, it's a struggle to hold back just because you know that it is frowned upon.
Without a normal allotment of shame and guilt, psychopaths succumb to bad impulses, doing terrible things out of malice, greed, and simple boredom. And sooner or later, they get caught. While psychopaths can be successful in the short term, they tend to fail in the long term and often end up in prison or worse. Let's take a closer look at what separates psychopaths from the rest of us. There are many symptoms of psychopathy, including pathological lying and lack of remorse or guilt, but the core deficit is indifference toward the suffering of other people. Psychopaths lack compassion. To understand how compassion works for all of us non-psychopaths, it's important to distinguish it from empathy. Now, some contemporary researchers use the terms interchangeably, but there is a big difference between caring about a person (compassion) and putting yourself m the person's shoes (empathy).
I am too much of an adaptationist to think that a capacity as rich as empathy exists as a freak biological accident. It most likely has a function, and the most plausible candidate here is that it motivates us to care about others. Empathy exists to motivate compassion and altruism. Still, the link between empathy (in the sense of mirroring another's feelings) and compassion (in the sense of feeling and acting kindly toward another) is more nuanced than many people believe. First, although empathy can he automatic and unconscious—a crying person can affect your mood, even if you're not aware that This is happening and would rather it didn't—we often choose whether to empathize with another person. So when empathy is present, it may be the product of a moral choice, not the cause of it. Empathy is also influenced by what one thinks of the other person. Second, empathy is not needed to motivate compassion. As the psychologist Steven Pinker points out, "If a child has been frightened by a barking dog and is howling in terror, my sympathetic response is not to howl in terror with her, but to comfort and protect her." Third, just as you can have compassion without empathy, you can have empathy without compassion. You might feel the person's pain and wish to slop feeling it—but choose to solve the problem by distancing yourself from that person instead of alleviating his or her suffering. Even otherwise good people sometimes turn away when faced with depictions of pain and suffering in faraway lands, or when passing a homeless person on a city street.
A student approached a faculty pleading to increase his marks because failure in one more subject will result in the student having to leave the program. The faculty said, "I am sorry. But I cannot change your grades as it would be unfair to others" In the given circumstance,

 

Q. which of the following best describes the faculty?

Solution:

As the faculty is not changing the grade for a particular student as others might get affected, he is clearly showing empathy to that student as well as to other students. But at the same time, he is not displaying compassion to any student in this situation (though we cannot conclude that he is not compassionate). It is difficult to conclude whether the faculty is a psychopath or not.
Hence, Option D is correct.

QUESTION: 21

Read the passage and answer the question based on it.

 

Every age has its pet contradictions, A few decades back, we used lo accept Marx and Freud together, and then wonder, like the chameleon an the turkey carpet, why life was so confusing. Today there is similar trouble over the question whether there is, or is not, something called Human Nature, On the one hand, there has been an explosion of animal behavior studies, and comparisons between animals and men have become immensely popular. People use evidence from animal? (o decide whether man is naturally aggressive, or naturally territorial; even whether he has an aggressive or territorial instinct. Moreover, we are still much influenced by Freudian psychology, which depends on the notion of instinct On the other hand, many still hold what may be called the Blank Paper view, that man is a creature entirely without instincts. So do Existentialist philosophers. If man has no instincts, all comparison with animals must be irrelevant. (Both these simple party lines have been somewhat eroded over time, but both are still extremely influential.) According to the Blank Paper view, man is entirely the product of his culture. He starts off infinitely plastic, and is formed completely by the society in which he grows up. There is then no end to the possible variations among cultures; what we take to be human instincts are just the deep-dug prejudices of our own society. Forming families, -fearing the dark, and jumping at die sight of a spider are just results of out conditioning. Existentialism at first appears a very different standpoint, because the Existentialist asserts man's freedom and wilt not let him call himself a product of anything. But Existentialism too denies that man has a nature; if he had, his freedom would not be complete. Thus Sartre insisted that "there is no human nature.... Man first of all exists, encounters himself, surges up in the world, and defines himself afterwards. If man as the Existentialist sees him is not definable, it is because to begin with he is nothing. He will not be anything until later, and then he will be what he mates himself" For Existentialism there is only the human condition, which is what happens to man and not what he is born like. If we are afraid of the dark, it is because we choose to be cowards: if we care more for our own children than for o(her people's, it is because we choose to be partial. We must never talk about human nature or human instincts. This implicit moral notion is still very influential, not at all confined to those who use the metaphysic of essence and existence. So I shall sometimes speak of it, not as Existentialist, but at libertarian—meaning that those holding it do not just (like alt of us) think liberty important, but think it supremely important and believe that our having a nature would infringe it.
Philosophers have not yet made much use of informed comparison with other species as a help in the understanding of man.
One reason they have not is undoubtedly the fear of fatalism. Another is the appalling way terms such as instinct and human nature have been misused in the past. A third is the absurdity of some ethological propaganda.
A business school led by an existentialist director, warned to decide on admission policy for its executive MBA program, which requires candidates to possess minimum five years of managerial experience. With respect to the selection process, which of the following statements will be closest to the director's belief:

Solution:

A director who is existential in approach will negate conditioning and will focus on the current performance which makes E as the best choice.

QUESTION: 22

 Read the passage and answer the question based on it.

Every age has its pet contradictions, A few decades back, we used lo accept Marx and Freud together, and then wonder, like the chameleon an the turkey carpet, why life was so confusing. Today there is similar trouble over the question whether there is, or is not, something called Human Nature, On the one hand, there has been an explosion of animal behavior studies, and comparisons between animals and men have become immensely popular. People use evidence from animal? (o decide whether man is naturally aggressive, or naturally territorial; even whether he has an aggressive or territorial instinct. Moreover, we are still much influenced by Freudian psychology, which depends on the notion of instinct On the other hand, many still hold what may be called the Blank Paper view, that man is a creature entirely without instincts. So do Existentialist philosophers. If man has no instincts, all comparison with animals must be irrelevant. (Both these simple party lines have been somewhat eroded over time, but both are still extremely influential.) According to the Blank Paper view, man is entirely the product of his culture. He starts off infinitely plastic, and is formed completely by the society in which he grows up. There is then no end to the possible variations among cultures; what we take to be human instincts are just the deep-dug prejudices of our own society. Forming families, -fearing the dark, and jumping at die sight of a spider are just results of out conditioning. Existentialism at first appears a very different standpoint, because the Existentialist asserts man's freedom and wilt not let him call himself a product of anything. But Existentialism too denies that man has a nature; if he had, his freedom would not be complete. Thus Sartre insisted that "there is no human nature.... Man first of all exists, encounters himself, surges up in the world, and defines himself afterwards. If man as the Existentialist sees him is not definable, it is because to begin with he is nothing. He will not be anything until later, and then he will be what he mates himself" For Existentialism there is only the human condition, which is what happens to man and not what he is born like. If we are afraid of the dark, it is because we choose to be cowards: if we care more for our own children than for o(her people's, it is because we choose to be partial. We must never talk about human nature or human instincts. This implicit moral notion is still very influential, not at all confined to those who use the metaphysic of essence and existence. So I shall sometimes speak of it, not as Existentialist, but at libertarian—meaning that those holding it do not just (like alt of us) think liberty important, but think it supremely important and believe that our having a nature would infringe it.
Philosophers have not yet made much use of informed comparison with other species as a help in the understanding of man.
One reason they have not is undoubtedly the fear of fatalism. Another is the appalling way terms such as instinct and human nature have been misused in the past. A third is the absurdity of some ethological propaganda.

Q. Which of the following statements would the author agree with the most?

Solution:

…So I shall sometimes speak of it, not as Existentialist, but as Libertarian—meaning that those holding it do not just (like all of us) think liberty important, but think it supremely important and believe that our having a nature would infringe it. … The above excerpt from the passage suggests that while existentialists hold liberty important, libertarians hold liberty supremely important. Therefore, existentialism can be extended to Libertarianism. Therefore, A is the correct answer.

QUESTION: 23

Read the passage and answer the question based on it.

Every age has its pet contradictions, A few decades back, we used lo accept Marx and Freud together, and then wonder, like the chameleon an the turkey carpet, why life was so confusing. Today there is similar trouble over the question whether there is, or is not, something called Human Nature, On the one hand, there has been an explosion of animal behavior studies, and comparisons between animals and men have become immensely popular. People use evidence from animal? (o decide whether man is naturally aggressive, or naturally territorial; even whether he has an aggressive or territorial instinct. Moreover, we are still much influenced by Freudian psychology, which depends on the notion of instinct On the other hand, many still hold what may be called the Blank Paper view, that man is a creature entirely without instincts. So do Existentialist philosophers. If man has no instincts, all comparison with animals must be irrelevant. (Both these simple party lines have been somewhat eroded over time, but both are still extremely influential.) According to the Blank Paper view, man is entirely the product of his culture. He starts off infinitely plastic, and is formed completely by the society in which he grows up. There is then no end to the possible variations among cultures; what we take to be human instincts are just the deep-dug prejudices of our own society. Forming families, -fearing the dark, and jumping at die sight of a spider are just results of out conditioning. Existentialism at first appears a very different standpoint, because the Existentialist asserts man's freedom and wilt not let him call himself a product of anything. But Existentialism too denies that man has a nature; if he had, his freedom would not be complete. Thus Sartre insisted that "there is no human nature.... Man first of all exists, encounters himself, surges up in the world, and defines himself afterwards. If man as the Existentialist sees him is not definable, it is because to begin with he is nothing. He will not be anything until later, and then he will be what he mates himself" For Existentialism there is only the human condition, which is what happens to man and not what he is born like. If we are afraid of the dark, it is because we choose to be cowards: if we care more for our own children than for o(her people's, it is because we choose to be partial. We must never talk about human nature or human instincts. This implicit moral notion is still very influential, not at all confined to those who use the metaphysic of essence and existence. So I shall sometimes speak of it, not as Existentialist, but at libertarian—meaning that those holding it do not just (like alt of us) think liberty important, but think it supremely important and believe that our having a nature would infringe it.
Philosophers have not yet made much use of informed comparison with other species as a help in the understanding of man.
One reason they have not is undoubtedly the fear of fatalism. Another is the appalling way terms such as instinct and human nature have been misused in the past. A third is the absurdity of some ethological propaganda.

Q. Who among the following, as staled in the third paragraph, would the author be the most sympathetic to?

Solution:

Option A is wrong since PETA activists interfere with animal related experiments, impeding better understanding of animal behaviour and subsequently, human behaviour. Save the Tiger activists, broadly concerned about illegal poaching are irrelevant to the passage. Where they are concerned about the way tigers are being illtreated, they are similar to PETA and hence would not earn the sympathy of the author. Architect, Physicists are irrelevant to the passage.
The passage clearly states, in the last line, that we need to compare human studies with animal studies for better understanding of human behaviour. Since zoologists study animals, the author is most likely to agree with them. Hence, E is the best answer.

QUESTION: 24

Read the passage and answer the question based on it.

Every age has its pet contradictions, A few decades back, we used lo accept Marx and Freud together, and then wonder, like the chameleon an the turkey carpet, why life was so confusing. Today there is similar trouble over the question whether there is, or is not, something called Human Nature, On the one hand, there has been an explosion of animal behavior studies, and comparisons between animals and men have become immensely popular. People use evidence from animal? (o decide whether man is naturally aggressive, or naturally territorial; even whether he has an aggressive or territorial instinct. Moreover, we are still much influenced by Freudian psychology, which depends on the notion of instinct On the other hand, many still hold what may be called the Blank Paper view, that man is a creature entirely without instincts. So do Existentialist philosophers. If man has no instincts, all comparison with animals must be irrelevant. (Both these simple party lines have been somewhat eroded over time, but both are still extremely influential.) According to the Blank Paper view, man is entirely the product of his culture. He starts off infinitely plastic, and is formed completely by the society in which he grows up. There is then no end to the possible variations among cultures; what we take to be human instincts are just the deep-dug prejudices of our own society. Forming families, -fearing the dark, and jumping at die sight of a spider are just results of out conditioning. Existentialism at first appears a very different standpoint, because the Existentialist asserts man's freedom and wilt not let him call himself a product of anything. But Existentialism too denies that man has a nature; if he had, his freedom would not be complete. Thus Sartre insisted that "there is no human nature.... Man first of all exists, encounters himself, surges up in the world, and defines himself afterwards. If man as the Existentialist sees him is not definable, it is because to begin with he is nothing. He will not be anything until later, and then he will be what he mates himself" For Existentialism there is only the human condition, which is what happens to man and not what he is born like. If we are afraid of the dark, it is because we choose to be cowards: if we care more for our own children than for o(her people's, it is because we choose to be partial. We must never talk about human nature or human instincts. This implicit moral notion is still very influential, not at all confined to those who use the metaphysic of essence and existence. So I shall sometimes speak of it, not as Existentialist, but at libertarian—meaning that those holding it do not just (like alt of us) think liberty important, but think it supremely important and believe that our having a nature would infringe it.
Philosophers have not yet made much use of informed comparison with other species as a help in the understanding of man.
One reason they have not is undoubtedly the fear of fatalism. Another is the appalling way terms such as instinct and human nature have been misused in the past. A third is the absurdity of some ethological propaganda.

 

Q. Which sentence in the passage distances man from ‘nature’, the most?

Solution:

Animal behaviour is farthest from ―culture, as used in the first sentence of the second paragraph. Hence, B is the right option.

QUESTION: 25

Read the following information and choose the best alternative:

Vimla is the domestic help for Shreya and her neighbour Padma; both live in a posh gated community- Vimla not only cleans the house, but also cooks for both the families. Shreya treasures Vimla ever since she joined her family four years ago, Vimla joined Padma's household this year.
A. In the last one year, Shreya had noticed cash missing on three occasions.
B. Shreya's husband also shared that a few notes were missing train his wallet, though he was not sure if they were stolen.
C. Her eldest son had been pestering Shreya for more pocket money for the last three weeks; in the last few days, he had stopped doing so.
D. In the last one year, Vimla had received six mails from her family asking for money.
E. Her eldest son's expenditure had gone up in the last few days.

 

Q. Which of the following combinations of the above statements would DECREASE the likelihood that Vimla has stolen the money?

Solution:

Only the 3rd and the 5th options weaken the notion of Vimla’s having stolen the money.

QUESTION: 26

Read the following information and choose the best alternative:

A. Padma discovered some money missing from her purse. She suspects that Vimla has stolen it. She wants to prevent the stealing from happening again and is contemplating the following actions A. She should let it pass, since lo err is human B.

B. She should confront Vimla and tell her that she knows the truth and the act is unpardonable regardless of her past service and she is thinking of terminating her services.
C. She should tell Vimla that she is aware someone has stolen money from the house but is not sure who it is.
D. She should share with Vim la that neighbours think Vimla has stolen the money though she doesn't, but is interested in finding out the Truth.
E. She should directly ask Vimla if she stole the money, promising her no punishment if she confesses.

 

Q. Arrange the following combinations of the above actions in the DECREASING order of appropriateness.

Solution:

The objective is to prevent (P) further theft while being appropriate (A). Therefore, best option should be P:Yes and A:Yes Statement 1: (P-N, A-Y) Objective of prevention is not met in 1.
Statement 2: (P-Y, A-N)
Statement 3: (P-Y, A-Y) Message delivered to Vimla is same in statement 3 and 4, but 3 is more appropriate
Statement 4: (P-Y, A-Y (somewhat)): Message delivered to Vimla is same in 3 and 4, but 3 is more appropriate, as in 4 Shreya is bringing in a third party (neighbours) when it is she who suspects.
Statement 5: (P-Y, A-Y). This is more appropriate than 4 but less appropriate than 3 since compared to 4 where Shreya is placing the blame on her neighbours, in 5 Shreya owns it up, however in 3 Shreya is discussing the incident, while in 5 she is pointing a finger at Vimla purely on suspicion.
Therefore, Option D is the correct answer.

QUESTION: 27

Read the following information and choose the best alternative:

Genius Consul ring is a boutique consulting firm started by Shirish, Balram. Rahman and Xavier, four friends from a premier business school. They committed themselves to abide by two principles: a) not to indulge in anything unethical and b) share earning equally. 
Genius Consulting could not get a significant project till the following year, when they managed a big one after Rahman's father referred their firm to his top management. Convinced of the team's talent following an impressive presentation, the lop management awarded them the project even though six other referred teams made presentations.
The day following the presentation, they met to decide the way forward for the organization.

 

Q. Which of the following choices would be the most appropriate for Genius Consulting?

Solution:

Since company is formed with a motto of ethics and equal compensation, it should not be disturbed. Compensation, should not change based on who gets the business because tomorrow someone else might get the business or getting business may be a role assigned to one member, while others play equally important but different role. It is not an unethical situation because the project was won on the basis of capability and not because of favour from Rahman‘s father. Hence, C becomes the best option as no one is favoured.

QUESTION: 28

Mrs Biswas was to retire in one year after serving in the construction department of the Gujarat government for more than thirty years. After retirement, she wanted to spend her retired life along with Mr Biswas, a retired school teacher in a small town in Kerala, They had two children, both studying in Bengaluru, the Biswas' wished to construct a house in Kerala with their life savings.
The couple gathered information about owning a house in Kerala. They had four options:

A. Buy a fully furnished house from a big developer.
B. Buy a semi-furnished house from a big developer and furnish it,
C. Get a local unregistered contractor to construct a house and furnish it
D. Mr Biswas wish inpuis from the family could supervise the construction of a house back in Kerala by employing the best material, engineers, masons and labourers.

 

Q. Which option would ENSURE die best control of quality of construction for the Biswas'?

Solution:

It is understandable that the supervision by the family would ensure the best quality. Hence, option D is the best answer.

QUESTION: 29

Read the following information and choose the best alternative:

Mrs Biswas was to retire in one year after serving in the construction department of the Gujarat government for more than thirty years. After retirement, she wanted to spend her retired life along with Mr Biswas, a retired school teacher in a small town in Kerala, They had two children, both studying in Bengaluru, the Biswas' wished to construct a house in Kerala with their life savings.
The couple gathered information about owning a house in Kerala. They had four options: A. Buy a fully furnished house from a big developer.
B. Buy a semi-furnished house from a big developer and furnish it, C. Get a local unregistered contractor to construct a house and furnish it D. Mr Biswas wish inpuis from the family could supervise the construction of a house back in Kerala by employing the best material, engineers, masons and labourers.

 

Q. Which of the following additional information, IF TRUE, would improve the chances of the third option being preferred?

Solution:

If the local contractor enjoys a good reputation, only then Mrs. Biswas will trust a local contractor to construct the house.

QUESTION: 30

Read the following information and choose the best alternative:

Mrs Biswas was to retire in one year after serving in the construction department of the Gujarat government for more than thirty years. After retirement, she wanted to spend her retired life along with Mr Biswas, a retired school teacher in a small town in Kerala, They had two children, both studying in Bengaluru, the Biswas' wished to construct a house in Kerala with their life savings.
The couple gathered information about owning a house in Kerala. They had four options: A. Buy a fully furnished house from a big developer.
B. Buy a semi-furnished house from a big developer and furnish it, C. Get a local unregistered contractor to construct a house and furnish it D. Mr Biswas wish inpuis from the family could supervise the construction of a house back in Kerala by employing the best material, engineers, masons and labourers.
The Kerala Government recently announced a policy:  In case of major quality infringement, the builder will pay a penalty of 50% of the price of the house in addition to the price of The house, to the client within a year of notice.

 

Q. Rank in ASCENDING order the options that would ensure "control of quality".

Solution:

We need to with the least appropriate option. In that situation, blindly trusting a local contractor will be the worst possible option. Thus, the answer option has to start with option 3.

QUESTION: 31

Read the following information and choose the best alternative:

A pastor bad eaten at a restaurant with his troupe of ten and his family. II is a norm to tip the waiter and about 20% of a waiter's salary comes from these lips. However, while paying the bill, the pastor crossed out the automatic 18% lip charged for parties of more than eight and wrote “I give God 10% why do you get 18%?” above his signature. The chagrined waitress at the restaurant posted a photo of this on the social media- She was subsequently fired for violating company's policy on customer privacy.
This would have been understandable if the restaurant had not posted just 2 weeks ago & customer receipt that was complimenting them. Social media and social activists came heavily upon the management's ambivalent stand and the firing of the waitress. In response, the company posted a note on their social media page defending their actions. This quickly drew over 10,000 comments, mostly negative, lo which the management started responding by posting the same note over and over again. There were also accusations of the company deleting negative comments and blocking users.
The restaurant also experienced a sizable drop in their footfall.

 

Q. Who/what is the main cause for the situation becoming unmanageable?

Solution:

The passage highlights the unfair punishment as the cause of all the turmoil. Therefore, option D is the best answer.

QUESTION: 32

Read the following information and choose the best alternative:

A pastor bad eaten at a restaurant with his troupe of ten and his family. II is a norm to tip the waiter and about 20% of a waiter's salary comes from these lips. However, while paying the bill, the pastor crossed out the automatic 18% lip charged for parties of more than eight and wrote “I give God 10% why do you get 18%?” above his signature. The chagrined waitress at the restaurant posted a photo of this on the social media- She was subsequently fired for violating company's policy on customer privacy.
This would have been understandable if the restaurant had not posted just 2 weeks ago & customer receipt that was complimenting them. Social media and social activists came heavily upon the management's ambivalent stand and the firing of the waitress. In response, the company posted a note on their social media page defending their actions. This quickly drew over 10,000 comments, mostly negative, lo which the management started responding by posting the same note over and over again. There were also accusations of the company deleting negative comments and blocking users.
The restaurant also experienced a sizable drop in their footfall.
The downward spiral continued for the restaurant as the management persisted in defending their actions and argued with those who criticised them. By the following week, the original post had generated over 18,000 negative comments.

 

Q. Which of the following is the best way forward for the restaurant at this juncture?

Solution:

Both parties have breached the code. Therefore, apologies by both should settle the dispute. Further, the reinstatement of the waitress would ensure that the public is also pacified.

QUESTION: 33

Read the following information and choose the best alternative:

A college campus with a population of around 2,000 of whom 200 were children. 1,200 people between 15 and 45 years, 500 people between 45 and 65 and around 100 people more than 65 years of age. The campus has two big gates opening out to the city. There are 400 cars and 500 motorbikes inside the campus. The residents relied on these vehicles to visit the city located 10 kilometres away.
Now, with land within the campus becoming scarce, the chief administrator (CA) found the growing demand for parking lot difficult to handle. The faculty, staff and students wanted increased parking space. In the past six years, the parking requirement on campus had doubled. The CA found it inappropriate to construct parking lots from the students' fee, even though those with vehicles may not complain about it.
Besides creating parting problems, the CA felt that these vehicles added to the pollution and made residents less responsible towards each other. The risk to the children and the elderly because of over-speeding was menacing. Therefore, the CA wanted to reduce the number of vehicles in the campus Many faculty members, students and staff members, however, fell that demand for more parking space was natural as vehicles were required to go the market, railway station, airport, and inter-state bus terminal all located in the city. They also told the CA that the elderly, sick and the toddlers relied only on these vehicles.
After listening to all stakeholders the CA wanted to solve these problems while ensuring the campus remained responsible and green.

 

Q. Which of the following actions would best satisfy all the stakeholders within the campus?

Solution:

This will take care of problems stated in the passage as pollution will be less, parking space can be managed and any emergency can also be taken care of.

QUESTION: 34

 Read the following information and choose the best alternative:

A college campus with a population of around 2,000 of whom 200 were children. 1,200 people between 15 and 45 years, 500 people between 45 and 65 and around 100 people more than 65 years of age. The campus has two big gates opening out to the city. There are 400 cars and 500 motorbikes inside the campus. The residents relied on these vehicles to visit the city located 10 kilometres away.
Now, with land within the campus becoming scarce, the chief administrator (CA) found the growing demand for parking lot difficult to handle. The faculty, staff and students wanted increased parking space. In the past six years, the parking requirement on campus had doubled. The CA found it inappropriate to construct parking lots from the students' fee, even though those with vehicles may not complain about it.
Besides creating parting problems, the CA felt that these vehicles added to the pollution and made residents less responsible towards each other. The risk to the children and the elderly because of over-speeding was menacing. Therefore, the CA wanted to reduce the number of vehicles in the campus Many faculty members, students and staff members, however, fell that demand for more parking space was natural as vehicles were required to go the market, railway station, airport, and inter-state bus terminal all located in the city. They also told the CA that the elderly, sick and the toddlers relied only on these vehicles.
After listening to all stakeholders the CA wanted to solve these problems while ensuring the campus remained responsible and green.

 

Q. Which of the following would be the best option to increase revenue» decrease carbon footprint and still satisfy all the stakeholders in the campus?

Solution:

Considerable collection from vehicles will certainly increase the revenue and decrease pollution inside the campus.
Hence, A should be the best choice.

QUESTION: 35

Read the following information and choose the best alternative:

Girirajan an unemployed youngster from Kumbakonam, Tamilnadu, visited Singapore where his school friend worked as software engineer. In Singapore, Girirajan realized that there were a lot of Tamils in "Little India" area. He soon assessed that there were very few restaurants serving authentic Tamil food and decided to set-up a restaurant “Giri’s” in "Little India" serving authentic Tamil food in traditional banana leaf Customers loved the food. Very soon word spread about the good quality food served in die traditional way. Girirajan expanded operation recruiting 10 employees, all Tamils.
Six months later, Girirajan realized that a lot of Kannadiga and Telugu customers started visiting the restaurant along with their Tamil friends. One day, a Kannadiga customer looking for Devangere Benne Dosa suggested that it may not be a bad Idea for Girirajan to serve Karnataka Andhra cuisines along with Tamil.
With time, the popularity of the restaurant kept soaring. As a result, a lot of Malays, Indonesians and Chinese started visiting the restaurant. His software engineer friend advised to cater to customers of all nationalities. Despite his desire to go grand, Gtrirajan realized he did not have enough money to gee extra apace anywhere in Singapore and banks were also reluctant to lend.
One day, while assessing the business, he realized that the restaurant had 90% occupancy rate during peak hour and 40% during the non-peak hours. Both figures were increasing with time.

 

Q. Which of the following options would be most suitable for the growth of the business?

Solution:

The business has already reached 90% utilization (and this is improving further) during peak hours, in addition he has space constraints. Making substantial changes will incur lot of costs but opportunities for benefits are limited because of existing 90% utilization. Further, selling dishes of other regions might affect current focus on authentic Tamil food (and this was the business opportunity according to the passage).
Moreover, there is no surety that he will do well in other cuisines because lack of experience/expertise. Hence, Giri is better off to focus on authentic and quality Tamil cuisine which is the reason for his success. So, option C is the correct answer.

QUESTION: 36

Read the following information and choose the best alternative:

Girirajan an unemployed youngster from Kumbakonam, Tamilnadu, visited Singapore where his school friend worked as software engineer. In Singapore, Girirajan realized that there were a lot of Tamils in "Little India" area. He soon assessed that there were very few restaurants serving authentic Tamil food and decided to set-up a restaurant “Giri’s” in "Little India" serving authentic Tamil food in traditional banana leaf Customers loved the food. Very soon word spread about the good quality food served in die traditional way. Girirajan expanded operation recruiting 10 employees, all Tamils.
Six months later, Girirajan realized that a lot of Kannadiga and Telugu customers started visiting the restaurant along with their Tamil friends. One day, a Kannadiga customer looking for Devangere Benne Dosa suggested that it may not be a bad Idea for Girirajan to serve Karnataka Andhra cuisines along with Tamil.
With time, the popularity of the restaurant kept soaring. As a result, a lot of Malays, Indonesians and Chinese started visiting the restaurant. His software engineer friend advised to cater to customers of all nationalities. Despite his desire to go grand, Gtrirajan realized he did not have enough money to gee extra apace anywhere in Singapore and banks were also reluctant to lend.
One day, while assessing the business, he realized that the restaurant had 90% occupancy rate during peak hour and 40% during the non-peak hours. Both figures were increasing with time.
Girirajan started analysing his quarterly customer data to assess growth opportunities. He discovered that 20 % of his customers are Kannadigas and many of them were requesting for a few Karnataka dishes. He was not sure if it was a good idea to serve Karnataka food. He wanted to experiment before taking the final call,

 

Q. Which of the following options will be worth experimenting in the next fortnight?

Solution:

Because of the strength of Karnataka customers, this experiment is worthwhile being made.

QUESTION: 37

Read the following information and choose the best alternative:

Girirajan an unemployed youngster from Kumbakonam, Tamilnadu, visited Singapore where his school friend worked as software engineer. In Singapore, Girirajan realized that there were a lot of Tamils in "Little India" area. He soon assessed that there were very few restaurants serving authentic Tamil food and decided to set-up a restaurant “Giri’s” in "Little India" serving authentic Tamil food in traditional banana leaf Customers loved the food. Very soon word spread about the good quality food served in die traditional way. Girirajan expanded operation recruiting 10 employees, all Tamils.
Six months later, Girirajan realized that a lot of Kannadiga and Telugu customers started visiting the restaurant along with their Tamil friends. One day, a Kannadiga customer looking for Devangere Benne Dosa suggested that it may not be a bad Idea for Girirajan to serve Karnataka Andhra cuisines along with Tamil.
With time, the popularity of the restaurant kept soaring. As a result, a lot of Malays, Indonesians and Chinese started visiting the restaurant. His software engineer friend advised to cater to customers of all nationalities. Despite his desire to go grand, Gtrirajan realized he did not have enough money to gee extra apace anywhere in Singapore and banks were also reluctant to lend.
One day, while assessing the business, he realized that the restaurant had 90% occupancy rate during peak hour and 40% during the non-peak hours. Both figures were increasing with time.
Girirajan experimented with Karnataka food for a fortnight He collected sales data for Karnataka food along with the trend of overall sales for the last seven days.

 

Q. Which of the following datasets. IF TRUE, will give Girirajan greater confidence to continue serving Kamalaka food? (Figures below represent Karnataka food sales as percentage of total sales)

Solution:

An increase in sales percentage and overall sales would increase Girirajan’s confidence in the business.

QUESTION: 38

Read the information given below and answer the question that follows.

A University coach was asked to select teams in three sports: Shooting, Cricket (batsmen only) and "Snakes & Ladder". The honest and keen observer head boy of the school informed the coach that he had observed 100 students playing the three games - shooting, cricket and "Snakes & Ladder". In shooting, all students were given 100 chances to hit a target. In cricket, a batsman faced a maximum of 100 balls, provided he DID NOT GET OUT. In "Snakes & Udder", every student could play 100 matches, one each with the other students and one against a computer. In shooting, a player got one point for missing it. In “Snakes & Ladder”, a person got one point for winning the game and zero for losing. To the coach’s utter surprise, the distribution of points across all three games was the same. It was as follows:

The coach has to select a team of eleven in each sport.

 

Q. Which of the following options is the best way to select the "Snakes &. Ladder” team?

Solution:

Since winning or losing in Snakes & Ladder game is matter of luck, thus the coach can ignore the data in the table and randomly pick any 11 players.

QUESTION: 39

Read the information given below and answer the question that follows.

A University coach was asked to select teams in three sports: Shooting, Cricket (batsmen only) and "Snakes & Ladder". The honest and keen observer head boy of the school informed the coach that he had observed 100 students playing the three games - shooting, cricket and "Snakes & Ladder". In shooting, all students were given 100 chances to hit a target. In cricket, a batsman faced a maximum of 100 balls, provided he DID NOT GET OUT. In "Snakes & Udder", every student could play 100 matches, one each with the other students and one against a computer. In shooting, a player got one point for missing it. In “Snakes & Ladder”, a person got one point for winning the game and zero for losing. To the coach’s utter surprise, the distribution of points across all three games was the same. It was as follows:

The coach has to select a team of eleven in each sport.

 

Q. Which of the following options is the best way of selecting the Shooting team?

Solution:

Since results of shooting are completely dependent on skills of a shooter, thus the results must be fair and the coach should select all students in 80-99 ranges.

QUESTION: 40

Read the information given below and answer the question that follows.

A University coach was asked to select teams in three sports: Shooting, Cricket (batsmen only) and "Snakes & Ladder". The honest and keen observer head boy of the school informed the coach that he had observed 100 students playing the three games - shooting, cricket and "Snakes & Ladder". In shooting, all students were given 100 chances to hit a target. In cricket, a batsman faced a maximum of 100 balls, provided he DID NOT GET OUT. In "Snakes & Udder", every student could play 100 matches, one each with the other students and one against a computer. In shooting, a player got one point for missing it. In “Snakes & Ladder”, a person got one point for winning the game and zero for losing. To the coach’s utter surprise, the distribution of points across all three games was the same. It was as follows:

The coach has to select a team of eleven in each sport.

 

Q. Which of the following options is the correct statement for picking up the cricket team?

Solution:

In cricket, a batsman may or may not face all 100 balls (being out before completion of 100 balls). Thus a batsman, who is otherwise playing good, may be out before completion of 100 balls and his exact performance may not be evident from the table. Thus, nothing definite can be said regarding the selection of cricket players.

QUESTION: 41

Read the following information and choose the best alternative:

 

Q. As a newly started organization in the IT sector, Saksha IT is a fast growing 400 employee organization. Its head, Saksha Kumar believes in building an organization driven by humility. Which of the following policies would best help him achieve that?

Solution:

Humility is the quality of not being proud of being perfect as you are aware of your limitations. Therefore, among the options, the option that focuses on awareness of the self with respect to limitations should be in the consideration set for the correct answer.
However, the focus on awareness of self is not necessarily linked to ―improvement or ―overcomingǁ the limitations. Moreover, the culture of humility should not be confused with the performance measurement or rewards and compensation.
Among the options, Option D focuses on making one aware of one self without any link with rewards or performance and hence, Option D is the right answer.

QUESTION: 42

Read the following information and choose the best alternative:

Principal Maheswari BINK School of Management is facing a problem that calls for quick action. She received an anonymous mail one day, possibly from one of the students, complaining about outdated syllabi, mediocre teachers and poor choice of courses on offer.

 

Q. Which of the following is the best course of action available to the Principal?

Solution:

The principal has received an anonymous mail which could be a result of an underlying concern, which might be genuine or not, among the student(s). So, she should focus on the underlying concern, but this way of communicating anonymously is something that should be strongly discouraged. Since the underlying concern may or may not be genuine, she should openly invite students for discussions but not discuss the mail as such.
Hence, Option A is the right answer because principal is addressing: a) the issue of anonymous email and b) whether the content of the email is a concern.

QUESTION: 43

Read the information given below and answer the question that follows.

Shyam prepares and sells piping hot puri and sabji (gravy) from 7:00 am to 9:00 am (both inclusive) through a stall at XLRI campus. Presently, he has just a single oven, which can do only one job at a time. It takes 30 minutes to cook one handi (a large bowl) of sabji, sufficient for 12 customers. It takes him 10 minutes to prepare 2 plates of puri at a time. While the cost of a plate of puri-sabji is Rs. 10 the price is Rs. 25. Puri stays hot for only 5 minutes after preparation, while sabji stays hot for 30 minutes only. It takes 10 minutes to reheat the sabji which slays hot for another 30 minutes. If he brings a handi of hot sabji from home, the transport would cost him Rs. 50. It can also stay hot for 30 minutes excluding the transportation time. Currently, every 20 minutes five plates are ordered. All unsold quantities are distributed at cost after 9:30 am.

 

Q. Find the maximum number of plates of puri-sabji Shyam can sell in the first hour of business?

Solution:

We assume that 1st handi of subzi is sourced from home. Now this can cater to 12 customers but subject to how many puris can be made within the first hour. Now, after 30 min we need to reheat the subzi for 10 min. So in that time no puris can be made, hence decreasing the number of puris by 2 giving the maximum plates to be 12-2=10

QUESTION: 44

Read the information given below and answer the question that follows.

Shyam prepares and sells piping hot puri and sabji (gravy) from 7:00 am to 9:00 am (both inclusive) through a stall at XLRI campus. Presently, he has just a single oven, which can do only one job at a time. It takes 30 minutes to cook one handi (a large bowl) of sabji, sufficient for 12 customers. It takes him 10 minutes to prepare 2 plates of puri at a time. While the cost of a plate of puri-sabji is Rs. 10 the price is Rs. 25. Puri stays hot for only 5 minutes after preparation, while sabji stays hot for 30 minutes only. It takes 10 minutes to reheat the sabji which slays hot for another 30 minutes. If he brings a handi of hot sabji from home, the transport would cost him Rs. 50. It can also stay hot for 30 minutes excluding the transportation time. Currently, every 20 minutes five plates are ordered. All unsold quantities are distributed at cost after 9:30 am.
Shyam's puri-sabji became famous. Now he gets 5 orders per 10 minutes and has invested in an additional oven. As he is working alone on both the ovens simultaneously, now in any one oven it takes him 45 minutes to cook one handi of sabji. 15 minutes for 2 plates of puri and 15 minutes to reheat the sabji. He can bring only one handi from home.

 

Q. What will he his maximum daily profit?

Solution:

Hence , grand total of plates =12+10=22

Now, profit = 15 × 22 = 330 – 50 (Transport cost) = 280

QUESTION: 45

Read the information given below and answer the question that follows.

Shyam prepares and sells piping hot puri and sabji (gravy) from 7:00 am to 9:00 am (both inclusive) through a stall at XLRI campus. Presently, he has just a single oven, which can do only one job at a time. It takes 30 minutes to cook one handi (a large bowl) of sabji, sufficient for 12 customers. It takes him 10 minutes to prepare 2 plates of puri at a time. While the cost of a plate of puri-sabji is Rs. 10 the price is Rs. 25. Puri stays hot for only 5 minutes after preparation, while sabji stays hot for 30 minutes only. It takes 10 minutes to reheat the sabji which slays hot for another 30 minutes. If he brings a handi of hot sabji from home, the transport would cost him Rs. 50. It can also stay hot for 30 minutes excluding the transportation time. Currently, every 20 minutes five plates are ordered. All unsold quantities are distributed at cost after 9:30 am.
Shyam's stall was becoming popular by the day. Now be gets 5 customers every 10 minutes. After buying a second oven, he employed a helping hand, Aman at Rs. 100 for two hours. Aman can cook one handi of sabji in 20 minutes or can prepare 3 plates of puri in 10 minutes. Reheat time for sabji is 10 minutes. None of them can work on both the ovens simultaneously.

 

Q. Which of the following options will help Shyam maximize his daily profit, if he does NOT bring sabji from home?

Solution:

Since Aman is more efficient, thus he should make sabji while Shyam should make puri. Thus, for first 20 minutes, Aman will make sabji and Shyam will make puri in last 10 min, (of first 20 min. slot) so that reheating of puri is not required. Now, after this, both should simultaneously make puri in 2ovens at their own rate for next 10 min. (because sabji is still available, no need to make more sabji). Thus, it can be safely concluded that to maximize profits, Aman should be doing both the jobs and hence the best choice will be option (D).

QUESTION: 46

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. The sum of series, (-100) + (-95) + (-90) +……….+110+115+120, is:

Solution:

(-100) + (-95) + (-90)+ _ _ _ _ _ _ 110+115+120

Let the no. of terms be n

So -100+ (n-1)5=120 × ⇒ n = 45

QUESTION: 47

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. AB is a chord of a circle. The length of AB is 24 cm. P is (he midpoint of AB. Perpendiculars from P on either side of the chord meets the circle at M and N respectively. If PM < PN and PM = 8 cm. then what will be the length of PN?

Solution:

Using the formula AP × PB = PM × PN

We get 12 ×12 = 8 × PN ⇒PN = 18 cm

QUESTION: 48

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. If x and y are real numbers, the least possible value of the expression. 4(x – 2)2 + 4(y – 3)2 – 2 (x – 3)2 is:

Solution:

4(x - 2)2 + 4 (y - 3)2 - 2 (x - 3)2
⇒ 4 (x2 + 4 - 4x) + 4 (y - 3)2 – 2 (x2 - 6x + 9)
⇒ 4x2 +16 - 16x + 4 (y - 3)2 - 2x2 + 12x - 18
⇒ 2x2 - 4x – 2 + 4 (y - 3)2
⇒ 2 (x2 -2x) + 4 (y - 3)2 – 2
⇒ 2 (x2 - 2x +1) +4 (y - 3)2 – 4
⇒ 2 (x - 1)2 + 4(y - 3)2 - 4
This is minimum when x= 1 & y =3.
Hence min value is -4

QUESTION: 49

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. Four two-way pipes A, B, C and D can cither fill an empty tank or drain the full tank in 4, 10, 12 and 20 minutes respectively. All four pipes were opened simultaneously when the tank is empty. Under which of the following conditions the tank would be half filled after 30 minutes?

Solution:

A → 4 min, B → 10 min, C → 12 min, D → 20 min
Going by options, we see that 1st option satisfies the given condition as

So tank is filled in 60 min. Hence it would be half-filled in 30 min

QUESTION: 50

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. A shop, which sold same marked price shirts, announced an offer - if one buys three shirts then the fourth shirt is sold at a discounted price of Rs. 100 only. Patel took the offer. He left the shop with 20 shirts after paying Rs. 20,000. What is the marked price of a shirt?

Solution:

Let MP of shirt = x

So as per question, (3x +100) 5 = 20000

⇒ 3x+100 =4000 ⇒ 3x=3900⇒ x= 1300

QUESTION: 51

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. The volume of a pyramid with a square base is 200 cm3. The height of the pyramid is 13 cm. What will be the length of the slant edges (i.e. the distance between the apex and any other vertex), rounded to the nearest integer?

Solution:



Thus , required length or slantedge

QUESTION: 52

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. The volume of a pyramid with a square base is 200 cm3. The height of the pyramid is 13 cm. What will be the length of the slant edges (i.e. the distance between the apex and any other vertex), rounded to the nearest integer?

Solution:

No. in the 2nd roll higher than 1st. To satisfy this condition, we take any 2 nos. out of total 6 numbers on the dice.
Hence favourable cases =6C2 =15. Total 36 cases possible in this case.
So reqd. probability = 

QUESTION: 53

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. If f(x) = ax + b, a and b are positive real numbers and if f(f(x)) = 9x + 8, then the value of a + b is:

Solution:

  If f(x) =ax+b

Then, f(f(x))=a(ax+b) +b

Thus, a2x+ab+b=9x+8

Comparing coefficients of x and constant term,

we get a2 = 9 ⇒ a = 3

and ab+b = 8 ⇒b=2 or -4.
Thus , a+b can be 3+2 = 5 or -3+ (-4)=-7.
Hence , option (c) is the correct answer

QUESTION: 54

 Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. Arup and Swarup leave point A at 8 AM to point B. To reach B, they have to walk the first 2 km, then travel 4 km by boat and complete the final 20 km by car. Amp and Swarup walk al a constant speed of 4 km and 5 km/hr respectively. Each rows his boat for 30 minutes. Arup drives his car at a constant speed of 50 km/hr while Swarup drives at 40 km/hr. If no lime is wasted in transit when will they meet again?

Solution:

Walking speed of A = 4 kmph
Walking speed of S = 5 kmph
Time taken by A to walk 2 km = 30 min
Time taken by A to ride by car =24 min Let’s consider person S
Time taken by S to walk 2 km = 24 min
Time taken by S to ride by car =30 min
So Total journey time for both = 30 +24+30 =84 min
Hence they would  be together at B at 9 : 24 AM

QUESTION: 55

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Hari’s family consisted of his younger brother (Chari), younger sister (Gouri), and their father mother. When Chari was born, the sum of the ages of Hari, his father and mother was 70 years. The sum of the ages of four family members, at the time of Gouri’s birth, was twice the sum of ages of Hari’s father and mother at the time of Hari’s birth. If Chari is 4 years older than Gouri, then find the different in age between Hari and Chari.

Solution:

When  Hari was born, let’s assume age of father was F and mother was M. When Chari was born (after x years of Hari), the age of Hari =x years ⇒ x + (F + x) + (M + x) =70.-----(1) When Gouri was born (further after 4 years), then Ages of 4 family members =2 × (Ages of father  & mother at Hari’s birth) (x + 4) + 4 + (F + x + 4) + (M + x + 4) = 2 (F+ M) ⇒ 3x + 16 = F+ M ------(2) Putting value of (F + M) from eqn. (2) to eqn (1), we get ⇒ 3x + 3x + 16 =70 ⇒ 6x = 54 ⇒ x = 9 years Thus difference in age between Hari and Chari is 9 years.

QUESTION: 56

Solve the following problem question and mark the best possible option.

In a True/False quiz, 4 marks are awarded for each correct answer and 1 mark is deducted for each wrong answer. Amit, Benn and Chitra answered the same 10 questions, and their answers we given below in the same sequential order.

 

Q. If Amit and Benn both score 35 marks each then Chitra’s score will be;

Solution:

A & B both score 35 marks Let’s say both got x correct and y wrong.
So 4x - y =35 & x + y =10 ⇒x =9, y=1 So both A & B  got 9 questions correct and 1 question wrong.
So we can see that C got 4 questions correct (Q1, 2, 3, 9) Hence score of C = 4 × 4 - 6 = 10.

QUESTION: 57

Solve the following question and mark the best possible option.

In a class of 60, along with English as a common subject, students can opt to major in Mathematics. Physics, Biology or b combination of any two. 6 students major in both Mathematics and Physics, 15 major in both Physics and Biology, but no one majors in both Mathematics and Biology. In an English test, the average mark scored by students majoring in Mathematics is 45 and that of students majoring in Biology is 60, However, the combined average mart in English, of students of these two majors, is 50.

 

Q. What is the maximum possible number of student who major ONLY in Physics?

Solution:

Total strength = 60
Average marks in Math’s = 45
Average marks in Biology = 60  (Combined Average marks =50)
Let the no. of students in Maths & Biology are in the ratio  x :y
So x : y = 60-50 : 50-45 = 10 : 5 ⇒ 2 :1
So let’s make venn diagram :

Since Math has twice the number of students as Biology. So Math’s has 30 & Biology has 15 people. Hence Physics only can have maximum 60 – (30 + 15) = 15 people

QUESTION: 58

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. If 50 ≤ x0 ≤ 150, then the value of sin 300 + cos x0 – sin x0 will  be:

Solution:

Let take x as 50 So cos 50 would be very close to 1 and sin50 would be very close to 0.
So difference is a higher value (<1) but close to it. When sin is added to this, the value crosse s 1

Hence none of the options match

QUESTION: 59

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. If N = (11P+7) (7q-2)(5r+1)(3s) is a perfect cube, where p, q, r and s are positive integers, then the smallest value of p + q + r + s is:

Solution:

N = (11P + 7) (7q - 2) (5r + 1) (3s)
If N is a perfect cube, then min. positive values of p, q, r, s would be p=2,q=2,r=2 and s=3. So smallest value of  p + q + r + s = 2 + 2 + 2 + 3 = 9

QUESTION: 60

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. An institute has 5 departments and each department has 50 students. If students are picked up randomly from all 5 departments to form a committee, what should be the minim him number of students in the committee so that at least one department should have representation of minimum 5 students?

Solution:

For representation of minimum 5 students from atleast one department, assume that first 5 students are selected, one from each department. Similarly, next 3 sets of 5 students will be selected (3 from each department). Now, 4 students are selected from each department. As soon as one more student is selected from any department, the representation of that department will be of 5 students. Hence, minimum 21 students should be in the committee.

QUESTION: 61

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. AB, CD and EF are three parallel lines, in that order. Let d1 end d2 be the distances from CD to AB and EF respectively. d1 and d2 are integers, where d1:d2 = 2:1, P is a point on AB, Q and S are points on CD and R is a point on F-F, If the area of the quadrilateral PQRS is 30 square units, what is the value of QR when value of SR is the least?

Solution:

  d1 : d2 QR =?
SR is least If SR is least, it means SR =1. Let’s take QS =x. Also PQ =2. Hence

This value is slightly greater than 20 units.

QUESTION: 62

Solve the following question and mark the best possible option.

 

Q. ABCD is a rectangle P, Q and R are the midpoint of BC, CD and DA. The point S lies on the line QR in such a way that SR: QS = 1:3. The ratio of the triangle APS and rectangle ABCD is

Solution:

Area of DAPS = Area of rectangle ABCD-Area D APB –Area DQPC –Area DDQR –Area DARS-Area DPQS Let’s assume the dimensions of rectangle ABCD as length, AB =32 and width BC =24




QUESTION: 63

In an innings of a T20 cricket match (a team can bowl for 20 overs) 6 howlers bowled from the fielding side, with a bowler allowed maximum of 4 overs. Only the three specialist bowlers bowled their full quota of 4 overs each, and the remaining 8 overs were shared among three non-specialist bowlers. The economy rates of four bowlers were 6, 6, 7 and 9 respectively. (Economy rate is the total number a/runs conceded by - a bowler divided by the number of overs bowled by that bowler). This however, does not include the dab of the best bowler (lowest economy rate) and the worst bowler (highest economy rate). The number of overs bowled and the economy rate of any bowler are in integers.
Read the two statements below;
S1: The worst bowler did not bowl the minimum number of overs.
S2: The best bowler is a specialist bowler.

 

Q. Which of the above statements or their combinations can help arrive at the mini mum number of overs bowled by a nonspecialist bawler ?

Solution:

Overs bowled by specialist bowlers =12. Overs bowled by non specialist bowlers = 8.
Since there are 8 overs, so maximum a bowler can bowl is 3 overs. So 3, 3, 2 is the only breakup of 8 overs. Hence non specialist bowler can bowl a minimum of 2 overs. Hence statement S1 or S2 are not required.

QUESTION: 64

Read the information given below and answer the question that follows.

In an innings of a T20 cricket match (a team can bowl for 20 overs) 6 howlers bowled from the fielding side, with a bowler allowed maximum of 4 overs. Only the three specialist bowlers bowled their full quota of 4 overs each, and the remaining 8 overs were shared among three non-specialist bowlers. The economy rates of four bowlers were 6, 6, 7 and 9 respectively. (Economy rate is the total number a/runs conceded by - a bowler divided by the number of overs bowled by that bowler). This however, does not include the dab of the best bowler (lowest economy rate) and the worst bowler (highest economy rate). The number of overs bowled and the economy rate of any bowler are in integers.
Read the two statements below; S1. The economy rates of the specialist bowlers are lower than that of the non-specialist bowlers.
S2. The cumulative runs conceded by the three non-specialist bowlers were 1 more than those conceded by the three specialist bowlers.

 

Q. Which of the above statements or their combinations can help arrive at the economy rate of the worst bowler?

Solution:

Economy rates are 6,6,7,9 which exclude worst bowler and best bowler. As per S1, Economy rates of specialist bowlers are lower than that of non-specialist bowlers so let’s take economy rates of specialist bowlers as 5, 6 and 6.
Hence their cumulative runs would be (5 × 4) + (6 × 4) + (6 × 4) = 68 As per S2, cumulative runs for non specialist bowlers =69. And their economy rates are 7, 9. Let’s take economy rate of worst bowler be x So (7 × 3) + (9 × 2) + (x × 3) = 69 ⇒ x =10         If we take economy rate of best bowler as 4 or less, then economy rate of worst bowler is obtained as less than 9. This violates the given condition. Hence the case solved above is absolutely correct.
So we can find the economy rate of worst bowler using both the statements. Hence answer is option D.

QUESTION: 65

Analyse the graph/s given below and answer the question that follows.

The grid below captures relationships among seven personality dimensions: “extraversion”, “true_arousal_plac”, “true_arousal_caff”, “arousal_plac”, “arousal_caff”, “performance_plac”, and “performance_caff”. The diagonal represents histograms of the seven dimensions. Left of the diagonal represents scatterplots between the dimensions while the right of the diagonal represents quantitative relationships between the dimensions. The lines in the scatterplots are closest approximation of the points. The value of the relationships to the right of the diagonal can vary from – 1 to + 1, with – 1 being the extreme linear negative relation and + 1 extreme linear positive relation. (Axes of the graph are conventionally drawn)

Q. Which of the following is true?

Solution:

Option A is incorrect as “extraversion” has 3 modes instead of 2 and among the remaining options graph values of “performance plac” are very much clear and further its median is 1.75 and average is 2.55. Hence median of this parameter is definitely lower than its average .Hence option D is the answer

QUESTION: 66

Analyse the graph/s given below and answer the question that follows.

The grid below captures relationships among seven personality dimensions: “extraversion”, “true_arousal_plac”, “true_arousal_caff”, “arousal_plac”, “arousal_caff”, “performance_plac”, and “performance_caff”. The diagonal represents histograms of the seven dimensions. Left of the diagonal represents scatterplots between the dimensions while the right of the diagonal represents quantitative relationships between the dimensions. The lines in the scatterplots are closest approximation of the points. The value of the relationships to the right of the diagonal can vary from – 1 to + 1, with – 1 being the extreme linear negative relation and + 1 extreme linear positive relation. (Axes of the graph are conventionally drawn)

Q. Which of the scatterplots shows the weakest relationship?

Solution:

The scatter plot is most scattered between “extraversion” and “performance caff” among the given options. Hence it shows the weakest relationship. Hence option  A is the answer

QUESTION: 67

Analyse the graph/s given below and answer the question that follows.

The grid below captures relationships among seven personality dimensions: “extraversion”, “true_arousal_plac”, “true_arousal_caff”, “arousal_plac”, “arousal_caff”, “performance_plac”, and “performance_caff”. The diagonal represents histograms of the seven dimensions. Left of the diagonal represents scatterplots between the dimensions while the right of the diagonal represents quantitative relationships between the dimensions. The lines in the scatterplots are closest approximation of the points. The value of the relationships to the right of the diagonal can vary from – 1 to + 1, with – 1 being the extreme linear negative relation and + 1 extreme linear positive relation. (Axes of the graph are conventionally drawn)

Q. In which of the following scatterplots, the value of one dimension can be used to predict the value of another, as accurately as possible?

Solution:

Among the given option the scatter plot between “true arousal plac” and “performance plac” is least scattered and as we can clearly find the relation between these two parameters at any point. Hence the value of one dimension can be used to predict the value of another, as accurately as possible. Hence option C

QUESTION: 68

Analyse the graph/s given below and answer the question that follows.

The grid below captures relationships among seven personality dimensions: “extraversion”, “true_arousal_plac”, “true_arousal_caff”, “arousal_plac”, “arousal_caff”, “performance_plac”, and “performance_caff”. The diagonal represents histograms of the seven dimensions. Left of the diagonal represents scatterplots between the dimensions while the right of the diagonal represents quantitative relationships between the dimensions. The lines in the scatterplots are closest approximation of the points. The value of the relationships to the right of the diagonal can vary from – 1 to + 1, with – 1 being the extreme linear negative relation and + 1 extreme linear positive relation. (Axes of the graph are conventionally drawn)

Q. In which of the following scatterplots, the value of one dimension can be used to predict the value of another, as accurately as possible?

Solution:

94 on the right side is between “true arousal plac” and “arousal plac” which on the left side correspond to the second scatter plot in the fourth row. Hence option B is the answer.

QUESTION: 69

Study the table/s given below and answer the question that follows.

Abdul has 8 factories, with different capacities, producing boutique kurtas. In the production process, he incurs raw material cost selling cost (for packaging and transportation) and labour cost. These costs per kurta vary across factories. In all these factories, a worker takes 2 hours to produce a kurta. Profit per kurta \s calculated by deducing raw material cost, selling cost and labour cost from the selling price (Profit = selling price - raw materials cost - selling cost - labour cost). Any other cost can he ignored.

Q. Which of the following options is in decreasing order of raw materials coal?

Solution:

Raw material cost for various factories are : F2 = 5300 – 800 – 45 – 2 (400) = 3655
F3 = 5800 – 900 – 60 – 2 (550) = 3740
F4 = 5500 – 800 – 68 – 2 (450) = 3732
F5 = 5400 – 600 – 75 – 2 (600) = 3525
F6 = 6000 – 875 – 65 – 2 (400) = 4260
F7 = 4900 – 500 – 85 – 2 (350) = 3615
F8 = 5300 – 600 – 70 – 2 (420) = 3790
Hence option A is correct

QUESTION: 70

Study the table/s given below and answer the question that follows.

Abdul has 8 factories, with different capacities, producing boutique kurtas. In the production process, he incurs raw material cost selling cost (for packaging and transportation) and labour cost. These costs per kurta vary across factories. In all these factories, a worker takes 2 hours to produce a kurta. Profit per kurta \s calculated by deducing raw material cost, selling cost and labour cost from the selling price (Profit = selling price - raw materials cost - selling cost - labour cost). Any other cost can he ignored.

Q. Which of the factories listed in the options below has the lowest sales margin (salts margin = profit per kurta divided by selling price per kurta)?

Solution:

Lowest sales margin(For each factory)

Out of all these values , the lowest value is of F7. Hence E option

QUESTION: 71

Study the table/s given below and answer the question that follows.

Abdul has 8 factories, with different capacities, producing boutique kurtas. In the production process, he incurs raw material cost selling cost (for packaging and transportation) and labour cost. These costs per kurta vary across factories. In all these factories, a worker takes 2 hours to produce a kurta. Profit per kurta \s calculated by deducing raw material cost, selling cost and labour cost from the selling price (Profit = selling price - raw materials cost - selling cost - labour cost). Any other cost can he ignored.

Q. Abdul has received an order for 2,000 kurtas from a big retail chain. They will collect the finished pre-packaged kurtas directly from the factories, saving him the selling cost. To deliver this order, he can use multiple factories production. Which of the following options will ensure maximum profit from this order?

Solution:

Selling cost is not to be added. So that would also be added to the profit. So let’s solve it by options.
F1 → Profit = 775+60 =835
F2 & F3 → Profit =800+45=845 (F2)
Profit = 900+60 =960 (F3)
F4 & F6 → Profit = 800+ 68=868 (F4)
Profit = 875+65 =940 (F6)
F3, F6 , F4 → F3 (profit) = 960
F6 (profit) = 940
F4 (profit) = 868
It can’t be F1 or F7 or F8
As profit for F7 = 500+85 =585
Profit for F8 =600+70 =670
Since the profit margins are highest in F3 & F6 and together they can produce 1900 kurtas, thus the maximum profit will be from factories F3, F4 & F6.
Hence option D

QUESTION: 72

Study the table/s given below and answer the question that follows.

Abdul has 8 factories, with different capacities, producing boutique kurtas. In the production process, he incurs raw material cost selling cost (for packaging and transportation) and labour cost. These costs per kurta vary across factories. In all these factories, a worker takes 2 hours to produce a kurta. Profit per kurta \s calculated by deducing raw material cost, selling cost and labour cost from the selling price (Profit = selling price - raw materials cost - selling cost - labour cost). Any other cost can he ignored.

Q. Abdul has introduced s new technology in all his factories. As a result, a worker needs just 1.5 hours to produce a kurta. If raw materials cost and selling cost remain the same, which of the factories listed in the option below will yield the highest profit per kurta?

Solution:

As per new technology, now worker needs 1.5 hrs to produce a kurta Since labour cost for half an hour is decreased, So that value can be added to net profit. So let’s find net profit for these factories:


So highest profit per Kurta is for F3

QUESTION: 73

Mark the best option:


Q. In which of the following countries is Tamil an official language?

Solution:
QUESTION: 74

Mark the best option:


Q. The International Court of Justice is located in:

Solution:
QUESTION: 75

Mark the best option:


Q. Which of the following countries is not a member of SAARC?

Solution:
QUESTION: 76

Mark the best option:


Q. Which of the following institutions are related to the Bretton Woods Agreement?

Solution:
QUESTION: 77

Mark the best option:


Q. In India, February 28th is celebrated as:

Solution:
QUESTION: 78

Mark the best option:


Q. Barak 8 is:

Solution:
QUESTION: 79

Mark the best option:


Q. Which of the followings is the oldest mountain range?

Solution:
QUESTION: 80

Mark the best option:


Q. The words “Satyameva Jayate”, inscribed on Indian currency are taken from:

Solution:
QUESTION: 81

Mark the best option:


Q. Who directed the Oscar winning film “Gandhi”?

Solution:
QUESTION: 82

Mark the best option:


Q. Which of the following options is a MISMATCH?

Solution:
QUESTION: 83

Mark the best option:


Q. Which of the following companies is listed in the Fortune Global 500 Companies, in 2016?

Solution:
QUESTION: 84

Mark the best option:


Q. Which of the following brands is NOT currently owned by an Indian company?

Solution:
QUESTION: 85

Mark the best option:


Q. Which Sikh guru helped the rebel prince Khusro witth moneyand blessings

Solution:
QUESTION: 86

Mark the best option:


Q. Which of the followings is a WRONG combination?

Solution:
QUESTION: 87

Mark the best option:


Q. Which of the following is a WRONG combination?

Solution:
QUESTION: 88

Mark the best option:


Q. Which of the following banks is recently in the news because its employees opened Additional relationship accounts without its customer’s permission?

Solution:
QUESTION: 89

Mark the best option:


Q. Which of the followings is in the outermost reaches of the solar system?

Solution:
QUESTION: 90

Mark the best option:


Q. Which Cult television series celebrated its 50th anniversary in 2016?

Solution:
QUESTION: 91

Mark the best option:


Q. Bogota, Lima and Quito are the capitals of:

Solution:
QUESTION: 92

Mark the best option:


Q. The Yazidis are:

Solution:
QUESTION: 93

Mark the best option:


Q. Where is Hadrian’s Wall located?

Solution:
QUESTION: 94

Mark the best option:


Q. Which of the following animals’ conservation status was changed from “endangered” to “vulnerable” by WWF recently?

Solution:
QUESTION: 95

Mark the best option:


Q. In which of the following countries, both the tropic of Capricorn and the Equator pass through?

Solution:
QUESTION: 96

Mark the best option:


Q. Which of the following novelists has won the Booker Prize?

Solution:
QUESTION: 97

Mark the best option:


Q. Rodrigo Duterte is associated with which of the following nations?

Solution:

Duterte was elected president of the Philippines in 2016 on the strength of a campaign that promised execution of drug dealers and other criminals.
So far his war on crime has already resulted in the killing of thousands of people across the archipelago country.
Duterte's raw and vulgar vocabulary keeps him in the headlines: he called Obama "son of a whore" and has used homophobic slurs to describe opponents.
 

Related tests