Carbon & its Compounds - 2


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Carbon & its Compounds - 2


Description
Attempt Carbon & its Compounds - 2 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Science & Technology for UPSC CSE for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following represents the saponification reaction ?

Solution:

Hydrolysis of an ester with alkali is called saponification reaction.

QUESTION: 2

Ethanol, on heating at 443 K with conc H2S04 gives

Solution:

When ethanol is heated with concentrated sulphuric acid at 443 K, dehydration takes place and ethene is formed. In this reaction concentrated sulphuric acid acts as a dehydrating agent.
CH3-CH2-OH → (H2SO4 + heat) → CH2=CH2 + H2O

QUESTION: 3

Which among the following are unsaturated hydrocarbons ?
(i) H3C -CH2-CH2-CH
(ii) H3C -C = C-CH
(iii) 
(iv) 

Solution:

Compounds of carbon and hydrogen containing double or triple bonds in the molecule are called unsaturated hydrocarbons.

QUESTION: 4

The blindness and death is caused by consuming adulterated liquor contains.

Solution:

Methanol causes blindness and even death. It is also known as denatured alcohol.

QUESTION: 5

The first member of alkyne homologous series is

Solution:

The smallest alkyne contains two carbon atoms with a triple bond between them.

QUESTION: 6

The alcoholic drinks contain

Solution:

CH3CH2OH is present in alcoholic drinks. It is known as ethanol which is prepared by fermentation of sugar (molasses).

QUESTION: 7

Which of the following is not a straight chain hydrocarbon ?

Solution:

Compounds (a), (b) and (c) can be written as straight chain compounds but compound (d) is really a branched chain compound

QUESTION: 8

Ethanol reacts with Na metal to form

Solution:

C2H5OH + 2Na → C2H5ONa + H2

QUESTION: 9

Which of the following does not belong to the same homologous series ?

Solution:

Compounds (a), (b) and (c) are saturated hydrocarbons but compound (d) is unsaturated. Compounds of the same homologous series have the same general formula.

QUESTION: 10

The heteroatoms present in
CH3—CH2—O—CH2—CH2Cl are
(i) oxygen
(ii) carbon
(iii) hydrogen
(iv) chlorine

Solution:

The atoms other than hydrogen and carbon are called heteroatoms.

QUESTION: 11

The correct electron dot structure of a water molecule is

Solution:

Oxygen atom has 6 valence electrons out of which 2 are involved in bonding with the 2 hydrogen atoms. Therefore water molecules has 2 bond pair of electrons and 2 lone pair(non bonded) of electrons and the correct electronic structure is (C).

QUESTION: 12

Carbon forms four covalent bonds by sharing its four valence electrons with four univalent atoms, e.g., hydrogen. After the formation of four bonds, carbon attains the electronic configuration of

Solution:

After sharing four electrons with four univalent atoms, carbon has 6 + 4 = 10 electrons.
Neon also contains 10 electrons

QUESTION: 13

Vinegar is a solution of

Solution:

Vinegar is a diluted solution of acetic acid in water. It’s composition is 5% - 8% of acetic acid in water.

QUESTION: 14

The name of the compound CH3 - CH2 - CHO is

Solution:

It contains a total of three carbon atoms with an aldehyde group. Propane + al = propanal.

QUESTION: 15

Ethanol reacts with sodium and forms two products. These are

Solution:

C2H5OH + 2Na → C2H5ONa + H2

QUESTION: 16

Mineral acids are stronger acids than carboxylic acids because
(i) mineral acids are completely ionised.
(ii) carboxylic acids are completely ionised.
(iii) mineral acids are partially ionised.
(iv) carboxylic acids are partially ionised.

Solution:

It is well known that mineral acids are completely ionised while carboxylic acids are partially ionised

QUESTION: 17

Pentane has the molecular formula C5H12. It has

Solution:

QUESTION: 18

Most carbon compounds

Solution:

Organic compounds have covalent bonding in their molecules. Such compounds are poor conductors of electricity and have low boiling points.

QUESTION: 19

Chlorine reacts with saturated hydrocarbons at room temperature in the

Solution:
QUESTION: 20

Ethane with the molecular formula C2H6 has

Solution:

  There are 7 covalent bonds in the compound.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code