Important Questions Test: Water


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Important Questions Test: Water


Description
Attempt Important Questions Test: Water | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Science & Technology for UPSC CSE for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Water is a/an

Solution:

Water is a compound consisting of hydrogen and oxygen in fixed ratio.

QUESTION: 2

The process of changing water vapour into water is called

Solution:

The process of changing water into water vapour is called condensation.

QUESTION: 3

Rain is also known as

Solution:

Rain is also known as precipitation.

QUESTION: 4

Which of these is not a property of water?

Solution:

Water is not blue in colour.

Water is colorless because all light (except tiny bit of blue) is reflected back. 

QUESTION: 5

Loss of water by plants is called

Solution:

Transpiration is the process by which moisture is carried through plants from roots to small pores on the underside of leaves, where it changes to vapor and is released to the atmosphere. Transpiration is essentially evaporation of water from plant leaves. Transpiration also cools plants, changes osmotic pressure of cells and enables mass flow of mineral nutrients and water from roots to shoots.
Therefore, the correct answer is option A.

QUESTION: 6

The purest form of water is

Solution:

The purest form of water is rain water as no impurities is present in it.But when it comes to earth, the gases present in the atmosphere gets mixed with it and hence makes it impure but rainwater is pure when it fells from clouds.

QUESTION: 7

An example of underground water is

Solution:

Well is underground source of water while river, lake and sea are surface source of water.

QUESTION: 8

Gaseous state of water is

Solution:

The gaseous state of water is vapour form by evaporation or boiling the water.

QUESTION: 9

Envelop of air around the earth is called

Solution:

The thick envelop of air around the earth is called atmosphere, which contain nitrogen and oxygen gas mainly.

QUESTION: 10

Which of the following substance is found in all three states in nature?

Solution:

Water is the only substance, which is found in all three states in nature.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code