Model Practice Test- 2


25 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Model Practice Test- 2


Description
This mock test of Model Practice Test- 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Model Practice Test- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Model Practice Test- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Model Practice Test- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Model Practice Test- 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is an artificial element made by man?

Solution:

 Americium is a synthetic chemical element with symbol Am and atomic number 95. It is radioactive and a transuranic member of the actinide series, in the periodic table located under the lanthanide element europium, and thus by analogy was named after the Americas.

QUESTION: 2

Milk contains a Class I protein that is good for health, namely;

Solution:

Milk contains a protein called casein. This protein gives milk its characteristic white colour. It is of high nutritional value because it contains all the essential amino acids required by man's body. The curd forms because of the chemical reaction between lactic acid bacteria and casein. When curd is added to milk, the lactic acid bacteria present in it cause coagulation of casein and thus, convert it into curd.

QUESTION: 3

The nuclear process that takes place when a hydrogen bomb is exploded is of the same nature as the process:

Solution:

The same considerations apply to the even more terrible hydrogen bombs. Our sun and the other stars are really natural hydrogen bombs in a process of continuous explosion. This is not merely an analogy: it is an exact description of the nature of a star. In the central core of the sun hydrogen is continuously reacting, or burning, into helium; and this is the very same process which takes place in a hydrogen bomb. Thus all our usual energy resources on earth, since they are ultimately derived from solar energy, owe their origin to a naturally occurring hydrogen bomb. The whole vast expanse of the universe is populated with hydrogen bombs. Indeed. they are the most common and abut). dant things in all creation, and they are the source of all light and life in the universe. 
 

QUESTION: 4

Spacecraft returning from their voyage in outer space enter the earth’s atmosphere with great speed, which makes them burning hot. Which metal is used as a shield to withstand these high temperatures?

Solution:
QUESTION: 5

The hard-hitting shock waves released by the explosion of dynamite can travel at the high speed of

Solution:

The correct optio s A.
Once initiated, the original material is rapidly converted into a gas at very high temperatures and pressures. This process is called “detonation” and it creates a shock front which advances at the speed of several thousand meters per second.

QUESTION: 6

Every few years , a comet makes a dramatic appearance near the earth, with its tail glowing and extending across the sky. Comets consist of:

Solution:

The comet's ice was the "glue" that held the comet dust and rocks together. Then, as the comet came closer to the Sun, the surface ice evaporated, leaving little or no "glue." The rocky and dusty structures would then be fragile and crumbly.

QUESTION: 7

Gypsum is a widely occuring mineral. It is the sulphate of calcium with two molecules of water attached. On heating, it loses three quarters of its water and becomes:

Solution:

Gypsum is the common name of the mineral calcium sulphate dihydrate, which is mined in various places around the world and now is also being produced in a relatively pure form as a by-product of sulphur dioxide removal processes for power station exhaust gases. On heating, dehydration of the dihydrate occurs in two distinct stages. The fairly rapid loss of three quarters of the water of crystallization at about 130 °C gives the hemihydrate. Further and now complete dehydration occurs at higher temperatures to give anhydrite. 

QUESTION: 8

Washing soaps are potassium and sodium salts of

Solution:

Soaps are sodium or potassium salt of higher fatty acids like, stearic acid, oleic acid, palmitic acid etc. 
Soaps are obtained by the alkaline hydrolysis of oils and fats. Only glycerides of filtty acids gives soaps on alkaline hydrolysis. 

QUESTION: 9

How many years would it take for the radioactive waste products of a light water nuclear reactor to, practically, lose their deadly radiation?

Solution:

C is the correct option.All toxic waste need to be dealt with safely, not just radioactive waste. The radioactivity of nuclear waste naturally decays, and has a finite radiotoxic lifetime. Within a period of 1,000-10,000 years, the radioactivity of HLW decays to that of the originally mined ore.

QUESTION: 10

Which of the following is not an antibiotic?

Solution:

Cyclohexane is a cycloalkane with the molecular formula C₆H₁₂. Cyclohexane is a colourless, flammable liquid with a distinctive detergent-like odor, reminiscent of cleaning products. Cyclohexane is mainly used for the industrial production of adipic acid and caprolactam, which are precursors to nylon. 

QUESTION: 11

Bees select special flowers in jungles and gardens for collecting honey. The sugar contained in honey is:

Solution:

Fructose is a natural simple sugar found in fruits, honey, and vegetables.  In its pure form, fructose has been used as a sweetener since the mid 1850s and has advantages for certain groups, including people with diabetes and those trying to control their weight.  Of course, fructose has been consumed for centuries in foods we still eat.  It is known as a simple sugar because it is a single sweetening molecule.  Fructose is also known as a monosaccharide.

QUESTION: 12

Atomic clocks can measure time very accurately.They are not affected by the movement of the earth or the sun. The measurement is based on the

Solution:

Atomic clock measures time very accurately because it is based on the vibration of atoms and vibration of atoms are not effected by the movement of earth or the sun.

QUESTION: 13

Certain unripe fruits, like, green apples, plums and currants, contain:

Solution:

Generally acid denotes a substance which tastes sour but in Chemistry, its meaning is not limited up to this concept only. Acids are sour in taste. Most substances that contain acid taste sour due to the presence of acid. Many fruits like lemons, limes, grape fruits and orange contain citric acid. This is what gives them a sour taste. Such fruits are also called citrus fruits. Unripe fruits like green apples, plums and currants contain malic acid. The pickle gets its sourness from vinegar or acetic acid. Sour milk contains lactic acid. Tartaric acid is present in big lime (Bhogate). 

QUESTION: 14

Protein obtained from various food sources such as beans, lentils or milk is digested in living tissues in various stages. An enzyme which helps this digestion is:

Solution:

Protein digestion begins when you first start chewing. There are two enzymes in your saliva called amylase and lipase. They mostly break down carbohydrates and fats.

Once a protein source reaches your stomach, hydrochloric acid and enzymes called proteases break it down into smaller chains of amino acids. Amino acids are joined together by peptides, which are broken by proteases.

QUESTION: 15

The sun is constantly radiating energy in the form of light, most of which is wasted in space. Some of it comes to the earth and is stored by plants. In one second on earth:

Solution:

A major advantage to using solar energy is that it is a renewable resource. We will have a steady, limitless supply of sunlight for another 5 billion years. In one hour, the Earth’s atmosphere receives enough sunlight to power the electricity needs of every human being on Earth for a year. 

QUESTION: 16

DNA is the material in the body that determines the height, colour of eyes, face and hair of children and future generations. DNA is a biochemical that consists of two strands, each having the shape of a:

Solution:
QUESTION: 17

Which of the following is not a synthetic rubber?

Solution:

‘Polythene’ is an abbreviation of the word Polyethylene, which is a polymer of ethylene, (molecular formula: CH₂=CH₂). It is a synthetic polymer, and hence it belongs to the substances we use to call Plastics.Polyethylene is a ‘Plastic’ because it is an artificial polymer and it is not a ‘Rubber’ because it is not elastic.

QUESTION: 18

L.S.D. causes hallucinations. The full chemical name of this drug is:

Solution:

LSD (lysergic acid diethylamide), first synthesized in 1938, is an extremely potent hallucinogen. It is synthetically made from lysergic acid, which is found in ergot, a fungus that grows on rye and other grains. It is so potent its doses tend to be in the microgram range. It's effects, often called a "trip" can be stimulating, pleasurable, and mind-altering or it can lead to n unpleasant, sometimes terrifying experience called a "bad trip."

QUESTION: 19

Aspirin, a drug for curing headaches and pains, is:

Solution:

Aspirin, or acetylsalicylic acid (ASA), is commonly used as a pain reliever for minor aches and pains and to reduce fever. It is also an anti-inflammatory drug and can be used as a blood thinner.

QUESTION: 20

Old tin plates can be reused by removing the coating of tin on the metal. The tin is removed with the help of

Solution:
QUESTION: 21

Un derground ra il way s provi de cheap trans port in metropolitan cities all over the world. Which gas is used for disinfecting the air in underground railways?

Solution:
QUESTION: 22

Glass thermometers are made by coating the glass with wax and then etching, that is, cutting lines and numbers on the glass with:

Solution:

The correct option is D.
chemical etching is done with hydrochloric acid on a glass surface.

QUESTION: 23

Cement is formed by burning in a hot kiln:

Solution:

Cement is formed by burning of graphite and limestone in a hot kiln. Many other materials such as shells , chalk or marl combined with shale, clay, slate blast furnace slag , silica sand and iron ore are also used in manufacture of cement.

QUESTION: 24

Plywood sheets are stuck together by unpolymerised

Solution:

Lamination can be defined as a process in which a number of sheets are heat-pressed and glued together to form a permanent bond. In the case of plywood, slices of wood (veneers) are placed over one another and bonded together using hot-press machines and adhesives. So plywood itself can be thought of as being laminated plywood.

QUESTION: 25

A lot of controversy has been generated over the use of ‘BVO’ in soft drinks on the ground that it is carcinogenic (Cancer-causing). What is ‘BVO’?

Solution:

Brominated vegetable oil (BVO) is a complex mixture of plant-derived triglycerides that have been reacted to contain atoms of the element bromine bonded to the molecules. Brominated vegetable oilis used primarily to help emulsify citrus-flavored soft drinks, preventing them from separating during distribution.

Related tests