Olympiad Test: Coal And Petroleum


15 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Olympiad Test: Coal And Petroleum


Description
Attempt Olympiad Test: Coal And Petroleum | 15 questions in 15 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study Science & Technology for UPSC CSE for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Water is a

Solution:
QUESTION: 2

When coal burns in air then

Solution:

When coal burns in air, the carbon component of the coal comes in contact with the oxygen in the air and releases carbon dioxide CO2  when combined.

QUESTION: 3

The purest form of carbon is

Solution:
QUESTION: 4

Coal tar contains about

Solution:

The correct option is C.
The coal tars are generally variable and complex mixtures of poly cyclic aromatic hydrocarbons, phenol as well as hetero cyclic compounds. Totally, there are roughly about 200 substances present in coal tar

QUESTION: 5

The first oil well was drilled in

Solution:

The U.S. petroleum industry began in 1859 when a former railroad conductor drilled a well 69.5 feet deep in Northwestern Pennsylvania.

QUESTION: 6

PCRA stands for

Solution:
QUESTION: 7

An example of fossil fuel is

Solution:

The correct option is Option C.
Coal is called a fossil fuel because it was made from plants that were once alive! Since coal comes from plants, and plants get their energy from the sun, the energy in coal also came from the sun. The coal we use today took millions of years to form. Heat and pressure turned the dead plants into coal.

QUESTION: 8

Water is a natural resource.

Solution:
QUESTION: 9

Wood is a fossil fuel.

Solution:
QUESTION: 10

Oxygen gas is produced when coal burns.

Solution:

Fuels burn when they react with oxygen in the air. If there is plenty of air, complete combustion happens.  Coal is mostly carbon. During complete combustion, carbon is oxidized to carbon dioxide:
carbon + oxygen -- carbon dioxide
If there is insufficient air for complete combustion, incomplete combustion (also called partial combustion)  happens. Hydrogen is still oxidized to water, but carbon monoxide forms instead of carbon dioxide.

So, the correct answer is 'Carbon monoxide'.

QUESTION: 11

Coke is almost the purest form of carbon.

Solution:
QUESTION: 12

Coal gas is formed when wood is heated in absence of air.

Solution:

When wood is heated above 270° C it begins to carbonize. If air is absent, the final product is charcoal. When the wood is dry it's temperature rises, and at about 270°C , it begins to spontaneously decompose. 

QUESTION: 13

First mechanically drilled oil well in India was drilled at Makum.

Solution:

On 26 March 1867, oil was struck at  merely 118 feet(35.97-m) in Asia's first mechanically drilled well at Makum  near Margherita area of upper Assam.

QUESTION: 14

The slow process of conversion of dead vegetation into coal is called _____.

Solution:

 Plants contain mainly carbon, which gets converted into coal. Hence, the slow process of conversion of dead vegetation into coal is called carbonisation.

QUESTION: 15

Petroleum is called black gold also.

Solution:

Petroleum is also known as Black Gold -  because when crude oil is extracted from the land it is black in color. People call it gold because of its oils and value . It is very difficult to find. So it is called Black Gold.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code