Test: Class 7 General Science NCERT Based - 4


30 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Class 7 General Science NCERT Based - 4


Description
This mock test of Test: Class 7 General Science NCERT Based - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Class 7 General Science NCERT Based - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Class 7 General Science NCERT Based - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Class 7 General Science NCERT Based - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Class 7 General Science NCERT Based - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The United Nations celebrate world water day?

Solution: 22nd March is celebrated as the World Water Day

QUESTION: 2

Consider the following —

1. Evaporation

2. Transpiration

3. Condensation

Which of the above is/are responsible for the transformation of water droplets forming on the surface of a glass full of ice?

Solution: 1. The process of transformation of water vapour into its liquid form is called condensation

2. Tiny droplets of water on the surface of a glass containing ice are formed due to condensation. Air contains water vapour, and when air comes in contact with a cold surface, the water vapour cools down and condenses to form droplets of water.

3. Evaporation and transpiration, both change water from liquid to vapour.

QUESTION: 3

Consider the following statements regarding water cycle:

1. Water enters the air through evaporation and condensation.

2. Transpiration plays an important role in bringing the water back to the earth’s surface.

3. Water present in the air forms clouds and reaches the surface of the earth in the form of rain, snow and hail.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: 1. Water enters the atmosphere through evaporation and transpiration. For a water cycle, water vapour must be present in the atmosphere. Condensation plays a major role in bringing the water back to the earth’s surface, while through transpiration, water enters the atmosphere.

2. In the atmosphere, water remains in the form of clouds. This water reaches the earth’s surface in the form of rain, snow and hail.

3. In the last step, water reaches the oceans through the rivers and streams. This is how the water cycle is completed. It is responsible for maintaining a fixed volume of water on earth.

QUESTION: 4

Which of the following are not the liquid forms of water?

A. Snow

B. Lake water

C. River water

D. Water vapour

E. Ice

Choose the correct options :

Solution:
QUESTION: 5

Seas and oceans are full of water on earth. However, a very small percentage of water present on earth is available for us. This percentage is roughly:

Solution: Some 72 percent of Earth is covered in water, but 97 percent of that is salty ocean water and not suitable for drinking. The rest are in the form of lakes ,etc. So the percentage remaining available for us is 0.006 %.

QUESTION: 6

“Every Drop Counts” is a slogan related to

Solution: This slogan is related to the importance of water.

QUESTION: 7

Which of the following things should be present in drinking water?

Solution: Dissolved gases like O2 & CO2 should be present in drinking water.

QUESTION: 8

Which of the following is a traditional method of collecting water?

Solution: Bawri is a traditional method. It is a step-well in which rainwater is reserved or stored to supply water to people during droughts. Bawris, are wells or ponds in which the water may be reached by descending a set of steps. They may be covered and protected and are often of architectural significance.

QUESTION: 9

The process of recharging ground water using rain water is called

Solution: Watering harvesting means capturing rain water, where it falls and capture the runoff from, catchment and streams etc. Generally, water harvesting is direct rainwater collection. This collected water could be stored for later use and recharged into the ground water again.

QUESTION: 10

Which of the following is the correct sequence of food chains?

Solution:
  • All animals, whether herbivores or carnivores, depend ultimately on plants for food. Organisms which feed on plants often get eaten by other organisms, and so on.

  • For example, grass is eaten by insects, which in turn, is taken by the frog. The frog is consumed by snakes.

  • This is said to form a food chain: Grass → insects → frog → snake → eagle. Many food chains can be found in the forest. All food chains are linked. If any one food chain is disturbed, it affects other food chains too.

QUESTION: 11

In the context of decomposition, which of the following assertions is/are correct?

1. Decomposers feed upon the dead plant and animal tissues and convert them into a dark coloured substance called humus.

2. These are helpful in maintaining the supply of nutrients for plants and animals.

Use the code given below to choose the correct answer.

Solution:
  • The micro-organisms which convert the dead plants and animals to humus are known as decomposers.

  • These microorganisms play an important role in the forest. The presence of humus ensures that the nutrients of the dead plants and animals are released into the soil.

  • From there, these nutrients are again absorbed by the roots of the living plants and the dead animals become food for vultures, crows, jackals and insects.” In this way, the nutrients are cycled. So, nothing goes waste in a forest.

QUESTION: 12

Select the chain that contains primary consumers:

Solution:
  • A primary consumer is an organism that feeds on primary producers. Organisms of this type make up the second trophic level and are consumed or predated by secondary consumers, tertiary consumers or apex predators.

  • Primary consumers are usually herbivores that feed on autotrophic plants, which produce their own food through photosynthesis.

QUESTION: 13

The correct arrangement in the order from upper layers to lower layer in forests is:

Self explanatory.

Solution:
QUESTION: 14

Consider the following statements regarding adaptation in plants and animals.

1. The presence of specific features or certain habits, which enable a plant or an animal to live in its surroundings, is called adaptation.

2. A person who lives in the plains, breathes rapidly in a hilly region, but becomes normal after a few days. This is an example of adaptation.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Adaptation does not occur over a short period of time. It is related to the plants and animals adapting themselves to the changes having occurred over millions of years.

  • If we live in the plains and suddenly go to high mountain regions, we may experience difficulty in breathing and doing physical exercise for some days. We need to breathe faster when we are on high mountains.

  • After some days, our body adjusts to the changed conditions on the high mountain. Such small changes that take place in the body of a single organism over short periods, to overcome small problems due to changes in the surroundings, are called acclimatisation.

QUESTION: 15

Through which of the following parts does cactus photosynthesise?

Solution:
  • Cactus is a desert plant. Desert plants lose very little water through transpiration. The leaves in desert plants are either absent, very small, or they are present in the shape of spines.

  • This helps in reducing loss of water from the leaves through transpiration.The leaf-like structure you see in a cactus is, in fact, photosynthesis in these plants is usually carried out by the stems. The stem is also covered with a thick waxy layer, which helps to retain water.Most desert plants have roots that go very deep into the soil for absorbing water.

QUESTION: 16

In India the area under forest cover is about the total area?

Solution: The total forest cover (TFC) of India is 712,249 square kilometres (sq km) according to the biennial State of India’s forest Report 2019 (SoFR 2019) released on December 30, 2019.

QUESTION: 17

Solution:
QUESTION: 18

Consider the following:

1. Growth

2. Response to stimuli

3. Reproduction

Which of the above is/are symptoms of living things (plants and animals)?

Solution:
  • Changes occuring in the environment are called stimuli, like pricking of a thorn, bright light, etc. All the living things show response towards stimulus. Leaves of touch me not (Mimosa) plants fold/shrink when touched.

  • This is an example of response to stimulus. Reproduction occurs in both plants and animals, but the methods are different.

QUESTION: 19

Plants take in air during respiration. What do the plants do in the next step?

Solution:
  • While respiration, the exchange of gases in plants occurs through the leaves. Plants take in the air through the stomata and utilise the oxygen.

  • They release carbon dioxide into the atmosphere. During photosynthesis, plants use carbon dioxide in the presence of sunlight to make their own food and release oxygen. Plants make their food only during the day; while they respire during the day and night both.

  • Oxygen released during photosynthesis is much more than that used during respiration.

QUESTION: 20

The term Municipal Solid Waste (MSW) is generally used to describe:

Solution:
  • Municipal Solid Waste, also called garbage or trash, is nonhazardous disposable materials generated by households, institutions, industries, agriculture, and sewage.

  • It is made up of waste, organics, and recyclable materials, with the municipality overseeing its disposal. Typically, municipal solid waste is collected, separate and sent to either a landfill or municipal recycling center for processing.

QUESTION: 21

What is true about Aerobic bacteria?

Solution:
  • An aerobic organism or aerobe is an organism that can survive and grow in an oxygenated environment. In contrast, an anaerobic organism (anaerobe) is any organism that does not require oxygen for growth. Some anaerobes react negatively or even die if oxygen is present.

QUESTION: 22

Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India?

1. Arsenic

2. Sorbitol

3. Fluoride

4. Formaldehyde

5. Uranium

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

Arsenic ; Fluoride ; Uranium can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India.

QUESTION: 23

With reference to sources of water pollution, which of the following is/are true?

1. Natural sources

2. Domestic sources

3. Agricultural sources

4. Industrial sources

Select the correct answer from the following codes

Solution: Water pollution is caused by a variety of human activities such as industrial, agricultural and domestic and also by natural sources. Natural sources of pollution of water are soil erosion, leaching of minerals from rocks and decaying of organic matter.

QUESTION: 24

Which of the following pairs are correctly matched?

Select the correct answer from the following codes

Solution:
  • Pollution of water bodies by mercury causes Minamata disease in humans and Dropsy in fishes. Lead causes dysplasia, cadmium poisoning causes Itai – Itai disease.

  • Accumulation of arsenic in the body parts like blood, nails and hairs causing skin lesions, rough skin, dry and thickening of skin and ultimately skin cancer.

QUESTION: 25

With reference to Eutrophication, Which of the following is/are true?

1. It is phenomenon of nutrient enrichment of a water body

2. It depletes the water of dissolved oxygen (DO).

3. Human activities are mainly responsible for the eutrophication

Select the correct answer from the following codes

Solution:
  • Discharge of domestic waste, agricultural surface runoff, land drainage and industrial effluents in a water body leads to rapid nutrients enrichment in a water body.

  • The excessive nutrient enrichment in a water body encourages the growth of algae, water hyacinth, Phytoplankton and other aquatic plants.

  • The biological demand for oxygen (BOD) increases with the increase in aquatic organisms.

QUESTION: 26

What minerals are found in the run-off from agricultural land and treated and untreated sewage effluents, which are highly responsible for eutrophication of water bodies?

Solution:
  • Eutrophication occurs when fresh water is artificially supplemented with nutrients, which causes an abnormal plant growth. The output of waste into the water bodies from industries, agriculture, and urban communities generally exceeds the biological capacities of aquatic systems.

  • Runoff of chemical fertilizers from fields is a major cause. When organic matter exceeds the capacity of those microorganisms in water that break it down and recycle it, it encourages rapid growth, or blooms of algae.

  • When they die, remains of the dead algae add further to the organic wastes already in water; eventually, water becomes deficient in oxygen.

QUESTION: 27

The GAP (Ganga Action Plan) – a project to clean up the polluted waters of the Ganga - plans to intercept and divert municipal sewage falling into the river from 25 large urban conglomerates in three states.

Solution:
  • Realizing the magnitude of the problem with regard to the pollution of the river Ganga, the Government of India launched the Ganga Action Plan in 1985 to clean this holy river.

  • This was the first time that the problem of water pollution was being tackled at a national level with interest being shown by all.

  • It effectively functions in three states - Uttar Pradesh, Bengal, and Bihar - the three states through which it flows.

  • Though there has been some change in the water quality of the river since this programme began, the improvement is very marginal and is far below the expected rate. Work on this project is still underway and it is yet to be seen whether they will be able to achieve their target.

QUESTION: 28

Wetlands are very rich and diverse ecosystems. Of the wetlands of international importance in the world, a large number are subject to moderate or high threat. Which convention signed in Iran protects this specific ecosystem (wetlands) on a global basis?

Solution:
  • Wetlands are areas lying along the banks of rivers and lakes, and coastal regions. They are life-supporting systems providing fish, forest products, water, flood control, erosion buffering, a plant gene pool, wildlife, recreation, and tourism areas.

  • Though they are endowed with a rich biodiversity yet of late, they are being greatly exploited.

  • A number of factors have been responsible for the depletion of wetland areas mainly the mangrove forests, along the coasts of India. Intensive aquaculture development, deforestation, pollution from tankers, domestic waste, agricultural runoff, and industrial effluents are some of the factors.

  • In 1981, Chilika Lake, India's largest brackish water lagoon, was the first site to be designated a Ramsar Wetland of International Importance.

QUESTION: 29

In a survey recently conducted by the CGWA (Central Ground Water Authority) and CPCB (Central Pollution Control Board), the groundwater samples in one-fourth of the neighborhood tested in New Delhi were unfit for drinking. They contained high levels of two minerals that are not eliminated by ordinary water filters and are extremely harmful at high concentrations.

Solution:
QUESTION: 30

Which sector is the single-largest consumer of fresh water in India?

Solution:
  • In a country like India where more than 50% of the population is rural-based, agriculture is one of the most important professions.

  • The fields have to be regularly watered and there are large networks of irrigation systems all over the country. This sector is therefore the largest consumer of water in the country.

  • In the past few years, various methods have been introduced to decrease the wastage of water in this sector. One of the methods that is becoming popular is that of drip irrigation.