Test: Class 9 General Science NCERT Based - 4


30 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Class 9 General Science NCERT Based - 4


Description
This mock test of Test: Class 9 General Science NCERT Based - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Class 9 General Science NCERT Based - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Class 9 General Science NCERT Based - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Class 9 General Science NCERT Based - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Class 9 General Science NCERT Based - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The anti-viral protein is known as:

Solution:
  • Viral proteins are proteins generated by a virus. As viruses hijack much of their host's cellular machinery to support their life cycle, they encode very few of their own genes; viral proteins are therefore generally structural components, for the viral envelope and capsid.

  • Non-structural proteins and regulatory or accessory proteins can also be viral proteins. Antiviral proteins are proteins that are induced by human or animal cells to interfere with viral replication.

  • These proteins are isolated to inhibit the virus from replicating in a host's cells and stop it from spreading to other cells.

QUESTION: 2

What is the other name of rabbis?

Solution:
  • Rabies is a viral disease that is spread through the animal bite such as the dog. It is caused by the infection of rabies virus.

  • The infection caused from this leads to encephalomyelitis i.e the inflammation of the brain as well as the spinal cord.

  • The transmission of the virus happens through the saliva and affects the CNS or Central nervous system. This virus belongs to the family called Rhabdoviridae.

QUESTION: 3

Children are vaccinated against polio because

Solution: All the statements are correct.

QUESTION: 4

Which of the following is a mismatch?

Solution:
  • AIDS or Acquired Immune Deficiency Syndrome is a syndrome caused by the HIV virus.

  • In this condition, a person’s immune system becomes too weak to fight off any kind of infection or disease. AIDS is usually the last stage of HIV infection; a stage where the body can no longer defend itself and thus spawns various diseases.

QUESTION: 5

Which bacteria is responsible for causing typhoid?

Solution:
  • Salmonella typhi is the bacterium responsible for this disease and humans are the only carriers.

  • The first case of typhoid fever was reported in the United States in the early 1900’s. Overall, about 21 million people are infected with this disease annually, and about 200,000 cases are fatal.

QUESTION: 6

The disease which are present since birth and are due to some genetic disorder is called:

Solution:
  • Congenital refers to a condition or disease which is present at birth. The condition can be inherited (genetic) or caused by environmental factors. Some maternal infections, such as HIV, can be passed onto the child and cause a congenital condition.

QUESTION: 7

Diarrhea, cholera, typhoid are the diseases that have one thing in common that is

Solution:
QUESTION: 8

Which of the following statements is correct regarding vaccination?

Solution:

It develops resistance against pathogen attack.

QUESTION: 9

If you live in an overcrowded and poorly ventilated house, it is possible that you may suffer from

Solution: Airborne Transmission: Some infectious agents remain suspended in the air for a long period of time. These pathogens might attack the immune system of a person in contact. For eg., if you enter a room that was initially occupied by a patient of measles, you too might catch the infection.

QUESTION: 10

An organism which harbours a pathogen and may pass it on to another person to cause a disease is known as

Solution: A vector is an organism that does not cause disease itself but that transmits infection by conveying pathogens from one host to another. Vectors may be mechanical or biological.

QUESTION: 11

Arrange the following components in decreasing order according to their percentage present in air.

Solution: The major components of the air are: Nitrogen - 78% Oxygen - 20% Argon - 0.93% Carbon dioxide - 0.031% Other gases such as Neon, Helium, Hydrogen etc, are present in trace amounts.

QUESTION: 12

The term "water-pollution" can be defined in several ways. Which of the following statements does not give the correct definition?

Solution:

A change in pressure of the water bodies

QUESTION: 13

Which one of the following is not a cause of ozone depletion?

Solution: All of these are responsible for ozone depletion.

QUESTION: 14

The nitrogen molecules present in air can be converted into nitrates and nitrites by:

Solution:
  • Nitrogen fixation is the essential biological process and the initial stage of the nitrogen cycle. In this process, nitrogen in the atmosphere is converted into ammonia (another form of nitrogen) by certain bacterial species like Rhizobium, Azotobacter, etc. and by other natural phenomena.

  • Plants are the main source of food. The nutrients obtained from plants are synthesized by plants using various elements which they obtain from the atmosphere as well as from the soil.

  • This group of elements includes nitrogen as well. Plants obtain nitrogen from the soil through the process of protein synthesis. Unlike carbon dioxide and oxygen, atmospheric nitrogen cannot be obtained through the stomata of leaves.

  • Because the concentration of nitrogen gas present in the atmosphere can not be directly used by plants and also the concentration of the usable form of nitrogen in the atmosphere is very less. There are certain bacteria and some natural phenomena which help in Nitrogen fixation.

QUESTION: 15

The water cycle in nature involves which of the following processes sequentially?

The water cycle in nature involves : Evaporation, condensation and precipitation.

Solution:
QUESTION: 16

Select the incorrect statement regarding the rainfall with low pH.

Solution: Rain with low pH is called acid rain. Acid rain is caused when sulphuric acid and nitric acid are formed in the atmosphere by reaction of oxides of nitrogen and sulphur with moisture present in air. These oxides are released into atmospheric air by combustion of fossil fuels, i.e., conventional sources of energy.

QUESTION: 17

Match column I with column II and select the correct option from the given codes.

Column I

(a) Particulate matter

(b) Heat

(c) Detergent

(d) Plastic

(e) Vegetable peel

Column II

(i) Chemical water pollutant

(ii) Non-degradable soil pollutant

(iii) Degradable

(iv) Air pollutant

(v) Physical water pollutant

Solution:
QUESTION: 18

Which one among the following is not a layer of atmosphere?

Solution: There are five layers in the structure of the atmosphere depending upon temperature.

These layers are:

• Troposphere

• Stratosphere

• Mesosphere

• Thermosphere

• Exosphere

QUESTION: 19

Few characteristics of a type of soil are given below. Find the type of the soil based on the given characteristics.

1. Presence of iron oxides in the soil.

2. Formed by the erosion of rocks in areas of high temperature.

3. Soil appears red in colour.

4. Found in western and eastern ghats.

5. Soil is not very fertile.

These are the characteristics of laterite soil.

Solution:
QUESTION: 20

What would happen, if all the oxygen present in the environment is converted to ozone?

Solution:
  • Ozone is a poisonous gas and is thus only present in a thin layer in the stratosphere. lf all the oxygen is converted to ozone, the environment will become poisonous and kill all living forms. Ozone is O3, in its elemental form or even in its combined form it is highly toxic.

  • Ozone can damage lungs and even low amounts of ozone can cause chest pain, coughing, shortness of breath and lung irritation.However at the stratospheric level, no life form exists and there ozone prevents us from the harmful U.V radiations of the sun.

QUESTION: 21

Which of the following are the three primary nutrients needed for plant growth?

Solution: Soil is a major source of nutrients needed by plants for growth. The three main nutrients are nitrogen (N), phosphorus (P) and potassium (K). Together they make up the trio known as NPK.

QUESTION: 22

Which of the following is a food-fodder mixed farming system?

Solution: Mixed farming systems can be defined as –

(i).The use of a single farm for multiple purposes, as the growing of cash crops or the raising of livestock is called mixed farming.

(ii) Farming involving both the growing of crops and the keeping of livestock is called mixed farming.

(iii) A type of commercial agriculture concerned with the production of both crops and animals on one farm. Stock on a mixed farm used to be grazed on fallow land, but many modern mixed farms produce some, or all, of their fodder crops.

QUESTION: 23

Why is organic manure considered better than fertilisers?

Solution: Organic manure or organic fertilizer is made up of organic biodegradable waste like animal excreta and agriculture wastes. As it is biodegradable it cannot harm the environment and increase the soil fertility it is better than chemical fertilizer. But chemical fertilizers are nutrient specific and prepared in chemical factories.

QUESTION: 24

Which of the following refers to inland fisheries?

Solution:
  • Inland fisheries are any activity conducted to extract fish and other aquatic organisms from "inland waters". The term "inland waters" is used to refer to lakes, rivers, brooks, streams, ponds, inland canals, dams, and other land-locked (usually freshwater) waters (such as the Caspian Sea, Aral Sea, etc.).

QUESTION: 25

Which of the following is an important objective of biotechnology in the field of agriculture?

Solution:
  • Biotechnology is being used to address problems in all areas of agricultural production and processing. This includes plant breeding to raise and stabilize yields; to improve resistance to pests, diseases and abiotic stresses such as drought and cold; and to enhance the nutritional content of foods.

  • Biotechnology is being used to develop low-cost, disease-free planting materials for crops.

QUESTION: 26

Who is called the "Father of Green Revolution" in India?

Solution:
QUESTION: 27

What is the advantage of crop rotation?

Solution: Advantage of crop rotation : Increasing the fertility of soil.

QUESTION: 28

Which of these is a macronutrient of plants?

Solution: Macronutrients include carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen, phosphorus, potassium, calcium, sulfur, and magnesium. Micronutrients are boron, chlorine, manganese, iron, zinc, copper, and molybdenum. A plant uses these nutrients to support its growth, life cycle, and biological functions.

QUESTION: 29

Which is the Indian breed of high milk-yielding variety of cow?

Solution: Sahiwal is a breed of 'Zebu cattle' and is considered to be one of the best milch cattle breeds in India. The breed has derived its name from the Sahiwal area in Montgomery district of Punjab in Pakistan.

QUESTION: 30

Which of the following organisms is/are causes diseases in poultry?

Solution: Poultry fowl suffers from a number of diseases caused by virus, bacteria, fungi, parasites as well as from nutritional deficiencies.