Test: Conservation of Plants & Animals- 1


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Conservation of Plants & Animals- 1


Description
Attempt Test: Conservation of Plants & Animals- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Science & Technology for UPSC CSE for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Soil erosion may lead to :

Solution:
  • The removal of top fertile layer of soil is called soil erosion. 
  • Soil is a natural resource that may look robust and endless, but is in fact the fragile product of thousands of years of formation.
  • Topsoil, which lies closest to the surface of the land, contains essential nutrients for crops. It is this layer of soil that is endangered by wind and water erosion.
  • Soil erosion decreases soil fertility, which can negatively affect crop yields.
  • It also sends soil-laden water downstream, which can create heavy layers of sediment that prevent streams and rivers from flowing smoothly and can eventually lead to flooding.
  • Once soil erosion occurs, it is more likely to happen again.
QUESTION: 2

Large scale cutting of trees is named :

Solution:

Large scale cutting of trees is called deforestation. Deforestation leads to global warming and desertification of land.

QUESTION: 3

The variety of animals, plants and microbes found in a particular area constitutes that area

Solution:

Biodiversity is the presence of varieties of animals, plants and microbes found in a particular area. Biodiversity depends upon climatic condition and availability of water.

QUESTION: 4

Biotic components of an ecosystem does not include :

Solution:

The living components of an ecosystem are called biotic components of ecosystem. Ecosystem includes microbes, plant and animals but it does not include minerals.

QUESTION: 5

A sustainable functional unit of biosphere is called:

Solution:

Ecosystem is the basic functional unit of biosphere. Biosphere is the sum total of all kinds of ecosystem. The ecosystem includes abiotic and biotic components of and their interaction.

QUESTION: 6

The largest among various protected areas is a :

Solution:

Biosphere reserve is the largest among various protected areas for plants and animals. Biosphere reserves covers large area and different zone. Wildlife sanctuary and national park are small areas.

QUESTION: 7

Animals found in a particular area are named as:

Solution:

Animal found in a particular area called fauna and plants found in particular area are called flora. Flora and fauna are characteristic of a particular habitat.

QUESTION: 8

The full form of IUCN is :

Solution:

IUCN stands for International union of conservation of nature and natural resources. This union is responsible for conservation of nature and natural resources throughout the world.

QUESTION: 9

That part of earth in which living organisms exist is called:

Solution:

The part of earth in which living organisms are found is called biosphere. Biosphere includes lithosphere, hydrosphere and atmosphere.

QUESTION: 10

Threatened species does not include :

Solution:

Those species that are less in number and going to extinct are called threatened species. Extinct species are those which are already lost from the earth.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code