Test: Dispersion of Light


10 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Dispersion of Light


Description
Attempt Test: Dispersion of Light | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Science & Technology for UPSC CSE for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

For which colour, refractive index of glass is maximum ?

Solution:

Red light has a longer wavelength than violet light.The refractive index of red light in glass is 1.513.

QUESTION: 2

Which of the following is a reflector of light?

Solution:

The sun probably does have some albedo, but there's no light for it to reflect. At least, not significant amounts. The only incident light on the sun comes from the stars, and there's very, very little of that, as you can tell from walking out on a moonless night.

QUESTION: 3

The seven coloured lights of the spectrum can be recombined when two prisms are placed in

Solution:

Re - combination of seven colours is done with the help of two inverted prisms.

QUESTION: 4

The splitting of white light in to its component colours is called

Solution:
QUESTION: 5

The colour which deviates most in the formation of spectrum of white light by a prism is

Solution:

When white light falls on a glass prism, each colour in it is refracted by a different angle, from which red colour is least deviated and violet most.

QUESTION: 6

What happens when white light is passed from air to glass prism ?

Solution:

When the light travels through the glass, different spectrums of light travel through at different speeds. Spectrums with short wavelengths get slowed down much more than those with longer wavelengths. When light is slowed as it enters a medium it is refracted. That is, it changes direction. The more it's slowed, the further towards the “normal line” it will go. So slower light will bend more than faster light. The differences in speed that each spectrum of light has as it passes through the medium causes different angles of refraction, which in turn causes dispersion. As the light leaves the prism it disperses even more due to the light speeding up again. Because each spectrum travels at different speeds while in the glass they don't reach the other side at the same time. So, the red spectrum exits first and speeds up first while the blue or violet spectrum exits last and speeds up last.

QUESTION: 7

The angle between incident ray and emergent ray of prism is called

Solution:

Angle of deviation is the deviation of moving objects which can be ray of light or solid object from its path after refraction or reflection. It measures how much something deviate from its path after it meets obstacles in its path.

QUESTION: 8

A piece of paper that appears blue in sunlight is illuminated solely by a red light that is passed through a green filter. What colour does the paper appear under this illumination ?

Solution:

Black is the absence of all light. Things appear black when they do not reflect or emit light. White is the presence of all colors of visible light. Objects appear white when they reflect or emit all wavelengths of visible light (or at least three wavelengths - Red, Blue and Green - in equal intensity.

QUESTION: 9

A rainbow is produced by the

Solution:

A rainbow is formed when light (generally sunlight) passes through water droplets hanging in the atmosphere. When light reflects off a water droplet, it simply bounces back in the opposite direction from where it originated. When light refracts, it takes a different direction.

QUESTION: 10

A prism splits a beam of white light into seven colours because different colours have different

Solution:

The phenomena due to which white light splits Into seven colours on passing through a prism is called dispersion. Upon passing through a medium, each of the colors travels at different speeds and hence has different angles of refraction leading to the splitting of the light. 

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code