Test: Physics - 2


20 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Physics - 2


Description
This mock test of Test: Physics - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Physics - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Physics - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Physics - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Physics - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The minimum height of a plane mirror to see the full size image of a person is equal to

Solution:

The minimum height of a plane mirror to see the full size image of a person is equal to the half the height of the person.

QUESTION: 2

Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

Solution:

Heat to electrical energy conversion occurs in solar cell. Electric to sound occurs in loud speaker. Mass to heat occurs in nuclear reactor. Chemical to heat and light occurs in fuel burning.

QUESTION: 3

Magnetic resonance imaging is based on the phenomenon of

Solution:

Magnetic resonance imaging is based on the phenomenon nuclear magnetic resonance.

QUESTION: 4

A man is standing on a boat in still water. If he walks towards the shore, the boat will

Solution:

Aman is standing on a boat in still water. If he walks towards the shore, the boat will move away from the shore. This is according to Newton’s third law of motion — to every action there is equal and opposite reaction.

QUESTION: 5

An endoscopic process is based on the principle of total internal reflection of light.

Solution:

Correct Answer:C

An upper endoscopy is a procedure used to visually examine your upper digestive system with a tiny camera on the end of a long, flexible tube.

Basically, a typical endoscope uses fiber optics, which allow for effective transmitting of light. The optical fiber allows for light to travel through curved paths, which makes one of the best systems to view spaces that would normally be difficult to reach. Here, total internal reflection makes it possible for light to travel along the fibers with the light rays hitting the fiber walls at an angle (minimum angle of 82 degree).

QUESTION: 6

A piece of ice is floating in a beaker containing water. When whole of the ice melts

Solution:

After the melting of ice, the level of water remains the same because the total volume of the melted ice is equal to the volume of floating ice.

QUESTION: 7

A man inside a moving train tosses a coin, the coin falls behind him. The train is moving

Solution:

When the man tosses a coin, the coin falls behind him because the train is moving forward with acceleration.

QUESTION: 8

A fan produces a feeling of comfort during hot weather because

Solution:

A fan produces a feeling of comfort during hot weather because our perspiration evaporates rapidly. Evaporation process takes surroundings temperature.

QUESTION: 9

Rainbow is formed due to a combination of

Solution:

rainbow is a meteorological phenomenon that is caused by reflection, refraction and dispersion of light in water droplets resulting in a spectrum of light appearing in the sky. It takes the form of a multicoloured circular arc. Rainbows caused by sunlight always appear in the section of sky directly opposite the sun.

QUESTION: 10

Consider the following statements and select the correct code.
Assertion (A): A diamond sparkles more than a glass imitation cut to the same shape.
Reason (R): The refractive index of diamond is less than that of glass.

Solution:

A diamond sparkles more than a glass imitation cut to the same shape is only the true statement. The refractive index of diamond 2.42 > glass 1.5.

QUESTION: 11

Consider the following statements:
1. Two persons on the surface of moon cannot talk to each other.
2. Sound waves cannot travel through vacuum.
3. Speed of sound is greater in solid medium than in liquid or gas medium. 

Solution:

Sound waves require material medium to travel. On the surface of the moon, there is no atmosphere. The speed of sound is maximum in solids and minimum in gas medium.

QUESTION: 12

Consider the following statements and select the correct code.
Assertion (A): The temperature of a metal wire rises when an electric current is passed through it.
Reason (R):  Collision of metal atoms with each other releases heat energy.

Solution:

The temperature of a metal wire rises when an electric current is passed through it because collision of metal atoms with each other releases heat energy.

QUESTION: 13

Consider the following statements:
1. If a person looks at a coin which is in a bucket of water, the coin will appear to be closer than it really is.
2. If a person under water looks at a coin above, the water surface, the coin will appear to be at a higher level than it really is.

Q. Which of the above statements is/are correct?

Solution:

When the person looks at a coin which is in a bucket of water, the coin will appear closer and at a higher level than it really is. µ2 = real depth / apparent depth

QUESTION: 14

Consider the following statements and select the correct code.
Assertion (A): A stick is dipped in water in a slanting position. If observed sideways, the stick appears short and bent at the surface of water.
Reason (R): The light coming from the stick undergoes scattering from water molecules giving the stick a short and bent appearance.

Solution:

A stick is dipped in water in a slanting position. If observed sideways, the stick appears short and bent because of refraction of light.

QUESTION: 15

Consider the following statements and select the correct code.
Assertion (A): A piece of copper and a piece of glass are heated to the same temperature. When touched, thereafter, the copper piece appears hotter than the glass piece.
Reason (R): The density of copper is more than that of glass.

Solution:

Because thermal conductivity of copper is greater than glass.

QUESTION: 16

Consider the following natural phenomena:
1. Terrestrial heating
2. Reflection of light
3. Refraction of light
4. Diffraction of light

Q.  Due to which of these phenomena is mirage formed?

Solution:

Mirage is formed due to total internal reflection of light which is a phenomenon of refraction of light when it travels from a denser medium to rarer medium followed by reflection.

QUESTION: 17

Consider the following statements:
1. Light of longer wavelength is scattered much more than the light of shorter wavelength.
2. The speed of visible light in water is 0.95 times the speed in vacuum.
3. Radio waves are produced by rapidly oscillating electrical currents.
4. To detect the overspeeding of vehicles, police use the Doppler effect to reflected short radio waves.

Q. Which of these statements are correct?

Solution:

Radio waves are produced by rapidly oscillating electrical currents. For detecting over speeding of vehicles, police use the Doppler effect to reflected short radio waves. 

QUESTION: 18

A hydrogen-inflated polythene balloon is released from the surface of the earth. As the balloon rises to an altitude up in the atmosphere, it will

Solution:

A hydrogen-inflated polythene balloon rises to an altitude up in the atmosphere, it will maintain the same size and shape.

QUESTION: 19

An oil tanker is partially filled with oil and moves forward on a level road with uniform acceleration. The free surface of oil then

Solution:

The free surface of oil is inclined to the horizontal with larger depth at the rear end as the oil tanker is moving forward with uniform acceleration.

QUESTION: 20

Which one of the following statements is NOT correct?

Solution:

The velocity of sound in air increases as the humidity increases.

Heat, like sound, is a form of kinetic energy. Molecules at higher temperatures have more energy, thus they can vibrate faster. Since the molecules vibrate faster, sound waves can travel more quickly. The speed of sound in room temperature air is 346 meters per second.

The speed of sound in air is independent of pressure, since the ratio of pressure P to density 'rho' of air is always constant for a given temperature, according to Boyle's law.

 

Similar Content

Related tests