Test: Waste Water Story


15 Questions MCQ Test Science & Technology for UPSC CSE | Test: Waste Water Story


Description
Attempt Test: Waste Water Story | 15 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Science & Technology for UPSC CSE for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Liquid waste from houses is called

Solution:

Sewage is wastewater released by homes, industries, hospitals, offices and other users. It also includes rainwater that has run down the street during a storm or heavy rain. The water that washes off roads and rooftops carries harmful substances with it. Sewage is a liquid waste. Most of it is water, which has dissolved and suspended impurities.

QUESTION: 2

Biodegradable waste

Solution:

Biodegradable wastes decompose in nature by action of microbes into simple simpler substances.

QUESTION: 3

Polythene and plastics

Solution:

Polythene and plastics are non-biodegradable and very harmful substances.

QUESTION: 4

Which of the following is non-biodegradable waste?

Solution:

Vegetable and fruit peels, plants and animal excreta and cotton clothes are biodegradable while plastic is non-biodegradable.

QUESTION: 5

Which one is not an organic waste?

Solution:

Vegetable peels, cotton cloths and paper are plant products and organic wastes while DDT is manmade inorganic substance used as pesticides.

QUESTION: 6

Sanitation in the cities is the function of

Solution:

Sanitation in the cities is the function of Municipal Corporation of the particular city.

QUESTION: 7

The process of waste treatment is called

Solution:

The process of waste treatment is called as sewage treatment to remove harmful substance from water to make it portable.

QUESTION: 8

Bacteria that decompose organic wastes are called

Solution:

Correct Answer :- c

Explanation : The bacteria that decompose organic wastes are called anaerobic bacteria.

Anaerobic digestion is a sequence of processes by which microorganisms break down biodegradable material in the absence of oxygen. The process is used for industrial or domestic purposes to manage waste or to produce fuels. Much of the fermentation used industrially to produce food and drink products, as well as home fermentation, uses anaerobic digestion.

QUESTION: 9

Biodegradable wastes are generally

Solution:

Biodegradable wastes are generally organic in nature obtained from plant and animals.

QUESTION: 10

A non-biodegradable item

Solution:

The correct option is Option A.
Non - Biodegradable objects or materials are those which do not easily decompose by natural factors. Non - Biodegradable Waste is the kind of waste that cannot be decomposed by the biological processes. Most of the inorganic, plastic and artificial waste are non-biodegradable.
 

QUESTION: 11

Water borne disease is 

Solution:

Waterborne diseases are caused by drinking contaminated or dirty water.Contaminated water can cause many types of diarrheal diseases, including Cholera, and other serious illnesses such as Guinea worm disease, Typhoid, and Dysentery.

QUESTION: 12

Select the disease that is not caused by improper disposal of sewage 

Solution:

Heart attack is not caused by improper disposal of sewage .

QUESTION: 13

Select those which are organic substances present in waste water 

Solution:

Pesticides, Herbicides, Fruits and vegetables waste  are organic substances present in waste water . 

QUESTION: 14

The sludge waste originates from 

Solution:
QUESTION: 15

What is the full form of WWTP

Solution:

WWTP stands for Waste Water Treatment Plant

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code