Ramesh Singh Test: Agriculture & Food Management- 2


10 Questions MCQ Test Indian Economy for UPSC CSE | Ramesh Singh Test: Agriculture & Food Management- 2


Description
This mock test of Ramesh Singh Test: Agriculture & Food Management- 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Ramesh Singh Test: Agriculture & Food Management- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Ramesh Singh Test: Agriculture & Food Management- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Ramesh Singh Test: Agriculture & Food Management- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Ramesh Singh Test: Agriculture & Food Management- 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements About the objectives of the 'open market sale' scheme?

1. To enhance the market supply of food grains.

2. To exercise a moderating influence on open market prices.

3. To offload surplus stocks.

Which of these statements is/are correct?

Solution:

The objectives are:

  • (i) to enhance the market supply of foodgrains;

  • (ii) to exercise a moderating influence open market prices; and

  • (iii) to offload surplus stocks.

Under the Open Market Sale Scheme Domestic, the government now adopts a policy of differential prices to encourage the sale of older stock first-sticking to the following policy stance:

  • (i) Keeping the reserve price above MSP, but reasonably below the acquisition cost or economic cost of wheat, so that the buyers remain attracted to purchase of wheat from the mandis during the harvest season and the market remains competitive.

  • (ii) Maintaining that the market price during the lean season does not increase much and inflation remains under check.

QUESTION: 2

Which of the following statements are correct about Direct farm subsidies?

1. Direct farm subsidies are helpful as they provide the right levels of purchasing power to the farmer and can significantly help in raising the standards of living of the rural poor.

2. Sometimes they also lead to the misuse of public funds.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • The developed countries (the USA and Europe) spend huge amounts of their annual budgets on the agriculture, farm and fisheries subsidies.

  • Direct farm subsidies are helpful as they provide the right levels of purchasing power to the farmer and can significantly help in raising the standards of living of the rural poor.

  • They also help in checking the misuse of public funds as they help in the proper identification of the beneficiaries.

QUESTION: 3

Which of the following statements are correct about indirect farm subsidies?

1. These subsidies are provided to make farm products more competitive in the global market.

2. Indirect subsidies distort the free market forces.

Select the correct code given below:

Solution:
  • These are the farm subsidies which are provided in the form of cheaper credit facilities, farm loan waivers, reduction in irrigation and electricity bills, fertilizers, seeds and pesticides subsidy as well as the investments in agricultural research, environmental assistance, farmer training, etc.

  • These subsidies are also provided to make farm products more competitive in the global market. The subsidies provided on the fertilizers as 'input' subsidies are in the form of indirect subsidies.

  • The World Trade Organization (WTO) has put some ceilings on the amount of direct and indirect subsidies being provided by the various developing and developed nations because these subsidies distort the free market forces which have their implications.

QUESTION: 4

Which of these statements is/are correct?

1. India spends about 10% of its GDP on farm subsidies

2. Majority of them are in the form of direct subsidy

Select the correct code given below:

Solution: India spends about 2% of GDP on subsidies, all indirectly.

QUESTION: 5

Which of these statements is/are correct about agriculture marketing?

1. India's Agricultural market is presently regulated by the agricultural produce Market Committee enacted Act by the central government.

2. India has thousands of Agricultural markets.

3. India has 30 principal regulated Agricultural markets.

Choose from the following options.

Solution:
  • India's agricultural market is presently regulated by the Agricultural Produce Market Committee (APMC) Act enacted by the state governments.

  • There are about 2,477 principal regulated Agri markets and 4,843 sub-market yards regulated by the respective APMCs in India.

  • Thus, India has not one, not 29 (number of states) but thousands of agricultural markets.

QUESTION: 6

Consider the following statements.

1. The upstream stage of the production process involves searching for and extracting raw materials.

2. It does not do anything with the material itself, such as processing the materials.

3. In upstream, firms simply find and extract the raw material.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • The upstream stage of the production process involves searching for and extracting raw materials—it does not do anything with the material itself, such as processing the materials.

  • In upstream, firms simply find and extract the raw material.

QUESTION: 7

Why is there a perceptible decline in the ratio of irrigation potential created to irrigation potential utilised in India?

1. Lack of proper operation and maintenance.

2. Incomplete distribution system.

3. Diversion of irrigated land for other purposes.

Which of these statements is/are correct?

Solution:

The is a perceptible decline in the ratio of IPU to IPC mainly due to:

  •  

    (i) lack of proper operation and maintenance,

  •  

    (ii) the incomplete distribution system,

  •  

    (iii) non-completion of command area development,

  •  

    (iv) changes in cropping pattern, and

  •  

    (v) diversion of irrigated land for other purposes.

 

 

 

QUESTION: 8

Which of the following, if provided through subsidy by the government, will come under the Amber box of the WTO?

1. Power

2. Fertilizers

3. Irrigation

Choose from the following options.

Solution:
  • Amber Box -All subsidies which are supposed to distort production and trade fall into the amber box, ie, all agricultural subsidies except those which fall into the blue and green boxes.

  • These include government policies of minimum support prices (as MSP in India) for agricultural products or any help directly related to production quantities (as power, fertilizers, pesticides, irrigation, etc).

QUESTION: 9

Blue box includes:

Solution: All these come in the green box.

QUESTION: 10

Consider the following statements.

1. Swiss formula prescribes a higher cut on higher and lower cuts on lower tariffs.

2. This formula was proposed by Japan in the Tokyo round negotiations of GATT.

Which of these statements is/are correct?

Solution:
  • The Swiss Formula belongs to the classification of formulas known as having a harmonising impact.

  • Since such a formula prescribes a higher/steeper cut on higher tariffs and lower cuts on lower tariffs it is seen to harmonise the rates by bringing the final rates closer and bridging the gap.

  • The formula was proposed by Switzerland in the Tokyo round negotiations of GATT (1973-79).

But Switzerland opposes using this method in the current agriculture negotiations-it prefers the Uruguay Round formula.