Socio-economic Aspects - Population


20 Questions MCQ Test Economy Traditional for UPSC (Civil Services) Prelims | Socio-economic Aspects - Population


Description
This mock test of Socio-economic Aspects - Population for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Socio-economic Aspects - Population (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Socio-economic Aspects - Population quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Socio-economic Aspects - Population exercise for a better result in the exam. You can find other Socio-economic Aspects - Population extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 The author of the book An Essay on Principles of Population is

Solution:

The theory of population is given by Malthus in this book. Frank Notenstein gave the theory of demographic transition.

QUESTION: 2

Consider the following statements and identify the right ones.
i. According to the Malthusian theory, supply of food grains increase in geometric progression
ii. The population grows in arithmetic progression.

Solution:

According to the Malthusian theory, supply of food grains increase in arithmetic progression. The population grows in geometric progression.

QUESTION: 3

Consider the following statements and identify the right ones.
i. Malthus supported population control to ensure balance between population and availability of food grains
ii. He advocated "unethical" means to control population

Solution:

He advocated ethical means to control population like self control, late marriage etc. he was against methods like abortion.

QUESTION: 4

The theory that says the level of population at which per capita income is maximum is

Solution:

The theory that says the level of population at which per capita income is maximum is the Theory of optimum population.

QUESTION: 5

Consider the following statements and identify the right ones.
i. According to the theory of demographic transition, in the first stage, birth rate is low but death rate is high
ii. The difference between them is high

Solution:

According to the theory of demographic transition, in the first stage, birth rate and death rate both are high and the difference between them is quite low.

QUESTION: 6

 Consider the following statements and identify the right ones.
i. In the second stage of demographic transition, death rates declines.
ii. The difference between birth rate and death rate decreases

Solution:

In the second stage, there is negligible decline in the birth rate. Hence the difference between birth and death rate increases.

QUESTION: 7

In which stage of demographic transition is the population growth rate highest?

Solution:

In the second stage, there is negligible decline in the birth rate. Hence the difference between birth and death rate increases.

QUESTION: 8

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The third stage is the period of declining growth rates.
ii. The second stage of demographic transition witnesses population explosion

Solution:

In the third stage of demographic transition, the population growth rate declines at a faster rate.

QUESTION: 9

Match the following.

i. 1891-1921 ------------ a. period of stagnant population
ii. 1921-1951 ----------- b. period of steady growth
iii. 1951-1981 ---------- c. period of high growth
iv. 1981-2011 ----------- d. period of declining growth rate

 

Solution:

This is the population trend in India from 1891 onwards. It has slowly moved towards the declining growth rate period.

QUESTION: 10

Arrange the birthrates of the states in the highest to lowest order.

Solution:

The birthrate of UP is the highest with 27.8 followed by Bihar with 27.7, MP with 26.9.

QUESTION: 11

 Arrange the death rates of the states in the highest to lowest order.

Solution:

Odisha has the highest death rate of 8.5, MP with 8.2, Assam with 8 and UP with 7.9.

QUESTION: 12

The state with lowest death rate is

Solution:

Kerala has the death rate of 7. West Bengal has the death rate of 6.2, Haryana with 6.5 and Bihar with 6.7.

QUESTION: 13

The state with lowest birth rate is

Solution:

Kerala has the lowest birth rate of 15.2, West Bengal with 6.2, Karnataka with 7.1 and Assam with 8.

QUESTION: 14

Which five year plan stated the objective of stabilizing the population growth to be the central feature of planning?

Solution:

Family planning was adopted as a measure to stabilize the population growth.

QUESTION: 15

The Department of Family Planning was set up in

Solution:

From third five year plan onwards, importance was given to family planning measures to stabilize the population growth.

QUESTION: 16

Consider the following statements and identify the right ones.
i. Family planning was made target-oriented in the 1960s
ii. The period saw cafeteria approach

Solution:

From third five year plan onwards, importance was given to family planning measures to stabilize the population growth.

QUESTION: 17

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The 4th five year plan aimed at reducing birth rate from 39 per thousand to 29 in next 10 years
.ii. There was emphasis on providing supplies and services.

Solution:

The 4th five year plan aimed at reducing birth rate from 39 per thousand to 29 in next 10 years.

QUESTION: 18

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The National Population Policy was announced in 1976.
ii. Prior to this policy, family planning was voluntary

Solution:

Prior to the 1976 Population policy, government was just acting as a facilitator and family planning was a voluntary act.

QUESTION: 19

Consider the following statements and identify the right ones.
​i. the 2000 population policy has a long term objective of achieving a stable population by 2015
ii. The National Population Policy aimed at achieving universal immunization of children against all vaccine preventable diseases.

Solution:

The 2000 population policy has a long term objective of achieving a stable population by 2045. The policy has immediate, medium term and long term goals.

QUESTION: 20

Which of the following is/are immediate objective of the population policy of 2000?

Solution:

Along with the above objectives, it also aims at providing integrated services for basic reproductive and child health care.

Similar Content

Related tests