Basic General Knowledge Quiz - 4


25 Questions MCQ Test General Knowledge | Basic General Knowledge Quiz - 4


Description
This mock test of Basic General Knowledge Quiz - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Basic General Knowledge Quiz - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Basic General Knowledge Quiz - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Basic General Knowledge Quiz - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Basic General Knowledge Quiz - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

ICAO stands for

Solution:

The International Civil Aviation Organization (ICAO) is a UN specialized agency, established by States in 1944 to manage the administration and governance of the Convention on International Civil Aviation (Chicago Convention).

QUESTION: 2

In which year of First World War Germany declared war on Russia and France?

Solution:

August 12, 1914 - Great Britain and France declare war on Austria-Hungary. Serbia is invaded by Austria-Hungary. August 17, 1914 - Russia invades Germany, attacking into East Prussia, forcing the outnumbered Germans there to fall back.

QUESTION: 3

India's first Technicolor film ____ in the early 1950s was produced by ____

Solution:

The opening credits of Sohrab Modi’s 1953 film Jhansi Ki Ranifeatures one other accreditation in three languages—the phrase “Color by Technicolor”. It is ironic that despite that unassailable claim to fame (as one of the first technicolor films in India), only a B/W pan-and-scan version of the film survives. Starring Mehtab as the titular queen, and Modi as her mentor Rajguru, the film covers several of the signposts historically associated with the feisty architect of a valiant military campaign against the British in 1858.

QUESTION: 4

India has largest deposits of ____ in the world.

Solution:

The British Geological Survey reports that as of 2005, Kodarma district in Jharkhand state in India had the largest deposits of mica in the world.

QUESTION: 5

How many Lok Sabha seats belong to Rajasthan?

Solution:

Indian general election, 2014 (Rajasthan) The Indian general election, 2014 in Rajasthan were held for 25 seats in the state. The major two contenders in the state were Bharatiya Janta Party  and the Indian National Congress . The voting process was held in two phases on 17 and 24 April 2014.

QUESTION: 6

India's first satellite is named after

Solution:

Aryabhata, first unmanned Earth satellite built by India. It was named for a prominent Indian astronomer and mathematician of the 5th century ce. The satellite was assembled at Peenya, near Bangalore, but was launched from within the Soviet Union by a Russian-made rocket on April 19, 1975.

QUESTION: 7

India's first atomic reactor was

Solution:

Apsara is the oldest of India's research reactors. The reactor was designed by the Bhabha Atomic Research Center and built with assistance from the United Kingdom (which also provided the initial fuel supply consisting of 80 percent enriched uranium). Apsara first went critical on 4 August 1956.

QUESTION: 8

In which year, terrorists crash two planes into New York's World Trade Centre on September 11 in a sequence of destruction?

Solution:

The September 11 attacks (also referred to as 9/11) were a series of four coordinated terrorist attacks by the Islamic terrorist group al-Qaeda against the United States on the morning of Tuesday, September 11, 2001.

QUESTION: 9

India's first ocean wave's energy project was launched in

Solution:

Vizhinjam harbour is the site of a unique demonstration plant that converts energy from waves to electricity using Oscillating Water Columns (OWCs). A caisson was constructed on the site in December 1990 and two generations of power modules have so far been tested. The plant was first commissioned in October 1991.

QUESTION: 10

In which of the following years, the membership of the Security Council was increased from 11 to 15 (under Article 23)?

Solution:

According to Article 108 of the Charter, amendments must be adopted by two thirds of the members of the General Assembly and ratified by two thirds of the members of the United Nations, including all the permanent membersof the Security Council.

The Charter has been amended five times (see the Introductory Note to the UN Charter):

  • In 1965, Articles 23 was amended to enlarge the Security Council from 11 to 15 members
  • In 1965, Article 27 was amended to increase the required number of Security Council votes from 7 to 9
  • In 1965, Article 61 was amended to enlarge the Economic and Social Council from 18 to 27 members
  • In 1968, Article 109 was amended to change the requirements for a General Conference of Member States for reviewing the Charter
  • In 1973, Article 61 was amended again to further enlarge the Economic and Social Council from 27 to 54 members
QUESTION: 11

India's tallest stone statue of the Jain sage Gomateswara is at

Solution:

Gommateshwara
Jain Sage Gomateswara Statue. Gommateshwara Statue is a 57-foot (17 m) high monolithic statue located on Vindyagiri hill at Shravanbelagola in the Indian state of Karnataka. Vindyagiri is one of the two hills in Shravanabelagola in the Indian state of Karnataka.

QUESTION: 12

In 1945, fifty nations met to phrase the basic charter for a world organization which would "save succeeding generations from the scourge of war". This conference took place at

Solution:

In 1945, fifty nations met to phrase the basic charter for a world organization which would "save succeeding generations from the scourge of war". This conference took place at San Francisco.

San Francisco is a city in California (state in the United States).

QUESTION: 13

In a normal human body, the total number of red blood cells is

Solution:

Adult humans have roughly 30 trillion red blood cells at any given time, comprising approximately 70% all cells by number.

QUESTION: 14

In which season do we need more fat?

Solution:

In winter season we need more fat because fat keep us warm.

QUESTION: 15

INS Venduruthy is located at

Solution:

INS Venduruthy is an Indian Navy base located on Willingdon Island in Kochi, Kerala. It serves as the Headquarters of the Southern Naval Command. It is the largest training establishment of the Indian Navy. INS Garuda is a naval air station located adjacent to INS Venduruthy.

QUESTION: 16

How much districts are there in Punjab?

Solution:

The state of Punjab measuring 50362 sq km in area is divided into 22 districts.

QUESTION: 17

If force is expressed in Newton and the distance in metre, then the work done is expressed in

Solution:

The SI unit of work is the joule (J), which is defined as the work done by a force of one newton moving an object through a distance of one meter.

Non-SI units of work include the erg, the foot-pound, the foot-pound, the kilowatt hour, the liter-atmosphere, and the horsepower-hour.

QUESTION: 18

How many teeth does a normal adult dog have?

Solution:

The average adult dog has about a third more teeth than his human counterpart. Adult dogs have 42 permanent teeth compared to a measly 32 average human teeth (not counting any wisdom teeth. Those are "bonus."). Puppies possess 28 baby teeth while human babies will have 20 deciduous or “baby” teeth.

QUESTION: 19

India participated in Olympics Hockey in

Solution:

It was the first non-European team to be a part of the International Hockey Federation. In 1928, the team won its first Olympic gold medal. From 1928 to 1956, was the golden period for the Indian Hockey team. The Indian men's team remained unbeaten in the Olympics, gaining six gold medals in a row.

QUESTION: 20

How many red blood cells does the bone marrow produce every second?

Solution:

The formation of a red blood cell from hemocytoblast takes about 2 days. The body makes about two million red blood cells every second.

QUESTION: 21

How many times has Brazil won the World Cup Football Championship?

Solution:

Brazil have won five times, and they are the only team to have played in every tournament. The other World Cup winners are Germany and Italy, with four titles each; Argentina, France and inaugural winner Uruguay, with two titles each; and England and Spain with one title each.

QUESTION: 22

If speed of rotation of the earth increases, weight of the body

Solution:

If the earth's rotation speed increases then the weight of the body decreases. This is because you see a moving body on the rotating earth's surface itself is in the reference frame. So when the earth rotates, the centripetal force acts towards the centre of rotation.

QUESTION: 23

In August, 1996 at Kolar(near Bangalore), India made successful test flights of Unmanned Air Vehicle (UAV) named

Solution:

On 20 August 1996, at Kolar (near Bangalore), India made successful test flights of UAV, named 'NISHANT'. Nishant is capable of performing aerial reconnaissance of the battlefield to locate targets at long distances behind enemy lines. 
 

QUESTION: 24

IDA stands for

Solution:

The International Development Association (IDA) is the part of the World Bank that helps the world’s poorest countries. Overseen by 173 shareholder nations, IDA aims to reduce poverty by providing loans (called “credits”) and grants for programs that boost economic growth, reduce inequalities, and improve people’s living conditions.

QUESTION: 25

Indira Gandhi was assassinated in

Solution:

Assassination of Indira Gandhi. Operation Blue Star left a deep mark in the thinking of Beant Singh and Satwant Singh. On 31 October 1984, Beant Singh and Satwant Singh, both part of the Indian elite forces, who served as bodyguards for the Prime-minister.

Similar Content

Related tests