Technology Quiz - 1, General Knowledge


25 Questions MCQ Test General Knowledge | Technology Quiz - 1, General Knowledge


Description
This mock test of Technology Quiz - 1, General Knowledge for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Technology Quiz - 1, General Knowledge (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Technology Quiz - 1, General Knowledge quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Technology Quiz - 1, General Knowledge exercise for a better result in the exam. You can find other Technology Quiz - 1, General Knowledge extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In which decade was the American Institute of Electrical Engineers (AIEE) founded?

Solution:

The American Institute of Electrical Engineers (AIEE) was a United States-based organization of electrical engineers that existed from 1884 through 1962. On January 1, 1963, it merged with the Institute of Radio Engineers (IRE) to form the Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).

QUESTION: 2

In which decade with the first transatlantic radio broadcast occur?

Solution: On December 12, 1901, a radio transmission received by Guglielmo Marconi resulted in the first transmission of a transatlantic wireless signal (Morse Code) from Poldhu, Cornwall, to St. John's, Newfoundland.
QUESTION: 3

What is part of a database that holds only one type of information?

Solution:
QUESTION: 4

'OS' computer abbreviation usually means ?

Solution:
QUESTION: 5

'.MOV' extension refers usually to what kind of file?

Solution:
QUESTION: 6

In which decade was the SPICE simulator introduced?

Solution: SPICE (Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis) was introduced in May 1972 by the University of Berkeley, California.
QUESTION: 7

Most modern TV's draw power even if turned off. The circuit the power is used in does what function?

Solution: Some authorities are recommending TV's, VCR's and Stereo's be connected to power strips with switches and turned off when not in use to save energy. Your remote will not work until power is switched back on.
QUESTION: 8

Which is a type of Electrically-Erasable Programmable Read-Only Memory?

Solution: It's commonly used for MP3 players, computer BIOS code and "thumb" drives. Originally developed in Japan by Toshiba, it has become quite popular for products requiring non-volatile erasable memory. Flash devices have a limited number of erase cycles (typically 10,000 to 1,000,000 cycles) so they're not as good a choice for applications in which the data changes constantly. However, since it has no moving parts (unlike a hard disk) it is an excellent choice for storing the operating code for small personal electronics like PDAs, cell phones, digital cameras, and the data in items like MP3 players.
QUESTION: 9

The purpose of choke in tube light is ?

Solution:
QUESTION: 10

'.MPG' extension refers usually to what kind of file?

Solution:
QUESTION: 11

Who is largely responsible for breaking the German Enigma codes, created a test that provided a foundation for artificial intelligence?

Solution:
QUESTION: 12

Who developed Yahoo?

Solution:
QUESTION: 13

Made from a variety of materials, such as carbon, which inhibits the flow of current...?

Solution: So named because it resists (or inhibits) the flow of current.
QUESTION: 14

The most common format for a home video recorder is VHS. VHS stands for...?

Solution: JVC (Japan Victor Corporation) and Matsushita (Panasonic) developed the VHS format to compete with Sony which developed the Beta format as the first home video cassette recorder. VHS originally stood for Vertical Helical Scan, but now means Video Home System.
QUESTION: 15

What does VVVF stand for?

Solution: It is a method of controlling the speed of an AC induction motor, whereby speed, current and torque can all be accurately controlled.
QUESTION: 16

What frequency range is the High Frequency band?

Solution: The HF band is based on frequencies 3 to 30 Mhz. AM radio stations are in the HF band but normally are stated in kilohertz.
QUESTION: 17

The first step to getting output from a laser is to excite an active medium. What is this process called?

Solution: A collection of atoms or molecules that can be excited to a higher energy state is called an active medium. Before lasing can occur, the active media is "pumped". The process of raising the atoms in the active media from a lower energy state to a higher state is like pumping water up from a well.
QUESTION: 18

What is the relationship between resistivity r and conductivity s?

Solution:
QUESTION: 19

Which motor is NOT suitable for use as a DC machine?

Solution: The squirrel cage motor is the only one without any connection to the armature.
QUESTION: 20

A given signal's second harmonic is twice the given signal's __________ frequency...?

Solution: A given signal's second harmonic is twice the given signal's fundamental frequency. Harmonics are generated when there are non-linearities in an amplifier (there are always non-linearities). The worse the non-linearities, the more harmonics. A signal at 27.5 MHz (approximate frequency for US citizen's band) would have a second harmonic at 55.0 MHz (on US channel 2!). Can you see why there might be problems? A CB operator might do well to place a low-pass filter on his radio.
QUESTION: 21

In which year was MIDI(Musical Instrument Digital Interface) introduced?

Solution:
QUESTION: 22

What does the term PLC stand for?

Solution: Used in manufacturing, engineering, and process operations.
QUESTION: 23

When measuring the characteristics of a small-signal amplifier, say for a radio receiver, one might be concerned with its "Noise..."?

Solution: "Noise figure" is one critical parameter for determining the "quality" of a low-noise, small-signal, amplifier, and perhaps more importantly, the sensitivity of the overall receiver system. It is especially important for VHF (very high frequency) - and higher frequency - designs where most of the undesired "noise" (noise that masks or overpowers the desired signals) is generated internal to the electronics itself. In HF (high frequency) applications, atmospheric noise plays a much larger role in determining overall useful sensitivity, so a circuit's "noise figure" is less important.
QUESTION: 24

'DB' computer abbreviation usually means ?

Solution:
QUESTION: 25

'.INI' extension refers usually to what kind of file?

Solution:

Similar Content

Related tests