Technology Quiz - 3, General Knowledge


25 Questions MCQ Test General Knowledge | Technology Quiz - 3, General Knowledge


Description
This mock test of Technology Quiz - 3, General Knowledge for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Technology Quiz - 3, General Knowledge (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Technology Quiz - 3, General Knowledge quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Technology Quiz - 3, General Knowledge exercise for a better result in the exam. You can find other Technology Quiz - 3, General Knowledge extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Compact discs, (according to the original CD specifications) hold how many minutes of music?

Solution: According to many stories surrounding the origin of the compact disc, 74 minutes was settled on because it would comfortably contain all of Beethoven's 9th symphony on one disc. Although some stories reference a specific Sony higher-up who claimed this as his favorite piece of music, stories differ. All that's known for sure is that Sony insisted on this and won out over Phillips' original 60 minute proposal.
QUESTION: 2

Once the active medium is excited, the first photons of light are produced by which physical process?

Solution: Spontaneous emission is what you see with most "glow in the dark" toys. You excite the toy by exposing it to bright light, then the toy glows in the dark by spontaneously emitting photons as the excited atoms relax back down to their normal state.
QUESTION: 3

'DTP' computer abbreviation usually means ?

Solution:
QUESTION: 4

The average power (in watts) used by a 20 to 25 inch home color television is...?

Solution: About the same as as the most popular light bulb size.
QUESTION: 5

What does AC and DC stand for in the electrical field?

Solution: Electricity is voltage and current. Voltage is electrical pressure, and current is the flow of charged particles. The difference between alternating current (AC) and direct current (DC) is that the electrons in an AC circuit regularly reverse their direction. In a DC circuit electrons always flow in the same direction.
QUESTION: 6

In which decade was the ARRL founded?

Solution: On April 6, 1914, Hiram Percy Maxim proposed the formation of the American Radio Relay League.
QUESTION: 7

'CD' computer abbreviation usually means ?

Solution:
QUESTION: 8

'.BAK' extension refers usually to what kind of file?

Solution:
QUESTION: 9

Where is the headquarters of Intel located?

Solution:
QUESTION: 10

Who co-created the UNIX operating system in 1969 with Dennis Ritchie?

Solution:
QUESTION: 11

Voltage is sometimes referred to as EMF, or Electromotive...?

Solution: The term EMF, or Electromotive Force, its use now in decline, is attributed to Italian physicist Alessandro Volta (1745-1827). Today we generally use the term "voltage" - can you guess why we call it that?
QUESTION: 12

What does AM mean?

Solution: Amplitude modulation was the first type to be used in radio. It works well with HF and morse code.
QUESTION: 13

'.BAT' extension refers usually to what kind of file?

Solution:
QUESTION: 14

What is the term to ask the computer to put information in order numerically or alphabetically?

Solution:
QUESTION: 15

The input used by an antenna or cable to a TV set uses frequencies called...?

Solution: RF is radio frequency. IF is intermediate frequency used inside the TV for processing. AF is audio frequency. SAP is second audio program which may have another language or other soundtrack as an option to the main soundtrack.
QUESTION: 16

Larger buildings may be supplied with a medium voltage electricity supply, and will required a substation or mini-sub. What is the main item of equipment contained in these?

Solution: The transformer is used to transform a medium voltage supply to a low voltage supply, e.g. from 11 000 V to 400 V. A transformer is rated in kVA, kilo-Volt-Amps, which is a measurement of electrical power.
QUESTION: 17

What was the active medium used in the first working laser ever constructed?

Solution: Theodore Maiman built the first working laser using a ruby rod while working at Hughes Research Laboratories in Malibu, California. It lased for the first time on May 16, 1960.
QUESTION: 18

What does EPROM stand for?

Solution: A chip found in alomst every microprocessor...
QUESTION: 19

Blue is what number on the resistor color code?

Solution:
QUESTION: 20

Changing computer language of 1's and 0's to characters that a person can understand is...

Solution:
QUESTION: 21

What's a web browser?

Solution:
QUESTION: 22

http://www.indiabix.com - is an example of what?

Solution: A URL (Uniform {or Universal} Resource Locator) is an address for a specific document found on the Web. It is made up of several components: a domain name, the directories and subdirectories of the site, and the extension. To learn about these parts of a URL, visit the Evaluating Web Sites tutorial.
QUESTION: 23

How many bits is a byte?

Solution:
QUESTION: 24

The "http" you type at the beginning of any site's address stands for...

Solution:
QUESTION: 25

Lately you hear a clatter from your computer, especially when you load a program or call up information. What's going on?

Solution:

Similar Content

Related tests