RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 23


75 Questions MCQ Test RRB ALP & Technician Exam (Group C ) - Mock Tests | RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 23


Description
This mock test of RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 23 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 75 Multiple Choice Questions for Railways RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 23 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 23 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 23 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB ALP & Technician Mock Test (English) - 23 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Solution:

QUESTION: 2

What number has to be added to the terms of 13 : 19 to make the ratio 6 : 7?

Solution:

QUESTION: 3

Solution:

QUESTION: 4

The sum of three consecutive even numbers is 204; find the sum of the next three consecutive even numbers?

Solution:

Let the first even number is = x

According to question,

x + x +2 + x + 4 = 204

3x = 204-6

3x = 198

x = 66

the 3 consecutive even numbers are = 66, 68 and 70

the next 3 consecutive even numbers are = 72, 74 and 76

sum = 74 × 3 = 222

QUESTION: 5

Solution:

 

QUESTION: 6

A two digit number is 7 times the sum of its two digits. The number that is formed by reversing its digits is 36 less than the original number. What is the number?

Solution:

Let the two digit number is = (10x+y)

According to question,

(10x+y) = 7 (x+y)

3x = 6y

x= 2y

(10x+y) - (10y+x) = 36

9x – 9y = 36

x – y = 4

since x = 2y, so 2y – y = 4

y = 4 ,x = 8

so, the two-digit number is (10x+y) = 10(8) +4 = 84

QUESTION: 7

A sum of money becomes Rs. 34600.50 in 2 years and Rs. 48056.25 in 5 years. Find the rate of interest and the sum of money

Solution:

QUESTION: 8

Find the sum fraction which becomes 3/5 when denominator is increased by 6; the same fraction becomes 5/12 when the numerator is reduced by 8.

Solution:

QUESTION: 9

The cost price of an article was divided among the price of the goods, labour charges and other expenses in the ratio of 8 : 5 : 6. If the cost of the goods is Rs. 180.80, what would be the cost of price of the article?

Solution:
QUESTION: 10

Monthly salary of Harish is Rs.58970. After deducting provident fund, he gets Rs.52,822 per month. What is the percentage of the salary that is deducted in the form of provident fund?

Solution:

QUESTION: 11

Present age of the son is 3/8 of the present age of the mother. 10 years later, the mother’s age was four more than the twice of the age of the son at that time. What is the present age of the son? 

Solution:

QUESTION: 12

A rectangular hall of 34m × 23m leaving a margin of 2.50m along with the four sides, a carpet is spread of the rate of Rs.56.5 per square metre. Find out the cost price of the carpet?

Solution:

after leaving a margin of 2.5 m along with the four sides then length = 34-5= 29m

And breadth = 23-5 = 18m

So the cost price of the carpet = 29 × 18 × 56.5 = Rs 29,493

QUESTION: 13

A man spends 1/8 of his income on food,1/4 on transportation and the rest Rs. 49000 on other items. Calculate his total income?

Solution:

QUESTION: 14

A man swims 15 km in 12 minutes in the direction of current and 15 km in 18 minutes against the direction of the current. What is the speed of the man?

Solution:

QUESTION: 15

A,B, C can do some work  in 15, 27 and 18 days respectvely.They started to do the work jointly,but after 4 days B left, In how many days will the rest of the work be completed?

Solution:

QUESTION: 16

4 kg of rice and 7 kg of wheat together costs Rs.600. The price of rice has risen by 20% and the price of wheat has decreased by 20%. Hence the same quantities of rice and wheat now cost Rs.552. Find the original price of rice per kg.

Solution:

Let the price of rice per kg = Rs x

And the price of wheat per kg = Rs y

4x + 7y = 600 ……… (1)

According to question,

4 × 1.2x + 7 ×0.8y = 552

4.8x + 5.6y = 552 ……. (2)

By solving (1) and (2), y = 60 x= 45

QUESTION: 17

In an examination minimum marks for first division is 70%. Anubhav obtain 583 marks which are 12 marks less than the first division minimum marks. What are the maximum marks in the examination? 

Solution:

70% = 583 + 12 = 595

100% = 850

QUESTION: 18

A shopkeeper buys a shaving machine for Rs.7520. He marks 30% more on the shaving machine than the cost price. He allows 20% discount at the marked price. What is the percentage of profit?

Solution:

QUESTION: 19

find the sum of 23 + 25 +27 + ……………….71? 

Solution:

23 + 25 +27 + ……………….71

Let total numbers are n, then 71 = 23 + (n-1)2

n= 25

sum = 25/2 (23 + 71) = 1175

Alternate Solution:

Sum of first N odd number = N

So here 71 is the 36th odd number & 23 is the 12th odd number

So required sum = Sum of first 36 odd number - sum of first 11 odd number = 362 - 112 = (36-11)(36+11) = 25 47 = 1175

QUESTION: 20

Find the missing value: 4, 2, 3, ?, 26.25, 118.125   

Solution:

4, 2, 3, ?, 26.25, 118.125

The difference between the series is × 0.5, × 1.5, × 2.5, × 3.5, × 4.5

So the missing value is = 7.5

QUESTION: 21

Select the related word/letters/number from the given alternatives.

30 : 55 : : 36 : ?

Solution:

QUESTION: 22

Find out the odd word/letters/number/ number pair from the given alternatives.

Solution:
QUESTION: 23

Find out the odd word/letters/number/ number pair from the given alternatives. 

Solution:

K → opposite letter → P
I → opposite letter → R
H → opposite letter → S
F → opposite letter → U
So, FO is an odd pair

QUESTION: 24

Find out the odd word/letters/number/ number pair from the given alternatives.

Solution:

QUESTION: 25

Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Drought: Rain :: Illiteracy : ?

Solution:

Drought needs rain in the same way Illiteracy needs education.

QUESTION: 26

Five boys are sitting facing towards the north. Rahul is between Sohan and Naveen. Puneet is to the immediate right of Naveen and Sohan is to the immediate right of Neeraj. Who is sitting in the middle?

Solution:

QUESTION: 27

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

4, 8, 11, 44, 49, ?

Solution:

QUESTION: 28

Directions
In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Statements:
Some cycles are trucks.
All trucks are cars.

Conclusion:
I. Some cycles are cars.
II. No truck is a cycle.

Solution:

Some cycles are trucks(I) + All trucks are cars(A) ⇒ Some cycles are cars(I). Hence conclusion I follows.

Some cycles are trucks(I) ⇒ Conversion ⇒ Some trucks are cycles(I). Hence conclusion II does not follow.

QUESTION: 29

Directions
In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Statements:
All microphones are headphones.
All headphones are cable.

Conclusion:
I. Some microphones are cable.
II. Some cable are microphones

Solution:

All microphones are headphones(A) + All headphones are cable(A) ⇒ All microphones are cable (A) ⇒ I.I ⇒ Some microphones are cable(I) ⇒ Conversion ⇒ Some cable are microphones(I). Hence both conclusion I and II follows.

QUESTION: 30

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

IKM, QSU, YAC, ?

Solution:

I + 2 = K + 2 = M + 4 = Q

Q + 2 = S + 2 = U + 4 = Y

Y + 2 = A + 2 = C + 4 = G

G + 2 = I + 2 = K

QUESTION: 31

If yesterday was Wednesday, then what day of the week will the tenth day from today be?

Solution:
QUESTION: 32

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

i. Hurricane ii. Husband iii. Humidity iv. Horror

Solution:
QUESTION: 33

In a certain code language, 'READER' is written as '18514518. How is 'MOBILE' written in that code language?

Solution:

QUESTION: 34

In the following question, select the missing number from the given series.

Solution:

12² = 144

21² = 441

14² = 196

41² = 1681

11² = 121

11² = 121

QUESTION: 35

If “ *” denotes "added to", "&" denotes "divided by", "@" denotes "multiplied by" and "%" denotes "subtracted from", then 126 & 18 @ 9 % 8 * 20 = ? 

Solution:

QUESTION: 36

A man travels 20 km towards the west and then turns 90° to his left and travels another 6 km. Finally, he turns left and covers 20 km. In which direction is he now from his original position?

Solution:

QUESTION: 37

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

BO, DQ, FS, ?

Solution:

QUESTION: 38

Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.

Carrom, Volleyball, Indoor Games, Ludo.

Solution:
QUESTION: 39

A has a brother named B. A is the son of C. D is C's father. How is B related to D?

Solution:

QUESTION: 40

C has taller than E and E is taller than B. C is the second tallest after A. Who is the shortest out of A, B, C and E?

Solution:

A > C > E > B

QUESTION: 41

Which one of the following types of laser is used in Laser printers ?

Solution:

A laser printer is a popular type of personal computer printer that uses a non-impact (keys don't strike the paper), photocopier technology.IBM introduced the first laser printer in 1975 for use with its mainframe computers. In 1984, Hewlett-Packard revolutionized laser-printing technology with its first LaserJet, a compact, fast, and reliable printer that personal computer users could afford.

QUESTION: 42

World Bank commited $____million to boost Tamil Nadu's rural economy.

Solution:

The government and World Bank signed a $100 million (about Rs 6,40 crore) loan agreement to promote rural economy in selected blocks of Tamil Nadu across 26 districts, benefiting over 4 lakh people.

QUESTION: 43

Which one of these became the first poor country to provide free universal eye care?

Solution:

Rwanda has become the first low-income country to provide universal eye care for its 12 million population. The government has partnered with the organisation Vision for a Nation (VFAN) to train more than 3,000 eye care nurses based in 502 local health centres, prescribing glasses and referring those with serious eye problems to national clinics

QUESTION: 44

National Science Day is celebrated on which day?

Solution:

The National Science Day is observed every year on 28th February with an objective to spread message of importance of science and its application among the people. The theme for National Science Day 2018 is Science and Technology for a sustainable future. The day is observed to mark the discovery of Raman effect by Physicist CV Raman on 28th February, 1928. For his discovery, CV Raman was awarded the Nobel Prize in Physics in 1930.

QUESTION: 45

UP Government in Association with UNICEF recently launched a campaign to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome (AES) and Japanise Encephalitis (JE) disease. What is the name of this campaign?

Solution:

Uttar Pradesh State government in association with UNICEF has launched massive door to door campaign DASTAK to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome (AES) and Japanise Encephalitis (JE) disease in the state.The war cry of DASTAK is 'Darwaja Khatkhatao, AES aur JE ko bhagao'. In this DASTAK campaign, whole state machinery with the help of UNICEF will now literally go door to door in 38 JES and AE affected districts which mostly fall in the Tarai region.

QUESTION: 46

Who was recently sworn-in as the 16th chairman of Federal Reserve?

Solution:

Jerome H Powell was sworn in as the 16th Chairman of the Federal Reserve for a four-year term. Mr Powell has succeeded Janet Yellen, the first woman to lead the US central bank in its 100-year history. Powell was nominated for the post in November 2017 by President Donald Trump.

QUESTION: 47

India was ranked at which position in the Global Intellectual Property Index ?

Solution:

 India has increased its score in the International Intellectual Property (IP) Index, ranking 44th among 50 nations, according to the US Chambers of Commerce report. Last year, India ranked 43rd out of 45 countries in the Index. The top 3 countries on the list are- The USA, The United Kingdom and Sweden.

QUESTION: 48

Who has been appointed as the non-executive chairman of NPCI?

Solution:

National Payments Corporation of India (NPCI) appointed Biswamohan Mahapatra as non-executive chairman for two years with immediate effect. He succeeds B Sambamurthy who was the interim chairman.

QUESTION: 49

Where are the headquarters of World Meteorological Organization located ?

Solution:

The World Meteorological Organization is an intergovernmental organization with a membership of 191 Member States and Territories. It originated from the International Meteorological Organization, which was founded in 1873

QUESTION: 50

The Tulip Festival is celebrated in which state?

Solution:

One of its kind in India, the Tulip Festival in Kashmir celebrates the blooming season of the magnificent Tulips. Indira Gandhi Memorial Tulip Garden adds to the natural beauty of Srinagar. Nestled on the foothills of Zabarwan Range, the largest tulip garden in Asia presents a stunning view of the Dal Lake. The seven terraced garden was built with the intention to promote tourism and floriculture in Kashmir

QUESTION: 51

Jhora is the folk dance of which state?

Solution:

Jhora is one of the famous folk dances of Kumaon region of Uttarakhand. It is basically a dance form which is performed by the people belonging to both the high and low caste. This is a community dance form where all the barriers related to the caste system are thrown to the wind.

QUESTION: 52

Dr.Babasaheb Ambedkar International Airport is situated in which city?

Solution:

Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport is an international airport serving the city of Nagpur, Maharashtra, India. The airport is located at Sonegaon, 8 km South-West of Nagpur.

QUESTION: 53

Ezra Cup is related to which sport?

Solution:

The Ezra Cup is a popular polo tournament conducted annually in India. The Calcutta Polo Club runs this oldest and first ever Polo Trophy. The first Ezra Cup was held in 1880. After a period of inactivity, it has now been revived by Mr. Keshav Bangur, Calcutta Polo Club's president.

QUESTION: 54

Which is the longest river in India ?

Solution:

The Ganges also known as Ganga is a trans-boundary river of Asia which flows through the nations of India and Bangladesh. The 2,525 km (1,569 mi) river rises in the eastern Himalayas in the Indian state of Uttarakhand, and flows south and east through the Gangetic Plain of North India.

QUESTION: 55

BHIM,is a mobile app developed by NPCI to enable fast and cashless payments.What is the full form of BHIM?

Solution:

Bharat Interface for Money (BHIM) is an initiative to enable fast, secure, reliable cashless payments through your mobile phone. BHIM is interoperable with other Unified Payment Interface ( UPI) applications, and bank accounts for quick money transfers. BHIM app is developed by National Payments Corporation of India (NPCI).

QUESTION: 56

Who is the author of the book named Gandhi : An Illustrated Biography ?

Solution:

The book titled “Gandhi: An Illustrated Biography” has been authored by Pramod Kapoor. The book seeks to decode Gandhi for modern generation.

QUESTION: 57

Who among these is Nepal's 1st woman president to be re-elected for the second term?

Solution:
QUESTION: 58

India co-hosted International Solar Alliance Summit with which country?

Solution:

India, France co-hosted first International Solar Alliance (ISA) Summit at Rashtrapati Bhavan Convention Centre in New Delhi. The aim of the summit was to deliberate on finance mechanism for promotion of solar energy in member countries, crowd-funding and technology transfer. The summit was co-hosted by President Ram Nath Kovind and his French counterpart President Emmanuel Macron. It was attended by 21 heads of states and and heads of government, several top ministers and bureaucrats apart from participants from multilateral banks and United Nations.

QUESTION: 59

Loktak Lake is situated in which Indian state?

Solution:

Loktak Lake is the largest freshwater lake in Northeast India and is famous for the phumdis floating over it. The lake is located near Moirang in Manipur state, India. Phumdis are a series of floating islands, exclusive to the Loktak Lake . They cover a substantial part of the lake area and are heterogeneous masses of vegetation, soil and organic matter, in different stages of decay.

QUESTION: 60

Who among the following was popularly known as the ‘Frontier Gandhi’?

Solution:

Khan Abdul Gaffar Khan was known as Badshah Khan ,Sarhadi Gandh and Frontier Gandhi. He was born in 1890 and Died on January 1988. He was a Pashtun leader and ardent follower of Mahtma Gandhi and was known for his non-violent opposition to British Rule.

QUESTION: 61

Which of the following acid is found in tomato?

Solution:
QUESTION: 62

SI unit of temperature?

Solution:
QUESTION: 63

During acidity which substance we should intake?

Solution:
QUESTION: 64

Disease beri beri appears due to deficiency of which vitamin?

Solution:
QUESTION: 65

Welt lands got recognition after

Solution:
QUESTION: 66

Inventor of penicillin is

Solution:
QUESTION: 67

Which device used to measure relative density of fluids?

Solution:
QUESTION: 68

Which of the following color has more wavelength than others?

Solution:
QUESTION: 69

Albert Einstein got noble prize for ?

Solution:
QUESTION: 70

Unit of power of lens ?

Solution:
QUESTION: 71

Which protein generates antibodies in human being?

Solution:
QUESTION: 72

Which of the kepler’s law deals with orbit of earth?

Solution:
QUESTION: 73

Parsec is used to measure?

Solution:
QUESTION: 74

Which of the following is appropriate reason for the use of mercury in thermometers?

Solution:
QUESTION: 75

When an object moves with velocity increasing at constant rate on straight path than acceleration is said to be

Solution: