Test: Cell Structure & Functions- 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Cell Structure & Functions- 1


Description
This mock test of Test: Cell Structure & Functions- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Cell Structure & Functions- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cell Structure & Functions- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Cell Structure & Functions- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cell Structure & Functions- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Tissue is a:

Solution:

A tissue is a group of cells, in close proximity, organized to perform one or more specific functions.

There are four basic tissue types defined by their morphology and function:
(i) Epithelial tissue
(ii) Connective tissue
(iii) Muscle tissue
(iv) Nervous tissue

QUESTION: 2

The number of cells found in a unicellular organism is:

Solution:

Those organisms that are made up of only one cell are called unicellular organisms.
Example: Amoeba, Paramecium, Bacteria.

QUESTION: 3

What are pseudopodia?

Solution:

Amoeba have pseudopodia, which are projections of varying lengths protruding out of its body. Amoeba does not have a regular shape and uses pseudopodia for locomotion and digestion.

QUESTION: 4

Cells are capable of performing:

Solution:

Cells are the functional and structural units of living organisms. They are capable of performing respiration, synthesis, and digestion of food to obtain energy.

QUESTION: 5

Robert Hooke observed under microscope:

Solution:

The cell was first discovered and named by Robert Hooke in 1665.
However, Hooke actually saw was the dead cell walls of plant cells (cork) as they appeared under the microscope. Hooke's description of these cells was published in Micrographia.

QUESTION: 6

The power house of cell is called

Solution:

Mitochondria are tiny organelles inside cells that are involved in releasing energy from food. This process is known as cellular respiration. Due to which they are referred to as the powerhouses of the cell.

QUESTION: 7

Choose the correct statement(s):

(i) Ribosomes are located on the chromosomes.
(ii) Cell is located in the nucleus.
(iii) Chloroplasts are located in the nucleolus.
(iv) Cell membrane surrounds the cell.

Solution:

(i) Ribosomes can be found floating within the cytoplasm
(ii) Nucleus is present in the cell.
(iii) Chloroplasts are present in the cytoplasm of plant cells.
(iv) Nuclear membrane surrounds the nucleus and cell membrane surrounds the cell.

Thus option B is correct.

QUESTION: 8

A single cell that can change its shape is:

Solution:

The cell present in our body that can change its shape is Red Blood Cell and White Blood cell.
As they move through narrow blood vessels and they can change their shape to improve locomotion.

QUESTION: 9

Cell responsible to receive and transfer message in human body parts is:

Solution:

Nervous system contains millions of nerve cells, called neurons. Neurons are highly specialised to transmit messages from one part of your body to another. All neurons have a cell body and one or more fibres.

QUESTION: 10

 If your father has brown eyes, you may also have brown eyes. If your mother has curly hair, you might also end up having curly hair. This transfer of characteristics is due to the transfer of _________.

Solution:

The nucleus contains thread-like structures called chromatins. Condensed forms of chromatin are known as chromosomes.
During cell division, these chromosomes carry genes and help in the transfer of characters from parents to offspring.