Test: Geography As A Discipline


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Geography As A Discipline


Description
Attempt Test: Geography As A Discipline | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which one of the following is associated with biogeography?

Solution:

Biogeography is related to botany, zoology and ecology.

QUESTION: 2

Physical geography deals with the

Solution:

Physical geography includes the study of lithosphere (landforms, drainage, relief and physiography), atmosphere (its composition, structure, elements and controls of weather and climate; temperature, pressure, winds, precipitation, climatic types, etc.), hydrosphere (oceans, seas, lakes and associated features with water realm) and biosphere ( life forms including human being and macro-organism and their sustaining mechanism, viz. food chain, ecological parameters and ecological balance). Various branches of physical geography are climatology, hydrology, geomorphology and soil geography.

QUESTION: 3

Physical geography is a

Solution:

Physical geography is study of landforms,soils, atmosphere and understanding the processes and patterns in the natural environment.

QUESTION: 4

The major issue for environmental geography is

Solution:

Environmental Geography world over leading to the realisation of environmental problems such as land gradation, pollution and concerns for conserve the environment.

QUESTION: 5

Geo-informatics comprising techniques such as

Solution:

Geo-informatics comprising techniques such as Remote Sensing, GIS, GPS, etc.

QUESTION: 6

Plant geography deals with

Solution:

Plant Geography studies the spatial pattern of natural vegetation in their habitats.

QUESTION: 7

To sustain our life, we use

Solution:

The elements used for human development are known as resources.

QUESTION: 8

The regional approach was developed by

Solution:

Regional approach was developed by another German geographer namely Karl Ritter (1779-1859). He is a contemporary of Humboldt. 

QUESTION: 9

Regional geography helps in identifying the

Solution:

Regional geography studies regions, such as industrial and agricultural.

QUESTION: 10

Soils are formed by the process of

Solution:

Pedogenesis or soil formation is the process by which soil is created. 

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code