Test: Human Settlements


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Human Settlements


Description
This mock test of Test: Human Settlements for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Human Settlements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Settlements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Human Settlements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Settlements extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Circular huts with conical roofs are found in

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation:- Heavy to very heavy falls over northeast India, West Bengal and Sikkim, Bihar and adjoining East UP likely during next five days," IMD said. It said that isolated extremely heavy falls also very likely over Bihar and Assam and Meghalaya. Thats why the huts are made of conical roof.

QUESTION: 2

Cities accommodating population between one to five million are

Solution:

Cities accommodating population size between one to five million are called metropolitan cities and more than five million are mega cities.

QUESTION: 3

About 27.30% of the total urban population lives in

Solution:

Medium sized cities of India has shown highest growth rate during the last decade.

QUESTION: 4

A process of living together in an area or a locality is:

Solution:

A person, family, group, or organization that lives in, occupies, or has quarters  or space in or on something : the occupants of the building, resident.

QUESTION: 5

Most of our cities, accommodate_____million population of India:

Solution:

It is 61.48% of the total urban population.

QUESTION: 6

Fragmented settlements are widely spread in

Solution:

 Fragmented settlement in India normally found in fertile alluvial plains and in the northeastern states. The settlement, clustering in a restricted area of dispersed settlement normally looks like semi-clustered. Examples of such settlement can be seen in Gujarat plain and some parts of Rajasthan.

QUESTION: 7

The town having municipal corporation or cantonment board or notified town area committee is a

Solution:

Some laws distinguish towns and villages from each other, but by usage, settlement with larger populations such as those having a municipal committee or municipal corporation would be called cities. On the basis of population and other issues, the state government notifies a larger community as a notified area.

QUESTION: 8

The rural settlements derive their life support from

Solution:

The rural settlements are concerned with the degree  of dispersion of the dwellings and the life is supported by land based  primary economic activities. Rural people are less mobile and therefore, social relationship among them are intimate. 

QUESTION: 9

The size and spacing of villages increase in the

Solution:

Areas of Deccan plateau and Thar Desert have villages far apart due to infertile land and shortage of water.

QUESTION: 10

Kerala is a very long continuous belt of…… settlement.

Solution:

The settlements are developed along the coast.

Related tests