Test: Materials: Metals & Non-Metals- 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Materials: Metals & Non-Metals- 1


Description
Attempt Test: Materials: Metals & Non-Metals- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Gold : metal :: Silicon : _____

Solution:

Gold is metal and Silicon is a metalloid. Those elements that shows the property of both metal and non-metal are called metalloids.

QUESTION: 2

The property by which metals can be beaten into sheets is known as ___

Solution:

Malleability is a physical property of metals that defines their ability to be hammered, pressed, or rolled into thin sheets without breaking. In other words, it is the property of a metal to deform under compression and take on a new shape.

QUESTION: 3

Non metal that conducts electricity is :

Solution:

Non-metal are generally bad conductors of electricity but Graphite is an allotrope of carbon which is a good conductor of electricity.

QUESTION: 4

Pick the odd one from the following elements.

Solution:

Out of these only Carbon (C) is a non-metal whereas the others are all metals.

QUESTION: 5

Rust formation is called :

Solution:

Formation of rust on metal surface like iron is also called as corrosion. Corrosion occurs in presence of water and oxygen.

QUESTION: 6

A metal is characterised by :

Solution:

Metal is characterised by high electrical conductivity. Metals are malleable, ductile, sonorous and good conductor of heat and electricity.

QUESTION: 7

Non metals occur as:

Solution:

Non-metals are found in nature in solid, liquid and gaseous state. On the other hand metals are found in solid state except mercury that is liquid at room temperature.

QUESTION: 8

Which of the following metals can be cut with a knife?

Solution:

Metals like sodium and potassium are soft and can be cut with a knife.

QUESTION: 9

Metalloids are also known as :

Solution:

Those elements that show the property of both metal and non-metal both are called metalloid or semi metals. Silicon, germanium etc are common metalloid.

QUESTION: 10

Metals are solid except:

Solution:

All metals are found in solid state at normal room temperature except mercury, which is liquid at room temperature.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code