Test: Migration : Human Development


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Migration : Human Development


Description
This mock test of Test: Migration : Human Development for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Migration : Human Development (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Migration : Human Development quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Migration : Human Development exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Migration : Human Development extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The concept which has human beings as centre is called

Solution:

The concept which is concentrated on human beings is called anthropo-centric. Countries like India are a part of this concept whereas Western countries have euro-centric approach.

QUESTION: 2

The life expectancy in India is:

Solution:

Life expectancy is more in females as compared to males.

QUESTION: 3

Marginalised sections of the society are

Solution:

Marginalised sections of the society are females, scheduled castes, scheduled tribes and agricultural labourers.

QUESTION: 4

In early stages of development

Solution:

Early man was totally dependent upon the nature because of less development of science and technology.

QUESTION: 5

The process of widening people's choices as well as raising the level of well-being is:

Solution:

Human development is a process of enlarging the range of people's choices.

QUESTION: 6

More than 40 percent of population living below the poverty line is in the state of

Solution:

The data of poverty for the states show that there are States like Orissa and Bihar which have recorded more than 40 percent of their population living below the poverty line.

QUESTION: 7

The slums of the urban areas lack

Solution:

There are large rural areas and the slums in the urban areas that do not have basic amenities like potable water, education and health infrastructure available to a majority of population.

QUESTION: 8

Besides the three indicators, HDI is also concerned with

Solution:

Human development is not possible without economic prosperity. Economically, a country will prosper, only if it has productivity.

QUESTION: 9

Which of the following states has the lowest female literacy rate in India?

Solution:

According to Census 2011, Kerala has the highest total literacy rate and female literacy rate whereas Lakshadweep had the highest male literacy rate. Bihar has the lowest total literacy rate and male literacy rates while Rajasthan has the lowest female literacy rate.

QUESTION: 10

Which one of the following is not included in HDI?

Solution:

Human development includes living a long and healthy life, to be educated and have access to resources needed for a decent standard of living. These are considered important aspects of human development.

Related tests