Test: Natural Vegetation


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Natural Vegetation


Description
Attempt Test: Natural Vegetation | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Farm forestry refers to the

Solution:

The National Commission on Agriculture (1976) has classified social forestry into three categories. These are urban forestry, rural forestry and farm forestry. Farm forestry is a term applied to the process under which farmers grow trees for commercial and non-commercial purposes on their farm lands.

QUESTION: 2

Monsoon or Tropical Deciduous forests are found in the areas with rainfall between

Solution:

Tropical Deciduous forests are also called monsoon forests. They are spread over regions that receive rainfall between 70 and 200 cm. On the basis of the availability of water, these forests are further divided into moist and dry deciduous.

QUESTION: 3

Vegetation cover is very scanty in parts of Rajasthan due to

Solution:

In the western and southern part of Rajasthan, vegetation cover is very scanty due to low rainfall and overgrazing.

QUESTION: 4

The world’s richest region from a marine biodiversity is

Solution:

The world's richest regions from a marine biodiversity is Gulf of Mannar biosphere reserve. It covers an area of 105,000 hectares on the south east coast of India.

QUESTION: 5

Bamboos are grown most commonly at

Solution:

The correct option is C.
Bamboos thrive in moist, but well-drained soil in a sheltered, sunny spot. They tolerate most soil types, but some, such as Shibatea, require acid soil or ericaceous potting compost. Bamboo will grow in poor soils, but not in constant wet, boggy or extremely dry conditions.

QUESTION: 6

Plants remain leafless for most of the year in

Solution:

These forests receive rainfall less than 50 cm and temperatures can exceed a scorching 45 degree Celsius during the hotter months of the year.

QUESTION: 7

The Nanda Devi Biosphere Reserve is situated in

Solution:

The Nanda Devi Biosphere Reserve is situated in Uttarakhand, which includes the parts of Chamoli, Almora, Pithoragarh and Bageshwar districts.

QUESTION: 8

Which of the following was the purpose of Project Tiger?

Solution:

Project Tiger has been implemented since 1973. The main objective of the scheme is to ensure maintenance of viable population of tigers in India for scientific, aesthetic, cultural and ecological values.

QUESTION: 9

Bamboos are important raw material for making

Solution:

Bamboo's natural hollow form makes it an obvious choice for many instruments, particularly wind and percussion. There are numerous types of bamboo flute made all over the world, such as the dizi, xiao, shakuhachi, palendag, jinghu and angklung.

QUESTION: 10

Khar, Neem, Khejri, Palas are:

Solution:

The correct option is Option A.

Tropical Thorn Forests : 

  1. These occur in the areas which receive rainfall less than 50 cm. It includes semi-arid areas of south west Punjab, Haryana, Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh. 

  2. These consist of a variety of grasses and shrubs. In these forests, plants remain leafless for most part of the year and give an expression of scrub vegetation.

  3. Important species found are babool, ber and wild date palm, khair, neem, khejri, palas, etc. Tussocky grass upto a height of 2m as the under growth.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code