Test: Nutrition in Animals


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Nutrition in Animals


Description
Attempt Test: Nutrition in Animals | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Mode of nutrition in animals is:

Solution:

Heterotrophic nutrition is a type of nutrition in which organisms depend upon other organisms for food to survive. All animals, fungi, and non-photosynthesizing plants are heterotrophic.

QUESTION: 2

Nutrition in which organism take food inside the body and digest using enzyme is called______.

Solution:

Holozoic Nutrition: In this type of nutrition, the complex food is transferred into a specialized digestive system where it is broken down into small pieces in order to be absorbed.

The 5 crucial stages that holozoic nutrition can be broken down into include:
(i) Ingestion
(ii) Digestion
(iii) Absorption
(iv) Assimilation
(v) Egestion.

QUESTION: 3

Ingestion is the process in which organism _________.

Solution:

The process of intake of food inside the body is known as ingestion. It is the first step in process of holozoic nutrition.

QUESTION: 4

Breaking down food into the simpler forms using enzymes is called _________.

Solution:

Breaking down complex food into simpler forms using enzymes is called digestion.
Enzymes are released from glands.

QUESTION: 5

Which of the following pair of teeth differ in structure but are similar in function?

Solution:

The molars (12 in number) are the largest teeth of all whereas the premolars (8 in number) present next to molars.
The function of these types of teeth is similar, i.e. crushing and grinding of food. 

QUESTION: 6

The acid present in the stomach:

Solution:

'Hydrochloric acid' is an acid that is secreted in the stomach. It helps to kill the harmful bacteria that may enter the food.

QUESTION: 7

Which one is a ruminant animal?

Solution:

Those animals whose stomach is divided into four chambers to store different kinds of food are called ruminant animals.
Example: cattle, sheep, goats, buffalo, deer, elk, giraffes, and camels.

QUESTION: 8

Which one of the following is NOT secreted in the stomach?

Solution:

The main exocrine product of the stomach is gastric juice: a mixture of mucus, hydrochloric acid, and digestive enzymes(pepsin).

Thus, option C is correct.

QUESTION: 9

Insects suck the food in liquid form with the help of _________.

Solution:

Proboscis refers to the tubular feeding and sucking organ of certain invertebrates such as insects.
Example: Moths, Butterflies, Mosquitoes.

QUESTION: 10

Amoeba obtains the food using a finger-like projection called _________.

Solution:

The finger-like projections are called “pseudopodia“. They not only help in engulfing food molecules but also help the organism in movement.

whati holozoic nutrition in ampeba - Biology - TopperLearning.com | zatpuubb

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code