Test: Nutrition in Plants- 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Nutrition in Plants- 1


Description
This mock test of Test: Nutrition in Plants- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Nutrition in Plants- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nutrition in Plants- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Nutrition in Plants- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nutrition in Plants- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Plants make their own food by the process of:

Solution:

Plants make their food by a process called Photosynthesis. Plants convert carbon dioxide and water into energy (food) in the presence of sunlight.

QUESTION: 2

The green colour of plants is due to the presence of:

Solution:

The green colour of plants is due to the presence of chlorophyll inside the chloroplast. Chlorophyll is essential for photosynthesis.

 

QUESTION: 3

Which one of the following element has not been proven to be essential in plants?

Solution:

Sodium is not an essential element for plants but can be used in small quantities, similar to micronutrients, to aid in the metabolism and synthesis of chlorophyll.

QUESTION: 4

 Pitcher plant traps insects because it:

Solution:
  • Pitcher plant grows in the soil which is deficient in Nitrogen, for nitrogen sources it traps and digests the insects.
  • It carries out photosynthesis to produce carbohydrates.
QUESTION: 5

Which of the following component of food provide us the majority of energy?

Solution:

Option A: Carbohydrates provide us with the majority of our energy.
Option B: Protein is essential for bodybuilding.
Options C and D: Vitamins and minerals protect us from diseases.

Thus, option A is correct.

QUESTION: 6

In non-green plants and animals mode of nutrition is:

Solution:

The process by which living organism obtains their food is called the mode of nutrition.
In non-green plants and animals mode of nutrition is heterotrophic as they obtain food from other plants or animals.

QUESTION: 7

The bacterium which provides nitrogen to the leguminous plants is: 

Solution:

The plants are not able to take nitrogen directly from the air so the rhizobium converts nitrogen into ammonia for plants.

QUESTION: 8

Which of the following raw material is available in the air for photosynthesis?

Solution:

Plants prepare their own food by using carbon dioxide and water to produce carbohydrates and oxygen.

QUESTION: 9

The small pores present on the leaves are called:

Solution:

Stomata are the small pores present on the leaves of the plants. It helps the plant in the exchange of gasses and transpiration.

QUESTION: 10

The ultimate source of energy for all living organisms is:

Solution:
  • The Sun is the major source of energy for organisms and the ecosystems of which they are a part.
  • Producers such as plants, algae, and cyanobacteria use the energy from sunlight to make organic matter from carbon dioxide and water. This establishes the beginning of energy flow through almost all food webs.

Related tests